fbpx

Kdo so prebivalci Severne Amerike?

Potovanja

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti.

Severna Amerika se razteza na 24,221,490 km² na severni polobli med Pacifikom in Atlantskim oceanom ter Južno Ameriko. Sestavljena je treh velikih narodov, Kanade, Združenih držav Amerike in Mehike ter otoka Grenlandije. Zraven štejemo še Srednjo Ameriko, otoke v Karibskem morju in francosko ozemlje na kanadski obali Atlantika, ki jih sicer v kulturnem in geografskem smislu uvrščamo v svojo skupino.

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti. S prihodom Evropejcev leta 1492 so ti s seboj prinesli številne bolezni, ki so bile usodne za mnoge in so močno skrčile domače prebivalstvo. Začel se je postopek evropske kolonizacije tako imenovanega “Novega sveta”. Zadnja plemena so pod njihovim orožjem padla v 19. stoletju.

Najštevilčnejši osvajalci novega ozemlja so bili Angleži in Francozi, sledili so Nizozemci, Danci in Rusi. Sprva so pridobivali zlato, bombaž, tobak, krzno in sladkor in so kasneje vzpostavili sistem kmetijstva. Domačini so se večkrat uprli kolonizaciji, kar je privedlo do vojn. Mnogo Afričanov je bilo privedenih v Ameriko kot sužnjev, ki so bili prisiljeni delati v rudnikih in na plantažah. Danes je Severna Amerika poseljena z imigranti in njihovimi potomci in le še 10 % je avtohtonega prebivalstva, tako da je Severna Amerika izredno pisan in več kulturen kontinent.

Vir fototgrafij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!