fbpx

Katere so najlepše plaže na Hrvaškem?

Obale, Potovanja

Hrvaška je, vsaj kar se morja in naravnih lepot tiče, najbrž najbolj obdarjena država v Evropi.

Hrvaška je, vsaj kar se morja in naravnih lepot tiče, najbrž najbolj obdarjena država v Evropi. Da je res tako, dokazujejo številni obiskovalci z vsega sveta, ki odkrivajo hrvaško obalo in njene najlepše plaže na celini ali otokih. Slovenci smo zaradi geografske bližine hrvaško morje seveda odkrili prvi, sledili so nam Avstrijci in Nemci, sčasoma pa še drugi evropski narodi.

V tem času je hrvaški turizem že tako razvit in slava, ki jo vsi pojejo Jadranskemu morju, že tako velika, da so se tudi nemarno bogati in slavni, ki so se naveličali Barbadosa ter Mustiquea, kaj šele španske ali francoske riviere, usmerili s svojimi zasebnimi letalami in superjahtami odkrivat naravnost čudežne lepote, ki jih skriva Jadranska obala, prelepi hrvaški otoki ter njihove plaže.

Glavni aduti so poleg še vedno zelo čistega morja predvsem raznovrstne plaže. Jadran je prežet s številnimi otoki, zalivi in grebeni, na njem pa se najdejo tako kamnite in prodnate kot peščene plaže. Za vsakogar nekaj: za ljubitelje ‘tropskega vzdušja’ peščene rajske plaže, za tiste, ki ljubimo puščavski nadih in goloto kamna, surovo obtesanega od večnega sonca, so to neskončne kamnite plaže, ki jih prekinja samo horizont modrega morja, najde se tudi idealna plaža za tiste, ki največ udobja najdejo na okroglih, od morja spranih kamenčkih različnih oblik. Obdane so, vsaj večinoma, s čudovitimi borovimi gozdički, ki ponujajo uteho v senci in blagodejno petje škržatov.

O tem, katere plaže so na hrvaškem Jadranu najlepše, obstaja veliko mnenj. Tudi, če bi vprašali domačine, bi vam znali našteti na izust vsaj 30 plaž po svojem izboru. Najlepše so prav gotovo tiste, ki so na samem, stran od množic: nahajajo se v čudovitih zalivčkih, do katerih se pride samo s čolnom ali jahto ali pa je do njih potrebno plezati oziroma se spuščati po skalah.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj bolj ‘ljudskih’ plaž, ki so dostopne večini. Če ste vsaj malo podobni meni (in če si lahko to seveda privoščite glede na družinske obveznosti ter razpored dela), se boste nanje najraje podali bodisi zgodaj junija bodisi kadarkoli po 15. septembru, ko množic ni več, še manj pa kričanja otrok ali ‘terasa muzike’ in večerov, ko zaradi gneče teles vseh oblik sploh ne opazimo lepote stavb in narave, ki nas obkroža. Podoben mir si lahko seveda privošči tudi že omenjeni jet-set, kadarkoli v letu, le da imajo oni, podobno kot vsevedni domačini, dostop do zares samotnih in rajskih plaž. Pa začnimo s seznamom:

# Zaton: Kraljičina plaža

Poleg tega, da je odlično izhodišče za mnoge destinacije, je Zadar nadvse privlačno turistično središče. V njem so številne zgodovinske in kulturne znamenitosti, med najbolj znanimi pa so cerkev sv. Donata (kraj, kjer potekajo glasbeni večeri), antično obzidje starega mesta, ki ga obkroža, in podobno. Zadar je imel tudi prvo visoko šolo, ustanovljeno leta 1396. V Zadru je bil tiskan tudi prvi hrvaški časopis in prvi roman (1536). Zaton Peščena plaža (Kraljičina plaža) oziroma Ninska laguna je dolga peščena plaža, idealna za družine z otroci in starejše. Znana je tudi po blatu, ki ga v zdravilne namene uporabljajo že od rimskih časov.

# Moščenićka Draga

Kvarner in predvsem Opatija vas ne bosta pustila ravnodušnih, saj sta polna peščenih in prodnatih plaž ter lepih sprehajalnih poti. Moja najljubša plaža, dolga kot delovni ponedeljek, se nahaja v Moščenićki Dragi, kot redna obiskovalka pa poznam tudi nekaj plaž v njeni bližini, ki so še bolj zasebne. Prelepi dve plaži, ena poleg druge, se nahajata v slikovitem zalivu pod Moščenicami. Na uvodni sliki pa si oglejte, kakšna je denimo od novembra do marca…

# Rajska plaža

Rab je eden tistih otokov, ki se zdijo – vsaj s trajekta – kot eden od prizorov iz znanstveno-fantastičnih filmov o Marsu. Ena sama skala, od sonca razbeljen kamen, ki pa v notranjosti skriva vse kaj drugega, kot negostoljubje. Mestece Lopar na otoku Rabu je kraj z največ naravnimi peščenimi plažami na Jadranu in najbolj slovita med njimi je poldrugi kilometer dolga Rajska plaža.

# Sakarun

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Moji kolegi jadralci se, odkar jih poznam, navdušujejo nad Dugim otokom (med drugim). Sakarun je nemara zanimiv in tudi za vas potencialno zelo prvilačen zato, ker bi ga po videzu prej prisodili tropskemu otoku. Okoli 800 metrov dolga plaža na severozahodu otoka v bližini naselij Veli rat, Soline in Božava je bila pred kratkim uvrščena na seznam najlepših zalivov na svetu. Obnemeli boste od lepote turkizno modrega morja v kombinaciji z belim peskom, ki prekriva plitvo morsko dno. Vsekakor dober razlog, da greste letos prav tja.

# Brela

Makarsko sem odkrivala že dvakrat, prvič v svoji režiji, lani na študijski turi za novinarje. Še posebej lanska mi je razkrila neverjetne lepote tega južnodalmatinskega bisera pod planino Biokovo. Kristalno čisto morje razveseljuje ob vsej makarski rivieri, ki se razteza od Brel do Gradca. Dolge prodnate plaže, najlepši sončni zahodi in kopanje v toplem morju s pogledom na naravni park Biokovo: nekaj najlepšega, kar lahko izkusite v tem življenju. Zame so najlepše plaže v Brelah, ki sem jih naravnost vzljubila (mimogrede, zapomnite si: Brela so množinski samostalnik, zato rečemo: gremo v Brela, ne v Brelo! – za pravilno rabo imena tega prelepega kraja vam bodo hvaležni tudi domačini).

# Plaža Mline, Ždrilca

Peklenski otoki ali Pakleni otoci so še en biser navtičnega turizma. V njegovih lepotah boste najbolj uživali, če imate privilegij, da se podate sem z barko ali najeto jadrnico. Na Paklenih oziroma Peklenskih je še posebej lepa uvala Ždrilca, ki premore več prelepih prodnatih plaž, še posebej izstopajo  Mline, kjer lahko uživate v vrhunski gastronomski ponudbi in miru.

# Zlatni rat

Seveda je kot vedno nemogoče zaobiti Brač in kajpada Bol na Braču. Zlatni Rat je v svetovnem merilu znana in priljubljena plaža, katere posebnost je, da glede na morske tokove, plimo in oseko ves čas menja svojo obliko. Zagotovo gre za eno najlepših naravnih znamenitosti Jadrana!

Foto: YouTube, Travel Stories, HTZ, Beach Lover Diary, Split Sea Tours, Adventure Dalmatia, Flickr

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!