fbpx

Kdo so prebivalci Severne Amerike?

Potovanja

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti.

Severna Amerika se razteza na 24,221,490 km² na severni polobli med Pacifikom in Atlantskim oceanom ter Južno Ameriko. Sestavljena je treh velikih narodov, Kanade, Združenih držav Amerike in Mehike ter otoka Grenlandije. Zraven štejemo še Srednjo Ameriko, otoke v Karibskem morju in francosko ozemlje na kanadski obali Atlantika, ki jih sicer v kulturnem in geografskem smislu uvrščamo v svojo skupino.

Severna Amerika je bila od nekdaj poseljena z avtohtonim prebivalstvom, ki so imeli med seboj dobro utečene trgovske poti. S prihodom Evropejcev leta 1492 so ti s seboj prinesli številne bolezni, ki so bile usodne za mnoge in so močno skrčile domače prebivalstvo. Začel se je postopek evropske kolonizacije tako imenovanega “Novega sveta”. Zadnja plemena so pod njihovim orožjem padla v 19. stoletju.

Najštevilčnejši osvajalci novega ozemlja so bili Angleži in Francozi, sledili so Nizozemci, Danci in Rusi. Sprva so pridobivali zlato, bombaž, tobak, krzno in sladkor in so kasneje vzpostavili sistem kmetijstva. Domačini so se večkrat uprli kolonizaciji, kar je privedlo do vojn. Mnogo Afričanov je bilo privedenih v Ameriko kot sužnjev, ki so bili prisiljeni delati v rudnikih in na plantažah. Danes je Severna Amerika poseljena z imigranti in njihovimi potomci in le še 10 % je avtohtonega prebivalstva, tako da je Severna Amerika izredno pisan in več kulturen kontinent.

Vir fototgrafij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!