fbpx

Kako preprečiti nesreče v gorah?

Novice

Ljudje z zdravstvenimi težavami naj se izogibajo goram PZS ob analizi gorskih nesreč, o katerih mediji poročajo vse pogosteje, že več let ugotavlja podobne vzroke, zaradi katerih se te dogajajo. Naraščanje števila nesreč, tudi tistih z najhujšim izidom – smrtjo, je sicer predvsem posledica vse večjega obiska gora, je za MMC povedal predsednik Planinske zveze […]

Ljudje z zdravstvenimi težavami naj se izogibajo goram

PZS ob analizi gorskih nesreč, o katerih mediji poročajo vse pogosteje, že več let ugotavlja podobne vzroke, zaradi katerih se te dogajajo.

Naraščanje števila nesreč, tudi tistih z najhujšim izidom – smrtjo, je sicer predvsem posledica vse večjega obiska gora, je za MMC povedal predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar. Ekarju se zdi, da je ozaveščenost slovenskih pohodnikov precej dobra. Največkrat pa nesrečam vendarle botrujejo zdrs, spotik, padec, nepoznavanje terena, telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva ali neustrezna oprema in gorniško neznanje.

Poslušajte nasvete izkušenih pohodnikov
“Če bi želeli zmanjšati število nesreč, bi morali zmanjšati število pohodnikov,” je malo zares, malo za šalo v pogovoru za MMC dejal Ekar. Ta pohodnikom med drugim svetuje odgovornost, upoštevanje nasvetov planinskih društev, prijateljev, alpinistov, vodnikov, skrb za brezhibno opremo, prilagajanje telesnim in psihološkim sposobnostim ipd. Tudi tako bi bilo mogoče precej zmanjšati število nesreč.

Ker zaradi srčne kapi v gorah vsako leto umre od pet do osem ljudi, PZS “stalno opozarja, naj se starejši in bolniki s kroničnimi ter srčnimi boleznimi, pa tudi tisti s povišanim krvnim tlakom ali po srčnih operacijah, odpovedo hoji v visokogorje. V gore naj ne hodijo sami, privoščijo naj si krajše in lažje izlete v bližini domačega kraja ali v alpskem hribovju, nikakor pa ne daljših in napornejših pohodov ali tur.”

Alkohol v gorah odpade
Ekar poudarja, da je pomembno, da gredo takšni bolniki pred planinsko aktivnostjo k zdravniku. Še zlasti je obisk zdravnika nujen za starejše ljudi. Seveda se je treba zdravnikovih navodil tudi držati.

Predsednik planinske zveze je sicer opozoril tudi na pomen izogibanja alkoholu v gorah, pri čemer pa je poudaril, da so hribolazniki dandanes moderno in športno naravnani, saj skrbijo za to, da pijejo osvežilne napitke, ki so zdravi. V vročih poletnih dneh je dovolj velika količina tekočine še posebej pomembna. Ekar v takšnih obdobjih svetuje, da se v hribe odpravite zgodaj zjutraj, saj je huda vročina za telo zelo obremenjujoča. “Počitke pa izbirajte na mestih, ki so varni in udobni. Oči in odkrite dele telesa zaščitite pred soncem,” navajajo v PZS-ju.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Planinska zveza je za MMC ocenila tudi delo Gorske reševalne zveze Slovenije. Ekar meni, da GRZS deluje pozitivno, kompetentno in dovršeno.


Sledite nam


RSS Ustavi se!