fbpx

Kimono staro japonsko oblačilo

Novice

To tuniko, ki je spredaj prerezana, še dandanes nosijo na Japonskem moški in ženske, kadar niso v evropskih oblekah. Za Evropejca je kimono jutranji plašč, ki ga je prinesla moda iz Japonske. Tam pa je to oblačilo obdržalo veljavo narodne noše. Japonci ga nosijo doma, da se tako držijo stare navade in se umaknejo iz […]

To tuniko, ki je spredaj prerezana, še dandanes nosijo na Japonskem moški in ženske, kadar niso v evropskih oblekah. Za Evropejca je kimono jutranji plašč, ki ga je prinesla moda iz Japonske.

Tam pa je to oblačilo obdržalo veljavo narodne noše. Japonci ga nosijo doma, da se tako držijo stare navade in se umaknejo iz modernega življenja. Bombažast kimono, imenovan jukata, rabi za opravljanje hišnih del: to je navadna bluza. Kimono iz svile, ki je bogato izvezen, pa nosijo na sprejemih in pri posebnih slovesnostih. Okrog pasu ga zvežejo s širokim pasom, imenovanim obi, ki ga zadaj zavežejo v zajeten vozel, pač glede na starost, spol, družbeno stopnjo in vero.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!