fbpx

Jemen: kat, rajska roža

Novice

Jemen, država na jugozahodnem robu arabskega polotoka, je ena izmed najrevnejših držav na svetu. Nekako pozabljena živi zunaj svetovnega političnega dogajanja. Najzanimivejše je, da v državi, ki živi v skladu s strogimi zakoni Korana, predstavlja najdonosnejši kmetijski pridelek kat, grm ali drevo, katerega listi delujejo kot blaga droga, stimulant. Žvečenje kata je družaben dogodek, ki […]

Jemen, država na jugozahodnem robu arabskega polotoka, je ena izmed najrevnejših držav na svetu. Nekako pozabljena živi zunaj svetovnega političnega dogajanja.

Najzanimivejše je, da v državi, ki živi v skladu s strogimi zakoni Korana, predstavlja najdonosnejši kmetijski pridelek kat, grm ali drevo, katerega listi delujejo kot blaga droga, stimulant. Žvečenje kata je družaben dogodek, ki se odvija vsak dan po kosilu in takrat se življenje v Jemnu za nekaj ur praktično ustavi. Po nekaterih ocenah redno ali občasno žvečita kat vsaj dve tretjini jemenskega prebivalstva, ki šteje dobrih devetnajst milijonov.

Skoraj vsaka hiša ima mafradž, najlepšo sobo v zgornjem nadstropju hiše, ki je namenjena izključno uživanju kata in tudi hrane. Žvečenje kata je pravi ritual. Uživalci najprej vršiček veje nekajkrat frcnejo, da z njega odstranijo prah, nato s prsti obrišejo mlade, mehke liste in jih dajo v usta. Nov zalogaj svežih listov se nekajkrat prežveči, nato pa se jih z jezikom spravi pod ličnico, kjer se izoblikuje bula iz prežvečenih listov. Že po prvih 15. minutah žvečenja kata se začuti učinek stimulansa, vrhunec pride po dveh urah, medtem potekajo različni pogovori, sklepajo se posli, kadi se vodna pipa, velike termovke z ohlajeno vodo se pridno praznijo. Sledi rahla depresija in melanholija, udeležencem „zabave“ se postreže še čaj in ljudje se razidejo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!