fbpx

Kdo so prebivalci Severne Amerike?

Potovanja

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti.

Severna Amerika se razteza na 24,221,490 km² na severni polobli med Pacifikom in Atlantskim oceanom ter Južno Ameriko. Sestavljena je treh velikih narodov, Kanade, Združenih držav Amerike in Mehike ter otoka Grenlandije. Zraven štejemo še Srednjo Ameriko, otoke v Karibskem morju in francosko ozemlje na kanadski obali Atlantika, ki jih sicer v kulturnem in geografskem smislu uvrščamo v svojo skupino.

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti. S prihodom Evropejcev leta 1492 so ti s seboj prinesli številne bolezni, ki so bile usodne za mnoge in so močno skrčile domače prebivalstvo. Začel se je postopek evropske kolonizacije tako imenovanega “Novega sveta”. Zadnja plemena so pod njihovim orožjem padla v 19. stoletju.

Najštevilčnejši osvajalci novega ozemlja so bili Angleži in Francozi, sledili so Nizozemci, Danci in Rusi. Sprva so pridobivali zlato, bombaž, tobak, krzno in sladkor in so kasneje vzpostavili sistem kmetijstva. Domačini so se večkrat uprli kolonizaciji, kar je privedlo do vojn. Mnogo Afričanov je bilo privedenih v Ameriko kot sužnjev, ki so bili prisiljeni delati v rudnikih in na plantažah. Danes je Severna Amerika poseljena z imigranti in njihovimi potomci in le še 10 % je avtohtonega prebivalstva, tako da je Severna Amerika izredno pisan in več kulturen kontinent.

Vir fototgrafij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!