Kdo je odkril Tutankamonovo grobnico?

Novice, Zanimivosti

Znani avstralski novinar in pisec številnih dokumentarnih knjig Desmond Zwar je v svoji zadnji knjigi Kraljica, Rupert in Jaz zapisal, da v resnici ni bil arheolog Howard Carter tisti, ki je leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico v Egiptu.

Leta 1922 je Tutankamonovo grobnico v Egiptu odkril Richard Adamson.

Adamsona Desmond Zwar opisuje kot skromnega bivšega agenta, ki se je v tistem času infiltriral v egiptovsko stranko, ki je hotela na skrivaj vreči britanski režim v Egiptu.

Z njegovo pomočjo so takrat aretirali številne pripadnike stranke, njega pa zaradi varnosti poslali delat k arheologu Howardu Carterju v Dolino kraljev.

Carter je iskal Tutankamonovo grobnico, vendar mu je zmanjkovalo časa in denarja, ki ga je imel za odpravo. Ko sta mu ostala le še dva dneva, mu je menda Adamson pokazal fotografijo, ki jo je posnel, ko je odkril vhod v grobnico.

Vhod so kmalu po posnetku zasuli egiptovski delavci, ki so po besedah Adamsona nameravali počakati, da bo Carter odšel in bodo sami »odkrili« grobnico. Če ne bi bilo posnetka, bi se čas za Carterjevo odpravo iztekel in nikoli ne bi našel grobnice, trdi Adamson.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • O akciji Ustavi se! 2018
  Opozoriti želimo predvsem na različne pojavne oblike strahov in jih pojasniti, nagovoriti vse, ki se z njimi soočajo, da jih prepoznajo ter se jih s pomočjo nasvetov in dobrih praks tudi osvobodijo.
 • Ana Ostrički
  “Če sami sebe ne razumemo oz. ne znamo poslušati in razumeti sebe, bomo zelo težko to dali oz. omogočili drugim“, nam zaupa svoj pogled Ana Ostrički, oboževalka vsega digitalnega, ki si ...
 • Polona Požgan
  “Ljudje govorimo s hitrostjo 120 besed na minuto, naši možgani pa sprejemajo informacije s hitrostjo 500 besed na minuto. To pomeni, da manjkajočih 380 “besed” zapolnijo s svojimi mislimi, pojasni ...
 • Nomi Hrast
  Naučila sem se, da je vedno bolje takoj povedati in iskreno povedati. Pomembna oseba v mojem življenju mi je dejala, da v življenju ni stvari, ki je komunikacija ne bi ...
 • Urša Krišelj Grubar
  “Pogosto se spomnim profesorja antropologije, legende s FDV, Staneta Južniča, ki je rekel: je treba mučati, tiho biti, nič govoriti. Bolj sem stara, bolj ga razumem in prav te dni ...