fbpx

Neba dotikajoče se stavbe

Novice

V Dubaju je stavba Burdž Dubaj že med gradnjo postala najvišja V Dubaju raste Burdž Dubaj, trenutno najvišja stavba na svetu, ki je te dni to tudi uradno postala, in to že med samo gradnjo. Stavba, ki naj bi bila novi simbol Dubaja, je že dosegla višino 512 metrov, s čimer je presegla trenutno najvišjo […]

V Dubaju je stavba Burdž Dubaj že med gradnjo postala najvišja

V Dubaju raste Burdž Dubaj, trenutno najvišja stavba na svetu, ki je te dni to tudi uradno postala, in to že med samo gradnjo.

Stavba, ki naj bi bila novi simbol Dubaja, je že dosegla višino 512 metrov, s čimer je presegla trenutno najvišjo prostostoječo stavbo na svetu, tajski Tajpei 101.

Burdž Dubaj ima trenutno 141 nadstropij, ko bo dokončana, pa naj bi jih imela kar 160. Prehod med njimi bo mogoč s 56 dvigali, v stavbi pa bodo stanovanja, trgovine, bazeni in toplice, poslovni prostori ter razgledna ploščad na 124. nadstropju. Vodja projekta je bil o končni višinski točki zelo skrivnosten. Uradno naj bi bila stavba visoka 693 metrov, a prav zaradi skrivnostnosti vodilnih se šušlja, da naj bi koničast vrh stavbe dosegel kar vrtoglavih 800 metrov.

Višinski rekordi vedno jabolko spora
Ko je govor o višinskih rekordih stavb, so bila vedno glasna prerekanja o tem, kaj je vrh stavbe – ali je to antena, višina najvišje plošče ali kaj drugega. Tako je organizacija, ki je pristojna za tovrstne rekorde, postavila različne kategorije. Obstajajo namreč stavba z najvišjim (gradbenim) stropom, stavba, ki ima najvišje poseljeno nadstropje, stavba z najvišjim koničastim vrhom itd. Kar je pomembno, je, da bo Burdž Dubaj podrl vse obstoječe rekorde.

Dubaj – RTV SLO

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!