fbpx

Kdo je odkril Tutankamonovo grobnico?

Novice, Zanimivosti

Znani avstralski novinar in pisec številnih dokumentarnih knjig Desmond Zwar je v svoji zadnji knjigi Kraljica, Rupert in Jaz zapisal, da v resnici ni bil arheolog Howard Carter tisti, ki je leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico v Egiptu.

Leta 1922 je Tutankamonovo grobnico v Egiptu odkril Richard Adamson.

Adamsona Desmond Zwar opisuje kot skromnega bivšega agenta, ki se je v tistem času infiltriral v egiptovsko stranko, ki je hotela na skrivaj vreči britanski režim v Egiptu.

Z njegovo pomočjo so takrat aretirali številne pripadnike stranke, njega pa zaradi varnosti poslali delat k arheologu Howardu Carterju v Dolino kraljev.

Carter je iskal Tutankamonovo grobnico, vendar mu je zmanjkovalo časa in denarja, ki ga je imel za odpravo. Ko sta mu ostala le še dva dneva, mu je menda Adamson pokazal fotografijo, ki jo je posnel, ko je odkril vhod v grobnico.

Vhod so kmalu po posnetku zasuli egiptovski delavci, ki so po besedah Adamsona nameravali počakati, da bo Carter odšel in bodo sami »odkrili« grobnico. Če ne bi bilo posnetka, bi se čas za Carterjevo odpravo iztekel in nikoli ne bi našel grobnice, trdi Adamson.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!