fbpx

Pakistan

Novice

V primežu patanskih zakonov To, kar vidimo v svetu, je odsev naših misli. Tako mi tudi trimesečno bivanje v deželi, kjer je le malo razlik med verskim in državnim pravom, v povsem moško prevladujoč i družbi, kot ženski, ni bilo nelagodno. Seveda se je treba primerno prilagoditi družbi, to pa za Pakistan pomeni ohlapna oblačila, […]

V primežu patanskih zakonov
To, kar vidimo v svetu, je odsev naših misli. Tako mi tudi trimesečno bivanje v deželi, kjer je le malo razlik med verskim in državnim pravom, v povsem moško prevladujoč i družbi, kot ženski, ni bilo nelagodno. Seveda se je treba primerno prilagoditi družbi, to pa za Pakistan pomeni ohlapna oblačila, ki pokrivajo telo, s katerim si tujka pridobi vsaj del časti, ’močen’ želodec za izjemno začinjeno in mastno hrano ter vsaj površno razumevanje muslimanskega verovanja in še starejših, animističnih običajev, ki v celoti prežemajo življenja domačinov.

Dežela, v velikosti 40 Slovenij, pozna klimatske ekstreme od zmrzujoč ih zasneženih prelazov in gora severa, nedostopnih od oktobra do junija, do juga dežele, puščave, kjer je nasprotno od severa prav zimski čas najboljši za potovanje. Pakistan je nenavadna dežela, kjer gresta gostoljubje in nevarnost z roko v roki. Čeprav lahko v različnih vodnikih preberete, da je severni Pakistan ob afganistanski meji, pod veličastnim gorovjem Hindukuš in Malo Himalajo, ena najbolj rizičnih pokrajin za potovanje, pa vam zagotavljam, da ni bolj gostoljubnega naroda, kot so prav Patani s tega območja. Od mojih potovanj po svetu prav Patani izstopajo s svojo velikodušnostjo in poštenostjo, ki se lahko kosa le s sikhovsko. Eden od te največje plemenske avtonomne skupnosti na svetu je Wazir, ki smo ga spoznali v mestu Pešavar, pod strateškim prelazom Khyber, kjer je skoncentriranih največ Patanov. Pogovor o naši neodvisnosti ga je najbolj razvnel. Razgovoril se je o Paštunistanu, ideji o združenju Patanov v samostojno domovino, s katero si pridobiva število privržencev nacionalistič na stranka Awami National Party, ki že nekaj let grozi pakistanski vladi z nadzorom vseh bogastev v provinci. Najbrž ideja neodvisnosti izhaja izpred petdesetih let, ko je Pakistan nadaljeval britansko politiko, ki je Patanom zagotavljala administrativno in pravno avtonomijo Zahodno-severne province. Sicer pa ta težnja Severne province ni osamljena. Po neodvisnosti hlepijo tudi ostale province vročekrvnega Pakistana, kjer gre vselej za isto igro oblasti in moči gospodarja določene doline.

Fotografija: Cyril Vimont

Več: Horizont

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!