fbpx

Kdo oskrbuje Mexico s sadjem in zelenjavo?

Novice

Na južnem robu mehiške prestolnice je zanimiv trg zelenjadarjev in cbetličarjev. Slikoviti plavajoči vrtovi v tem trgu, ki se imenuje Ksošimilko, so deležni pogostih obiskov. Ti vrtovi ali chinampas so pasovi obdelane zemlje med kanali sladke vode v nekdanji prostrani laguni. Najlepši so spomladi, sicer pa prihajajo prebivalci Mexica sem vse leto, da se sprehodijo […]

Na južnem robu mehiške prestolnice je zanimiv trg zelenjadarjev in cbetličarjev. Slikoviti plavajoči vrtovi v tem trgu, ki se imenuje Ksošimilko, so deležni pogostih obiskov.

Ti vrtovi ali chinampas so pasovi obdelane zemlje med kanali sladke vode v nekdanji prostrani laguni. Najlepši so spomladi, sicer pa prihajajo prebivalci Mexica sem vse leto, da se sprehodijo med cvetjem in se poveselijo v obrežnih krčmah. Po kanalih med vrtovi vozijo trajineras – barke s ploskim dnom, pokrite s platnom, razpetim na lokih. Na njih sedijo obiskovalci in poslušajo viže domačih godb, ki se prav tako vozijo po vodi. Med vožnjo se radi okrepčajo s pijačo in dobrotami, ki jim jih ponujajo Indijanci na svojih plavajočih gostilnah.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.