fbpx

Katja Božič: Podarila bi življenjska spoznanja

Pogovori

“Vsak človek nas lahko nekaj nauči, razveseli, nasmeji, nam nekaj da in nam omogoči, da pridemo v življenju do novih spoznanj,” sporoča Katja Božič.

Katja Božič

Katja Božič, novinarka revije Zarja Jana, ki so ji v izziv dobre zgodbe, ustvarjalna duša, mamica dveh živahnih malčkov, avtorica nove slikanice za otroke Dudožer in Jakova duda, ki je nastala na podlagi izkušenj z odvajanjem triletnega sina od dude in bo gotovo v pomoč še marsikakšnemu staršu. 

Danes se nam predstavlja z odgovori na vprašanja, ki orisujejo njo osebno.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj o stal v spominu – Miklavž, Božiček, Dedek Mraz?

Ker sem bila otrok socializma, me je vedno obiskal dedek Mraz. Živela sem v vasi Kotredež zraven Zagorja, kjer smo imeli zelo dobro kulturno sekcijo in sem že zelo majhna, stara tri ali štiri leta, skupaj z ostalimi otroci nastopala na sprejemu prijaznega moža. Eno od pesmic, ki sem mu jih recitirala, znam še danes na pamet. In še vedno, ko slišim muziko dedkovega spremstva, me preplavijo otroški spomini in mi je pri srcu toplo.

Imate radi presenečenja?

 Imam, če so duhovita in zabavna. 

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Sem med tistimi, ki svoje bližnje raje obdaruje, kot darila sprejema. Vsako leto si izmislim nekaj novega in izdelam kaj svojega. Moje prijateljice so že dobile angelčke iz filca, zapestnice z napisi, naravne deodorante in podobno. Otroci pa dobijo tudi mojo knjigico Dudožer in Jakova duda, ki je v začetku leta ugledala luč sveta in na katero sem zelo ponosna. Rada podarim nekaj, kar je uporabno in ima čustveno vrednost. Pa še jaz uživam, ko darila ustvarjam. 

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Najraje imam božični večer, ko se zberemo s sestrino družino in starši. Po večerji nas po navadi obišče Božiček, ki nagovori otroke, jih pohvali za dosežke v preteklem letu, in razdeli darila. Že prej se zmenimo za vrednost le teh, pazimo, da so cene zmerne in da vsak dobi tisto, kar si je želel. Potem je pa seveda veselje odvijanja, preizkušanja daril in naprej igra, pogovori, smeh, večer pa se konča z gledanjem božičnih filmov. 

Kako ponavadi izročite darilo?

Praznična darila zavijam sama. Skrbno izberem papir in potem zavijam pozno v noč, ko otroka že spita. Darila, ki jih otroka podarita prijateljčkom za rojstni dan, so po navadi kar v darilnih vrečkah.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Življenjska spoznanja, ki nam bi pomagala na poti do zadovoljstva in ohranjanja zdravja. Seveda pa še čas za druženja in pogovore z ljudmi, ki jih imamo radi okoli sebe. 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Mir v srcu in duši.
Zdravje!

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Drug drugemu smo darilo, pa če to vidimo, ali ne. Vsak človek nas lahko nekaj nauči, razveseli, nasmeji, nam nekaj da in nam omogoči, da pridemo v življenju do novih spoznanj. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!