fbpx

Kaj so o jutru povedali zanimivi Slovenci

Aktualno, Jutranja., Novice

Kako začenjaš dan, smo vprašali nekaj zanimivih oseb. In zaupale so nam, kako se prebujajo in kaj zjutraj najprej naredijo.

Anja Kovačič

“Jutro. Najlepše je tisto spontano. Brez obveznosti. Brez budilke. Ko se telo prebudi šele takrat, ko je spočito in pripravljeno na nove izzive. Nove dogodivščine. Takšno je moje najljubše jutro. A se zgodi bolj poredko. Zato obožujem tiste začetke dneva, ko vem, da me čaka čudovit dan. Ko imam v planu vzpon na katerega od naših vršacev, ko vem, da bom v družbi svojih najdražjih ali pa, če zunaj sije sonce in prostrano modro nebo kliče po svobodi. Niakakor pa ni jutra brez dišeče kavice. Ko mamljiva aroma prebudi še zadnji kotiček zaspanega telesa, ki ga še ni dosegel sončni žarek.”

Jana Lampe

“Med tednom vstajam okoli 5.30. Hitro se oblečem, umijem, se pogledam v ogledalo in si rečem, danes bo lep dan in ne pozabi, kaj zakaj si se rodila, da drugim prinašaš veselje in ljubezen. V 15 minutah sem pripravljena, doma rečem še adijo in sem že v avtu iz Gorij proti Ljubljani. Kava pride šele v pisarni.”

Majdi Kosi

“Čas za dobro knjigo že navsezgodaj, mirno planiranje dneva ter agende aktivnosti ob razvajanju brbončic s prvo jutranjo kavo. Joga in dolg sprehod v naravi… To je vizija mojega jutra nekoč, danes pa se dnevi zame začenjajo malenkost drugače. Zadnjih nekaj let me zbuja otroški direndaj (marsikdaj tudi ne ločim prav dobro jutra od noči), ob hektičnem pitju kave pa le preletim opomnike in odgovorim nujna sporočila, da že zjutraj česa ne pozabim. A luksuz, brez katerega si ne predstavljam uspešnega dneva, je dolg sprehod v pasji družbi okrog bližnjega jezera, brez katerega ne odidem od doma. Fleksibilen urnik, ki ga imam možnost sokreirati, je edini ritem, ki si ga danes še predstavljam. In pisarna na več koncih, kjerkoli sem, edini prostor, kjer se počutim dovolj udobno. Vsako obdobje ima svoj čar in moja trenutna jutra so res pestra, predvsem pa čudovita!”

Slavka Brajović Hajdenkumer 

“Jutro je zame najpomembnejši del dneva, saj vsak dan obeta nov začetek. Zjutraj, ko dom preplavlja popolna tišina, ki mislim omogoča prepotrebna mir in samoto, se zdi vse prav vse mogoče. Notranja budilka se skoraj brez izjeme oglasi okoli petih. Jutranja rutina pa vsak dan enaka: prvo in najpomembnejše opravilo je kuhanje turške kave, priprava skled z zajtrkom za naša psa, preden naredita svoj prvi obhod po vrtu. Sledi obred pitja kave in prebiranja po spletu. In šele uro kasneje se lahko dan zares začne…”

Petra Bališ

“Jutranja. Želim biti. Že od nekdaj. Uspe mi, da se zbudim skupaj s svitom. Večkrat. Poboža me po licih s tišino barve neba. Položi mir v srce. Postreže s časom, pripravljenim samo zame. Pozornost. 
Sobota. Odprem oči. Šest je. Še malo, čisto malo. Potegnem odejo čez rame, da me objame toplota. Zvijem se v klopčič varnosti, ki mi nadene nasmeh. Jutru ukradem samo še minuto. Ravno toliko, da mi ne pokaže hrbta. Razkošje.
Ura. Odprem oči. Osem je. Zlobna si, ji rečem. Danes je sobota, me spomni knjiga. Zlij se z mano, vztraja. Zakaj pa ne, se obrnem k njej. Zakopljem se v njen svet. Pustim ji, da se mi razkazuje. Strast.
Kužek. Čas je, menca nestrpno. Greva, mu odvrnem. Oprosti, ker si dolgo čakal. Brezpogojna ljubezen. 
Tržnica. Zaprta. Drugič, sveže perutničke. Danes zapečene poletite v druge želodčke. Bogato jutro me je nahranilo in napojilo. Polnost. 
Hvala. Da sem (s)pustila. Brez slabe vesti. Hvaležnost. 
Ta zgodba. Sama se je napisala nekega zelo zgodnjega oranžnega torkovega jutra. Ustvarjalnost.”

Tina Princ, Things I Miss

“Dan začnem z mojimi prvimi petimi trenutki:
Poljub otroku.
Pogled ven, iz sobe, iz hiše, skozi okno, v naravo, živali, rastline …
Crkljanje.
Smeh.
Igra.”

Aljoša Domijan

“Ne spomnim se, kdaj me je zadnjič zbudila budilka, tako se moj dan začne med 6.30 in 7.30 uro. Zelo počasi in res skoraj vsako jutro enako. Začne se z igro z našim psom Pakotom, nato sledi zajtrk in po njem obvezna kava in klepet z ženo.”

Urška Orlič 

“Moja jutranja rutina se prične že večer pred tem. Sproščeno odidem spat, skrbi pustim drugim, ki še bedijo. Malce heca…a kot mi je pred leti povedala gospa, da vsak mesec nakaže sto eur enemu gospodu, da se sekira namesto nje. 
Zjutraj rada vstanem. Najlepši začetek dneva je ob hoji čez viseči most in ob Savinji nazaj proti domu. Cirka sedem kilometrov, ki mi da energije za ves dan. Potem kava ob družbi same sebe, kasneje pričnem sprejemat ostale energije. Ni pa vedno možnosti za takšen pričetek, takrat skočim v dan ob ogromni skodelici črne kave in če sem jo »prisiljena« spit v družbi se vsaj v glavi odmaknem in naredim plan za naprej, kasneje podarim nasmeh sebi, nato še vsem ostalim.”

Vlasta Macele

S”em upokojenka. Vstanem ob 6.00. Umijem si zobe, namažem obraz s kremo, noge s kostanjevo kremo. Pogledam, kakšno je vreme, se oblečem, spijem kozarec vode, naredim zajtrk “smoothie” za moža in zame, vzamem še omega 3. Potem se do konca uredim in grem z možem na kavo. Kadar sva sama prelistava dnevni časopis. Včasih pa se dobimo s prijatelji, takrat se pogovarjamo o zdravju ali kaj bomo danes skuhali.”

Maja Ambrož

“Moje jutro je v resnici naše, družinsko jutro. Stavim nanj, saj nam kroji dan, celo večer. Jutro s 4-letnico in 9-mesečnikom je pestro. Med tednom nas večinoma zbudi budilka. Ker izkoristimo vsako minuto za podaljšanje spanca, zmanjka časa za učinkovito pretegovanje, nikoli pa za poljubček in zdravilo dneva – objem. Moja jutranja telovadba je tekanje po stopnicah gor in dol, saj so možgani zjutraj še pozabljivi.
Moje jutro začini zajtrk. Sveži sok grenivke, kruh, maslo in med, pa instant kava, so na mizi prav vsako jutro, posebej okusni pa med vikendom, ko se pri zajtrku zberemo vsi. Po jutru se dan pozna – to pri nas drži! Zato se poskušam ogniti hektičnosti časovnega pritiska in ohraniti pozitiven odnos do vsega in vsakogar.
Ja, obstaja tudi moje idealno jutro- po prespani noči kakovostnega spanca, pod toplo oddejo te zbudi srebrni sončni žarek, ki se odbije od zasneženega vrta. Takrat vem, da bo zrak tudi v kotlini dober, bel škripajoč sneg pa me vabi v objem mojega najljubšega letnega časa – četudi se mi zdijo prav jutra najlepši del dneva v vseh. So nov začetek, nepopisan list in priložnost, da si danes “boljši človek” kot včeraj.”

Milena Pelipenko

“Obožujem jutra!
Vstajam med 6.00 in 6.15, med tednom in ob vikendih. Prva stvar vsako jutro je skrb za moje mačkone. Zanje zajtrk, zame pa malo mentalne terapije s cartanjem.
Jutranji ritual v kopalnici mi vzame 25 minut. Spijem še kozarec vode, si pripravim malico za v službo in že hitim z avtom na železniško postajo.
Vlak, s katerim se vozim v službo, me prisili k jutranjemu redu in točnosti. Zjutraj rada za nekaj minut skočim še na esspreso v lokal na železniški, kjer z lastnikom izmenjava kakšen recept, načrt za vikend izlet … Uf, vlak je že na peronu. Lep dan!”

Ivona Kysselef

“Obožujem jutra, ki so samo moja. Že pred peto se zbudim z nasmehom in hvaležnostjo za vse, kar imam. Počasi in ob dobri glasbi si pripravim kavo, zajtrk, spakiram obroke za cel dan, izbiram, kaj bom oblekla, kakšno pričesko si bom naredila, postorim še kakšne stvari po stanovanju … Vmes grem pogledat mojo 9-letnico, kako mirno spi in sem še bolj hvaležna. In se pripravim, da bom imela čudovit dan.”

Urška Končar

“Delovne dneve vstajam vsaj uro prej kot grem od doma. Napol miže se sprehajam med spalnico in kopalnico. Najraje v tišini. Če zvečer še razmišljam o tem, da bi bilo pametno zajtrkovati, zjutraj na to pozabim. Tudi kave mi ne uspe spiti, sploh pa je v službi in v družbi vedno boljša. 
Med vikendi so jutra počasnejša. Poležavanje, kava iz postelje in slaba vest ob pogledu na telefon ter objavljene fotke prijateljev, ki sončne vzhode navsezgodaj lovijo po hribih. 
Jutranja? Nikakor.”

Lina Gradisar

“Jaz sem definitvno JUTRANJI tip 
Zjutraj vstanem, spijem kozarec mlačne vode, pripravim zajtrk za celo družino, eno zapojem in odplešem in odhitim na job.”

Saso Kos Photography

“Jutro…tišina narave je tista, ki me prebudi, me nežno objema, da srce vzdrhti…”

Neisha

“Glede glasbe, ki jo poslušam zjutraj, moram reči to, da jo izberem na osnovi počutja in odvisno kam šibam ali kam ne. Če se zbudim totalno zalepljena, nenaspana in nečimrna, mi najbolj pomaga knajpanje, tuširanje z izmenično mrzlo in vročo vodo ter rock, pop, indie glasba hitrejšega tempa in fino naviti decibeli. Odmeva mi pa kar iz zvočnika, ki ga imam v kopalnici. Simultano dretje ob refrenih še bolj spodbudi mojega živahnega duha, da je pripravljen za skok v nov dan, poln opravil. V primeru, da je jutro ležerno in da ga začnem z jogo in potem z zajtrkom ter posedanjem na s soncem obsijanem balkonu s kavico v roki, iz mojih zvočnikov odmeva chill out glasba z meditacijskim predznakom. Upoštevam naravno uglasitev, mirne ritme in tempe, ki pomirjajo srce in preferiram posnetke povsem naravnih glasbil. Glasbo izbiram glede na to, kaj hočem narediti s svojim razpoloženjem in se povsem zavedam kako terapevtsko manipulativno moč ima tako zvok kot tudi frekvence.”

Urska Šavli Ex Gnjezda

“Moj delavnik se vsaj 3x na teden začne v tem zaporedju: vstanem, ko velika večina ljudi še spi, in sicer ob 4:10. Ja vem, zgodaj je, pa vendar mi čez dan primanjkuje časa in to je potem samo moj čas. Najprej je seveda potrebno opraviti jutranjo rutino in preden se kam odpravim, vedno tudi kaj malega pojem. Največkrat so to ovseni kosmiči namočeni v jogurt. Ob 4:30 se dobiva s sosedo in jo mahneva na Šmarno Goro. Zadnje čase ne srečava veliko ljudi, saj kdo pa je tako nor, da bi hodil ob taki uri na Šmarno Goro. Super mi je iti že tako zgodaj na šport, ker sem tako že zjutraj nekaj naredila zase in se potem popoldne lahko posvetim svojima punčkama.”

Polona Schmitzberger, varuhinja ženskega zdravja

“Mojih 5 navad, s katerimi začenjam dan:
1. Vizualizacija idealnega dne (v postelji).
2. Umivanje s hladno vodo, strganje jezika in žvrkljanje olja
3. Pitje tople vode na tešče (notranji tuš).
4. Moj osebni gibalni komplet za prebujanje telesa in bos sprehod po travi, meditacija.
5. Zajtrk.”

Milena Fornazarič

“Zelo zgodnje jutro v sozvočju z jogo, meditacijo in samo s seboj, v počasnih in globokih ritmih, nato kava, “mejli” in vse tam zunaj za vstop v svet.”

Sledite nam

Tamara Šišić Kramer

“Budilka me zbudi ob 5:30, ko si skuham kavo in pripravim svoj najljubši zajtrk: proteinska nuMe bowla s pestjo sadja, kokosa in indijskih oreščkov. To je čas, ko je samo moj, ko skozi svoje misli prikličem nekaj afirmacij ali poiščem na spletu motivacijsko misel, ki me spremlja skozi dan. Rada misel podelim s svojimi followerji na jutranjem instagram in fb storiju, da skupaj pozitivno in energično začnemo dan. Oblečem se v športna oblačila, spakiram poslovna oblačila v športno torbo, operem zobe ter nadenem Bb kremo in maskaro ter se ob 6:30 odpeljem v jutranji končnici proti Ljubljani v fitness na jutranje transformacijske treninge z mojimi strankami, katerim sledi zame izjemno izpopolnjujoče, polno izzivov in kreativno delo podjetnice tako v pisarni, kot tudi zunaj nje.”

Irena Rupnik

 “5:00 Privzgojena ali morda celo genetsko pogojena ura je z izjemo nekaj krajših in daljšega odmora v času prestolonaslednikovega nočnega zbujanja v mojem življenju prisotna že vse od začetka.
Če je bila ta rana ura v času mojega otroštva čas naglice napol spečih otrok in staršev, se je z leti spremenil v čas zase, uro ki postavi temelje dnevu.
V tisti uri tišine nahranim svoje celice z obiljem limonade, svoje mišice z razmigavanjem, svojo dušo z meditacijo in zbujam svoje sive celice z učenjem italijanščine in ruščine. Cirilica ob 5:15 zjutraj definitivno deluje antiuspavalno. 
In vsak dan zjutraj sem najprej sama sebi najbolj pomembna, zato da lahko čez dan dam prednost tudi vsem ostalim.”

Ružica Šket

“Ljubim jutra, obožujem jutra saj imajo magično moč. In od kar delam to kar ljubim in ljubim to kar delam, so jutra še bolj čarobna.Jutranji čas teče drugače in moja duša obožuje to čarobnost svobode, neodvisnost od ure (budilke). In zrak jutra ima poseben vonj. Ptičje petje ima zgodaj zjutraj drugačno vibracijo.Moj jutranji ritual se začne takoj, ko odprem oči, še v postelji, leže. Spomin se vrne nazaj v večer, pred spanjem.”Ojoj, nisem naštela vsega za kar sem Hvaležna, ker sem vmes zaspala.” Nadaljujem s hvaležnostjo, se zahvalim in začnem v tišini pogovor s svojo dušo, angeli… (Ti so moja strast in vera v čudeže, ahh koliko strasti…) Prosim za vodstvo, za usmeritve, uvide in vse kar potrebujem za izpolnitev načrta za ta dan.
Posebna so tista jutra, ko ob bližini treh ribnikov, lahkotno poskrbim za ustvarjanje tišine lastnega uma. Takrat začutim zlitje z naravo. Opazujem vodno gladino, poslušam žabe in račke. Opazujem cvetove lokvanjev in skoke rib. Vse to je moja energijska hrana.
Za telo na tešče spijem toplo vodo z limono in žličko domačega medu z ingverjem. Čutilom namenim vonj svetega lesa (palo santo).
Takšen je moj ritual zadnjih 5 let.”

Nina Uršič

“Moram priznati, da po naravi nisem jutranji človek, vendar sem si v zadnjih letih uredila svoj bioritem tako, da sem začela vstajati bolj zgodaj. K temu me je gnalo predvsem to, da sem dan želela začeti zgodaj, saj imam v nasprotnem primeru občutek, da zgubljam čas in da dneva ne izkoristim s polnimi pljuči. Vstajam ob 6.45, ko se oglasi tretja budilka, prva mi jutro naznani ob 6.30.
1. Takoj, ko vstanem grem pod tuš, si umijem zobe, obraz in zavijem v kuhinjo.
2. Obvezen ritual je pitje kave, katerega v zadnjem času večkrat uspešno zamenjam z zeliščnim čajem. Ugotovila sem, da mi kava ni tako pomembna, kot jutranje prebujanje ob pogovoru z mojim dragim. Vsako jutro si vzameva čas za naju, se pogovoriva o dnevu in obveznostih, ki naju tekoči dan čakajo.
3. Zajtrk. V mlajših letih ga skoraj nikoli nisem jedla, v zadnjih letih pa se potrudim, da zaužijem vsaj kak sadež, če za kaj večjega nimam apetita.
4. Se oblečem, uredim frizuro in naličim. Kaj bom oblekla se najpogosteje odločim že prejšnji dan, saj mi izbira oblačil zjutraj vzame preveč časa.
5. Ob 8.30 nadaljujem pot v pisarno, opravim prve klice, pregled elektronske pošte in družbenih omrežij. Dan pa se nato odvije v duhu organizacijskih in marketinških aktivnosti za kliente ter moj projekt Mister Slovenije.”

Tone Dolenšek

“Vstanem pred sedmo, nato sledi natančno določena jutranja rutina, ki me pripravi za dan. Priprava jutranjega tulsi čaja, raztegovanje, bujenje najdražjih, kopalniška procedura z mikroorganizmi. Med rutinskimi opravili v mislih vizualiziram dan, urejam misli, ugotavljam, kaj lahko danes dobrega storim na tem svetu. Zajtrkujem z družino, motiviram še ostale družinske člane in jih pospremim v nov čudovit dan.”

Petra Kmetec

“Moja jutranja praksa je vadba pilatesa. Jutra so najlepša za umirjeno gibanje, meditacijo in pripravo telesa na nov dan. Jaz sem se našla v pilatesu, saj poskrbi, da je moj hrbet brez bolečin.”

Nastja Kramer

“Imam navado, da zjutraj vstajam zgodaj, okoli 5.30 ure.
Ob postelji na steni imam v okvirju misel, ob kateri se zbudim vsako jutro: ”Dobro jutro dober dan, pa kaj potem, če si zaspan.”
Ko zvoni budilka, si vedno vzamem še nekaj minut za dremanje, nato vstanem in zavijem v kopalnico.
Sledi hitri tuš, da se dokončno prebudim. Nato se naličim in oblečem, kar mi vzame 10 minut.
Nato pospravim posteljo, si pripravim stvari, ki jih bom potrebovala čez dan (torbico, trening opremo in kakšne zdrave prigrizke). 
Sledi 30 minutna vožnja do Malince, kamor prispem okoli 6.30 ure zjutraj.
Tam si privoščim zdrav zajtrk (najbolj pogosto so to ovseni kosmiči z dodatki) in kavico ali zeleni čaj. 
Nato pa veselo na delo.”

Smiljan Mekicar

“Sem bolj jutranji tip, sicer težko vstanem, vendar, ker se vsakič znova veselim novih izzivov, doživetij in spoznanj, ki mi jih prinaša nov dan, mi ob tej misli ni več težko vstati. To se ponavadi med tednom zgodi ob 6 uri. Po ritualu pretegovanja in osnovnih položajev joge, se grem umit, obvezno s hladno vodo. Sledi zajtrk, ki ga ne izpustim v nobenem primeru. Brez tega ne grem od doma. Nato se še umijem in uredim, poiščem primerna oblačila glede na dnevne obveznosti, vmes seveda berem in gledam novice, ki sem jih zamudil prejšnji dan in tako mine ena ura kot bi mignil. Ponavadi še kakšnih 10 ali 15 več. Vendar je jutro zame vedno del dneva za katerega si vzamem čas, saj kot pravijo, dan se po jutru pozna.”

Metka Kejžar

“Vsekakor sem jutranji tip človeka. To je namreč čas, ko so misli še bistre, telefoni ne zvonijo, maili redkeje prihajajo in lahko v miru slišim svoje misli ter opazujem kako se dela dan. Zadnji dve leti mi zgodnja jutra lepša kuža Ben, s katerim že pred šesto uro začenjava sprehod. Sledi zbujanje hčerke in priprava zajtrka. Kot pravijo, da se po jutru dan pozna in ker si zjutraj ne želim stresa oziroma hitenja, si s hčerko vse za nov dan pripraviva že večer prej. To nam omogoča mirno jutro in naš kvaliteten čas pred pričetkom delovnega dne. Če le zmorem ob kavi pregledam maile ter tekoče novice. Glede na to, da živimo v bližini hčerine šole in moje službe je dragocen čas tudi skupna pot skozi park.”

Kristina Ledinski

“Moja jutra niso vsa popolnoma enaka, saj ne vstajam vsako jutro ob isti uri.
Ponavadi budilka zvoni okoli pol sedmih, ko jo po nekaj “dremežih” končno ugasnem. Med tem opazim, da je budilka zbudila tudi mojega psa. Pozdraviva drug drugega in odhitiva do vhoda. Pripravim si glasbo in malo poplesujem zraven, v kuhinji pripravim zeleni čaj in toplo limonado, nato se odpravim na sprehod s kosmatincema. Pridruži se nama še bratova psička. Jutro je samo naše, brezpogojno uživamo.
Psa vohljata, jaz uživam v svežem jutru, misli mi že uhajajo med rožice v moji cvetličarni. V mislih sem že v službi in komaj čakam, da pričnem z novim delovnim dnem. Ko se vrnem je ura osem se odpravim od doma.”

Gregor Grešak

“Jutra so najlepša zjutraj, ko še ni vrveža in hrupa in je edini zvok ki ga slišiš škripanje parketa pod bosimi nogami. Najlepša jutra pa so poletna jutra, ko sije sonce in se lahko usedeš pod lipo, v katere krošnji je slišati pesmi prvih ptic in šum čebel. Takrat se utrnejo najlepše misli, ki jih lahkotno ujameš v svoj zvežčič medtem ko ti sonce oblizuje podplate in srkaš kavo iz lončka s cvetličnim vzorcem.
V odsotnosti sonca te sprejme toplo vzdušje domače kuhinje, v katerem se zadržuje vonj pravkar skuhane kave. Ko postanejo jutra zares hladna začneš z ognjem. Najprej je to le vonj bukovih polen med prsti medtem, ko jih zlagaš v preizkušeno grmado na sredino peči, kamor boš vsadil ogenj. Potem se zakadi in se dim nekaj časa vali v dimnik. Opazuješ, kako se plameni čistijo in postajajo vse bolj živahni in počasi dim povsem izgine in čutiš rahlo sevanje toplote na obrazu.
Vsako jutro je bogato, ker v sebi nosi obet celega dneva. Mirno jutro je blagoslov, ki bi moral biti dosegljiv vsem. Vsako jutro je majhno novo rojstvo.”

Gregor Štampohar

“Ko ugasnem nadležno budilko, si vzamem nekaj kvalitetnih minut časa s svojim sinom. Sledi obvezen zajtrk (beljakovinski shake in kavica) ter pregled jutranjih novic. Obvezen tuš in vse kar spada zraven zraven za urejen videz, izbira oblačil glede na počutje in dan, ki je pred mano.”

Urska Bratkovič

“Moj dan se prične ob zvonjenju budilke med pol šesto in šesto uro. Po 15 minutah jutranje meditacije je čas, da prebudim še svoje telo s tibetanskimi vajami. Sledi kozarec vode in pripravljena sem na jutranji sprehod z mojo psičko. Še 15 minut kopalnice in začnejo se delovne aktivnosti. Ker sem jutranji tip človeka, je jutro pravzaprav moj najljubši del dneva, saj v tišini najbolj slišim sebe.”

Zvezdana Strmšek

“Vstajam med peto in pol šesto uro. Ko zazvoni budilka, sta prvi dve minuti najtežji. Zame je zjutraj obvezen zajtrk, zraven njega pa preberem še par strani kakšne knjige, običajno kriminalke (in ja, vem, da ni zdravo). Je pa zdrava kratka telovadba, ki sledi in me dokončno prebudit. Zato je potem odločanje kaj obleči lažje, odvisno pa je od tega, ali grem v službo z avtobusom, kolesom ali peš. To zadnje je meni najljubše, saj uživam v jutranji svetlobi, sonce se prebuja, na ulicah še ni gneče.
V službi me čaka blaženi mir in ko pridejo moji sodelavci s pozdravom »dobro jutro« je zame že dan.”


Sledite nam


RSS Ustavi se!