fbpx

Katja Božič: Podarila bi življenjska spoznanja

Pogovori

“Vsak človek nas lahko nekaj nauči, razveseli, nasmeji, nam nekaj da in nam omogoči, da pridemo v življenju do novih spoznanj,” sporoča Katja Božič.

Katja Božič

Katja Božič, novinarka revije Zarja Jana, ki so ji v izziv dobre zgodbe, ustvarjalna duša, mamica dveh živahnih malčkov, avtorica nove slikanice za otroke Dudožer in Jakova duda, ki je nastala na podlagi izkušenj z odvajanjem triletnega sina od dude in bo gotovo v pomoč še marsikakšnemu staršu. 

Danes se nam predstavlja z odgovori na vprašanja, ki orisujejo njo osebno.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj o stal v spominu – Miklavž, Božiček, Dedek Mraz?

Ker sem bila otrok socializma, me je vedno obiskal dedek Mraz. Živela sem v vasi Kotredež zraven Zagorja, kjer smo imeli zelo dobro kulturno sekcijo in sem že zelo majhna, stara tri ali štiri leta, skupaj z ostalimi otroci nastopala na sprejemu prijaznega moža. Eno od pesmic, ki sem mu jih recitirala, znam še danes na pamet. In še vedno, ko slišim muziko dedkovega spremstva, me preplavijo otroški spomini in mi je pri srcu toplo.

Imate radi presenečenja?

 Imam, če so duhovita in zabavna. 

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Sem med tistimi, ki svoje bližnje raje obdaruje, kot darila sprejema. Vsako leto si izmislim nekaj novega in izdelam kaj svojega. Moje prijateljice so že dobile angelčke iz filca, zapestnice z napisi, naravne deodorante in podobno. Otroci pa dobijo tudi mojo knjigico Dudožer in Jakova duda, ki je v začetku leta ugledala luč sveta in na katero sem zelo ponosna. Rada podarim nekaj, kar je uporabno in ima čustveno vrednost. Pa še jaz uživam, ko darila ustvarjam. 

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

Najraje imam božični večer, ko se zberemo s sestrino družino in starši. Po večerji nas po navadi obišče Božiček, ki nagovori otroke, jih pohvali za dosežke v preteklem letu, in razdeli darila. Že prej se zmenimo za vrednost le teh, pazimo, da so cene zmerne in da vsak dobi tisto, kar si je želel. Potem je pa seveda veselje odvijanja, preizkušanja daril in naprej igra, pogovori, smeh, večer pa se konča z gledanjem božičnih filmov. 

Kako ponavadi izročite darilo?

Praznična darila zavijam sama. Skrbno izberem papir in potem zavijam pozno v noč, ko otroka že spita. Darila, ki jih otroka podarita prijateljčkom za rojstni dan, so po navadi kar v darilnih vrečkah.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Življenjska spoznanja, ki nam bi pomagala na poti do zadovoljstva in ohranjanja zdravja. Seveda pa še čas za druženja in pogovore z ljudmi, ki jih imamo radi okoli sebe. 

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Mir v srcu in duši.
Zdravje!

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Drug drugemu smo darilo, pa če to vidimo, ali ne. Vsak človek nas lahko nekaj nauči, razveseli, nasmeji, nam nekaj da in nam omogoči, da pridemo v življenju do novih spoznanj. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.