fbpx

Kdo je odkril Tutankamonovo grobnico?

Novice, Zanimivosti

Znani avstralski novinar in pisec številnih dokumentarnih knjig Desmond Zwar je v svoji zadnji knjigi Kraljica, Rupert in Jaz zapisal, da v resnici ni bil arheolog Howard Carter tisti, ki je leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico v Egiptu.

Leta 1922 je Tutankamonovo grobnico v Egiptu odkril Richard Adamson.

Adamsona Desmond Zwar opisuje kot skromnega bivšega agenta, ki se je v tistem času infiltriral v egiptovsko stranko, ki je hotela na skrivaj vreči britanski režim v Egiptu.

Z njegovo pomočjo so takrat aretirali številne pripadnike stranke, njega pa zaradi varnosti poslali delat k arheologu Howardu Carterju v Dolino kraljev.

Carter je iskal Tutankamonovo grobnico, vendar mu je zmanjkovalo časa in denarja, ki ga je imel za odpravo. Ko sta mu ostala le še dva dneva, mu je menda Adamson pokazal fotografijo, ki jo je posnel, ko je odkril vhod v grobnico.

Vhod so kmalu po posnetku zasuli egiptovski delavci, ki so po besedah Adamsona nameravali počakati, da bo Carter odšel in bodo sami »odkrili« grobnico. Če ne bi bilo posnetka, bi se čas za Carterjevo odpravo iztekel in nikoli ne bi našel grobnice, trdi Adamson.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!