fbpx

Kako je nastala pica Margarita?

Potovanja

O pici Margariti kroži prav posebna legenda.

Pici podobno hrano ljudje pripravljajo že od neolitske dobe naprej, o osnovni različici pice, pici Margariti, pa kroži prav posebna legenda.

Leta 1889 sta se kraljica Margarita Savojska in njen mož kralj Umbero I odpravila na kraljevi pohod po Italiji. Kraljica je radovedno opazovala domačine pri uživanju tankih rezin kruha s pisanimi nadevi in svojemu osebju naročila naj ji prinesejo za pokušino enega teh “pica kruhkov”. Izjemno so se ji priljubili in ob vsaki priložnosti si je v množici domačinov privoščila kakšnega. To je vzbudilo nekaj nasprotovanj, saj se za kraljico vendarle ni spodobilo, da je obedovala skupaj z navadnimi ljudmi, tako rekoč hrano za reveže. Kraljica Margarita pa se ni dala motiti.

Kraljičina ljubezen do pice je bila zapečatena, ko je znani picopek Raffaelo Esposito ustvaril nadev v čast kraljici. Pico je prekril s paradižniki, baziliko in mocarela sirom – vse v barvah italijanske zastave. Nepresenetljivo jo je poimenoval pica Margarita in jo ponesel v svet. Pica je nedvomno prepoznavni simbol Italije, ki jo danes uživamo povsod po svetu.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]