fbpx

Jeseni je v Mariboru živahno!

Novice

Maribor vabi v mestno jedro, v objem vinorodnih gričev in zelenega Pohorja! Od središča mesta le nekaj minut oddaljeno morje gozdov Mariborskega Pohorja, sicer največjega zimsko športnega turističnega centra v Sloveniji, ponuja doživetja wellnessa ter obilje prijetnega zelenja, pragozd, bistre vode in nepozabna doživetja pohodnikom, ljubiteljem jezdenja, kolesarjenja, adrenalina. In vina. V Mariboru namreč začenjajo […]

Maribor vabi v mestno jedro, v objem vinorodnih gričev in zelenega Pohorja!

Od središča mesta le nekaj minut oddaljeno morje gozdov Mariborskega Pohorja, sicer največjega zimsko športnega turističnega centra v Sloveniji, ponuja doživetja wellnessa ter obilje prijetnega zelenja, pragozd, bistre vode in nepozabna doživetja pohodnikom, ljubiteljem jezdenja, kolesarjenja, adrenalina. In vina. V Mariboru namreč začenjajo svojo pot kar tri vinske ceste Podpohorska, Mariborska in Gornje Slovenjegoriška. Prepredajo pohorska pobočja in griče, po katerih se z roba mesta pnejo prostrani vinogradi. Sredi vinogradov vas bodo sprejele gostoljubne vinske domačije, kjer boste odkrili mnoga znamenja etnološ ke dediščine. Ob obisku obokanih vinskih kleti in podeželskih vinotočev boste v prijetnem vzdušju okusili vrhunska bela vina ter značilne kulinarične dobrote: štajerske koline s kislim zeljem, ajdovi žganci z ocvirki, sirova gibanica, fižolova solata s čebulo in bučnim oljem… Bogato vinsko kulturo tega območja simbolizira Stara trta, najstarejša na svetu. Svojo častitljivost potrjuje tudi z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov. Predstavlja iztočnico in cilj vinskih cest in tudi jedro vinskih prireditev. Čez vso leto se odvija cel cikel prireditev njej v čast: po spomladanski rezi in postavitvi mestnega klopotca prihaja sedaj osrednja 5. Festival Stare trte, novembra pa sledi še martinovanje. Povežite obisk prireditve s pohajanjem po vinskih cestah pa naj bo za uro, dan, vikend ali več, peš, s kolesom ali z avtomobilom. Prepustite se objemu doživetij. v Maribor se boste radi vračali!

AKTUALNE PRIREDITVE

5. FESTIVAL STARE TRTE, 28. september – 2. oktober 2005
Obsežen sklop dogodkov, posvečenih trti, vinu in drugim darovom narave (predstavitev vinarjev in pokušnja vin, predstavitev sadja, buč in okrasnega cvetja, predstavitev ekoloških kmetij, predstavitev kulinarike ter priprava jedi iz kotlov, izbor nove mariborske vinske kraljice, glasba) in v nedeljo še vrhunec s svečano trgatvijo Stare trte.

Pridelek Stare trte, giba se med 35 in 55 kilogrami, je količinsko simboličen, tako tudi samo vino. Za v lesenem mlinu zmleto grozdje poskrbijo, potem ko je stehtano in z ocenjeno sladkorno stopnjo, v prostrani Vinagovi kleti. Po negovanju ga ustekleničijo v lične 2,5decilitrske stekleničke, ki jih je oblikoval uveljavljeni slovenski umetnik Oskar Kogoj. Velik del stekleničk tega častitljivega vina, letno jih napolnijo nič več kot 100, je podarjenih kot dragoceno protokolarno darilo, nekaj pa jih vendarle ostane za strastne zbiralce redkih vin. Skupaj s stekleničko prejmejo v last tudi dokument o izvoru dragocene vsebine. Žametovka (modra kavčina, žametna črnina, velka modrina, velka plava …) je ena izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem, ki je bila nekoč široko razširjena na Štajerskem in zlasti Dolenjskem, kjer je še dandanes osnovna sorta za pridelavo znanega dolenjskega cvička. Je žlahtna sorta z lepimi, velikimi grozdi in debelimi jagodami, ki so prav prijetne za zobanje. Daje vino čiste, rdeče barve.

ŠPASFEST 2005, Maribor, 14. 18. september med 10.00 – 22.00 uro
Otroško gledališče, vrt restavracije Astoria: lutkovne delavnice in predstave Koncerti kantavtorjev, Trg svobode: koncerti mladih kantavtorjev Srednjeveška Aronova tržnica, Grajski trg: prikaz starih obrti Komedija, Židovski trg: predstave amaterskih gledaliških skupin Povorke in ulično gledališče, ulice mestnega jedra.

KONCERTI NA BOLFENKU, ob nedeljah (do 25.9.2005) ob 11.30 uri
Bolfenk na Pohorju nedaleč od zgornje postaje Pohorske vzpenjače Pevci in godci izvajajo pesmi in skladbe slovenske ljudske dediščine in svetovne glasbene zakladnice. Razstave na Bolfenku: Pohorje nekoč, Bolfenk nekoč in danes, Kamnine in minerali Pohorja in Kobanskega, Razstava mineralov, Zlata lisica zgodovina smučarskega športa na Pohorju, Zdravilna zelišča na Pohorju, Tople snežinke razstave unikatnih čipk in sveč, Pohorje skozi čas. Delovni čas: sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja in prazniki 10.30- 17.30, ponedeljek in torek zaprto. Za obisk izven predvidenega odpiralnega časa se dogovorite vnaprej. Vstop je brezplačen.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

PODOBE BISTRIŠKIH DOMAČIJ, Slovenska Bistrica z okolico, 17.18.09.2005
Prikazi kmečkih obrti in običajev, kmečka tržnica, kulinarična razstava, gasilska razstava, pokušine vina, medenih izdelkov in drugih kmečkih dobrot, dan odprtih vrat na kmetijah, razdiranje oglarske kope, tekma v smučarskih skokih, zabava z domačimi glasbeniki.

GLASBENI SEPTEMBER 12. Mednarodni festival komorne glasbe, Maribor, Slovenj Gradec, 19.30.9.2005 Potovanje od Cape Towna do Tierre del Fuego, od tržnice v Maroku do samostana v Nepalu, od Zimskega dvorca v Peterburgu, do zapuščene vasice na Durmitorju in neukrotljive narave Lofotskih otokov na Norveškem. Glasbeno potovanje okoli sveta!

TEKMOVANJE V PRANJU PERILA, Studenci, 24.9.2005
KMEČKI PRAZNIK V SVEČINI, Svečina, 24.25.9.2005
BORŠTNIKOVO SREČANJE, SNG Maribor, 15.29.10.2005
PRIREDITVE OB 1020 LETNICI RAZVANJA, Razvanje, 15.17.10.2005
PRAZNIK SLOVENSKEGA PODEŽELJA 2005, Kamnica, 21.23.10.2005
1. JAVNA TRGATEV NA PIRAMIDI, Maribor, 22.10.2005 MARTINOVANJE, Maribor, 11.11.2005.

Zavod za turizem Maribor
Partizanska 47
2000 Maribor
Tel.: 02 234 66 11
Fax: 02 234 66 13
Internet:
http://www.maribortourism.si/,
E- pošta: [email protected] (informacije o Mariboru)
Internet:
http://www.pohorje.si/,
E- pošta: [email protected] (informacije o Pohorju)
Naročite se na E-novice Pohorje, da boste vsak mesec seznanjeni z aktualnimi ponudbami ter dogodki na Pohorju in pod njim!


Sledite nam


RSS Ustavi se!