Kdo je odkril Tutankamonovo grobnico?

Novice, Zanimivosti

Znani avstralski novinar in pisec številnih dokumentarnih knjig Desmond Zwar je v svoji zadnji knjigi Kraljica, Rupert in Jaz zapisal, da v resnici ni bil arheolog Howard Carter tisti, ki je leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico v Egiptu.

Leta 1922 je Tutankamonovo grobnico v Egiptu odkril Richard Adamson.

Adamsona Desmond Zwar opisuje kot skromnega bivšega agenta, ki se je v tistem času infiltriral v egiptovsko stranko, ki je hotela na skrivaj vreči britanski režim v Egiptu.

Z njegovo pomočjo so takrat aretirali številne pripadnike stranke, njega pa zaradi varnosti poslali delat k arheologu Howardu Carterju v Dolino kraljev.

Carter je iskal Tutankamonovo grobnico, vendar mu je zmanjkovalo časa in denarja, ki ga je imel za odpravo. Ko sta mu ostala le še dva dneva, mu je menda Adamson pokazal fotografijo, ki jo je posnel, ko je odkril vhod v grobnico.

Vhod so kmalu po posnetku zasuli egiptovski delavci, ki so po besedah Adamsona nameravali počakati, da bo Carter odšel in bodo sami »odkrili« grobnico. Če ne bi bilo posnetka, bi se čas za Carterjevo odpravo iztekel in nikoli ne bi našel grobnice, trdi Adamson.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.