fbpx

Kako čim bolj prijetno preživeti deževen dan v kampu?

Kampiranje, glamping

Ste vedeli, da vam v nekaterih kampih na Hrvaškem nudijo celo popust na deževne dni?

Ste vedeli, da vam v nekaterih kampih na Hrvaškem nudijo celo popust na deževne dni? Tudi sama sem bila presenečena nad to informacijo, ki sem jo izbrskala na spletu. Če v času bivanja v kampu v enem dnevu dežuje več kot osem ur, čez dan namreč, vam dajo popust na bivanje v mobilni hišici ali na parceli.

O, ko bi le bilo tako tudi v kampu, ki sem ga obiskovala pred leti, kajti spomnim se, da je takrat deževalo menda skoraj cel julij in avgust skupaj. No, spomin je nezanesljiva stvar, občutek pa je ostal, kot da je deževalo non-stop. Ker sem bila z majhnim šotorom in komaj kaj cerade, me je seveda pošteno namočilo, da o perilu, ki ga je nemogoče posušiti, mokrih brisačah in vedno mokrih kopalkah ne izgubljamo besed.

To sem na začetku rešila tako, da sem bila večino časa kar v morju, ki je bilo tedaj toplejše od zraka, a rešitev seveda ni mogla biti trajna in tako sem po nekaj dneh naliva obupala in spakirala domov (kot nalašč se je naslednji dan ‘naredilo’ super vreme).

Upam, da boste vi imeli to sezono več sreče, predvsem pa trdnejšo streho nad glavo ali vsaj večji šotor, več cerade in parcelo pod drevesi, vse našteto namreč precej olajša življenje v kampu v deževnih dneh. To lekcijo sem prenesla tudi v naslednji dopust in splačalo se je, celo deževni dnevi so postali pod borovci in z razgledom na morje veliko prijetnejši od tistih, ki jih denimo preživljam v domačem okolju.

Glede na to, da postaja vreme iz leta v leto bolj nepredvidljivo zaradi očitnih klimatskih sprememb, lahko tudi vi pričakujete, da vas utegne v času vašega dopusta v kampu, ob morju ali v hribih, presenetiti kakšen deževen dan, morda tudi več njih zaporedoma.

In kaj lahko počnete ta čas, da si popestrite dneve? Razen, da seveda spravite vse, kar se utegne zmočiti, varno pod streho, kar vam bo zagotovo tudi vzelo nekaj časa? Če ste v družbi dobrih prijateljev, je prav prijetno sedeti skupaj z njimi pod streho in klepetati ter si izmenjevati zgodbe in dogodivščine. Upam, da pustite politične in gospodarske teme, ki vas jezijo doma na poročilih, vsaj v času dopusta pri miru, čeprav se po mojih izkušnjah v vsakem kampu najde nekaj ‘politikantov’, ki jim je še na počitnicah v največje veselje bentiti nad vsem, kar se jim zdi nepravilno.

Raje vzemite karte v roke in odigrajte dobro partijo, ali pa šah in druge družabne igre. Kdaj ste se nazadnje igrali človek ne jezi se, to tako preprosto, a vseeno nadvse tekmovalno in zabavno igro? Če kampirate z manjšimi otroki, jih le ustrezno zaposlite, da ne bodo sitnarili, saj se znajo v deževnem vremenu hitro zdolgočasiti zaradi pomanjkanja fizične aktivnosti na prostem. Starejše otroke in najstnike pa je najbolje pustiti pri miru, da se sami odločijo, kaj bi najraje počeli.

Lahko pa seveda vi počnete tudi to, kar je ob deževnih dneh sploh najbolj prijetno, tudi sredi narave: privoščite si lepotni spanec, preberete dobro knjigo ali poslušate glasbo, rišete ali slikate, brskate po internetu… Za bolj aktivne in kajpak odvisno od razpoložljivosti dodatnih dejavnosti v bližini kampa (nemara pa celo kar v njegovi organizaciji) pa bodo privlačne tudi naslednje možnosti: odkrivanje narave ali sprehod v udobni in nepremočljivi obleki ter obutvi, jahanje konj ali potapljanje, ki je sredi deževnega dne povsem logična izbira, saj je voda pač vedno mokra, potapljaška obleka pa nepremočljiva; če ste na morju, se lahko podate na izlet z ladjico ali pa se udeležite različnih tečajev in delavnic.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Morda se podate v bližnje mesto na ogled kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, obiščete muzej ali galerijo, ali pa kakšno od začasnih razstav, brskate za starinami ali si ogledate novosti v kakšnem od butikov, v kolikor ste v bližini večjega turističnega središča. Tudi koncerti potekajo lahko celo v slabšem vremenu, zato naj vas ploha ali nekaj dežja ne zadržita in vam ne uničita načrtov.

Tudi deževen dan je lahko lep, čeprav ste na dopustu in ko se bodo padavine spet umaknile soncu, boste blagodejno toploto in optimizem, ki jih prinašajo sončni žarki, znali še bolj ceniti!

 

Foto: Pinterest, YouTube, NatureCamp, Flickr

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!