fbpx

Kitajska: azijski mozaik

Novice

Vas privlačijo eksotične države s popolnoma drugačno kulturo in filozofijo življenja? Potem je Kitajska prava država za vas. Raznolika hrana, prijazni ljudje, čudoviti templji in pokrajina vas bodo očarali. Kitajska meji na severu na puščavo, na zahodu na Tibetansko Qinghaijski plato. Han Kitajci, ki so svojo civilizacijo najprej gradili okrog Rumene reke, so se nato […]

Vas privlačijo eksotične države s popolnoma drugačno kulturo in filozofijo življenja? Potem je Kitajska prava država za vas. Raznolika hrana, prijazni ljudje, čudoviti templji in pokrajina vas bodo očarali.

Kitajska meji na severu na puščavo, na zahodu na Tibetansko Qinghaijski plato. Han Kitajci, ki so svojo civilizacijo najprej gradili okrog Rumene reke, so se nato pomaknili proti jugu in vzhodu. Tako je bila njihova zemlja omejena z morjem, gorami in puščavami. Kitajska je tretja največja država na svetu (za Kanado in Rusijo); polovico države naseljujejo Han Kitajci, preostanek pa Mongoli, Tibetanci, Uyghuri in ostale manjšine na obrobju Kitajske. Uradni jezik je dialekt, ki se govori v Pekingu. Pri nas ga imenujemo mandarinščina, Kitajci pa mu pravijo Putunghua – navaden jezik. Če odštejemo jezike manjšin, ima Kitajska 8 glavnih skupin dialektov: Putunghua (mandarinščina), Yue (kantonščina), Wu (shanghaijščina), Minbei (fuzhou), Minnan(tajvanščina), Xiang, Gan in Hakka. Seveda se tudi ti dialekti delijo na mnoge poddialekte. Z izjemo zahodnih in večino južnih provinc večina populacije govori mandarinščino, vendar lahko ti regionalni naglasi povzročijo precej težav pri razumevanju. Kar se tiče sporazumevanja na potovanju, je priporočljivo, da imate s sebojvodič, ki vsebuje tudi osnovni slovarček s stavki in frazami, ki jih potrebujete na vsakem potovanju, čeprav je res, da zna angleško vse več mladih Kitajcev. V Pekingu se trudijo, da bi zaradi prihajajočih olimpijskih iger znalo vsaj osnove angleščine čim več taksistov, kar je bila prej prava redkost.

Hrana
Način priprave hrane se razlikuje od province do province. Vsako področje ima tudi svoje specialitete. Kamorkoli greš, vedno najdeš kaj zanimivega, če ne za želodec, pa vsaj za radovedneoči.

Čas obiska
Poleti je nepopisna gneča, zato so težave z nastanitvijo v cenejših hotelih, turiste pa ubija tudi neznosna vročina. Pozimi turistov zaradi neprijetnega mrazu ni veliko. Tudi na jugu, kjer so zime mile, ti jo lahko vreme pošteno zagode. Najugodnejša časa za potovanje sta pomlad in jesen. Najprimernejša za potovanje je najbrž pomlad, predvsem pa takrat pade manj dežja kot jeseni. Seveda pa je najbolje pred potovanjem preveriti, kakšna klima je v kraju, kamor si namenjen. Izognite se tudi državnim praznikom, predvsem naslednjim: 1. 10. (dan državnosti, ki ga praznujejo en teden), Kitajsko novo leto (konec januarja, začetek februarja – okrog tri tedne) ter 1. 5. (dan dela – en teden).

Transport
Najceneje je po Kitajski potovati z vlakom. Ti so v večini zelo lepo urejeni, predvsem tisti na daljše razdalje in med večjimi mesti. Med manjšimi, manj turističnimi kraji, pa se lahko potovanje z vlakom spremeni v tvojo najhujšo nočno moro. Za hitro premagovanje razdalj, če imate manj časa in malo več denarja, je na voljo veliko dobrih letalskih povezav. Pri avtobusih pa nikoli ne veš, kaj te čaka, ko prideš na postajo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.