fbpx

Kdo je odkril Tutankamonovo grobnico?

Novice, Zanimivosti

Znani avstralski novinar in pisec številnih dokumentarnih knjig Desmond Zwar je v svoji zadnji knjigi Kraljica, Rupert in Jaz zapisal, da v resnici ni bil arheolog Howard Carter tisti, ki je leta 1922 odkril Tutankamonovo grobnico v Egiptu.

Leta 1922 je Tutankamonovo grobnico v Egiptu odkril Richard Adamson.

Adamsona Desmond Zwar opisuje kot skromnega bivšega agenta, ki se je v tistem času infiltriral v egiptovsko stranko, ki je hotela na skrivaj vreči britanski režim v Egiptu.

Z njegovo pomočjo so takrat aretirali številne pripadnike stranke, njega pa zaradi varnosti poslali delat k arheologu Howardu Carterju v Dolino kraljev.

Carter je iskal Tutankamonovo grobnico, vendar mu je zmanjkovalo časa in denarja, ki ga je imel za odpravo. Ko sta mu ostala le še dva dneva, mu je menda Adamson pokazal fotografijo, ki jo je posnel, ko je odkril vhod v grobnico.

Vhod so kmalu po posnetku zasuli egiptovski delavci, ki so po besedah Adamsona nameravali počakati, da bo Carter odšel in bodo sami »odkrili« grobnico. Če ne bi bilo posnetka, bi se čas za Carterjevo odpravo iztekel in nikoli ne bi našel grobnice, trdi Adamson.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!