fbpx

Peking – Prepovedano mesto

Potovanja

Poletna palača je bila priljubljen kraj cesarice Cixi, ki je leta 1888 porabila za prenovo te poletne rezidence ves denar, namenjen za …

Prebivalstvo je imelo 500 let prepovedan vstop v Prepovedano mesto. Razen cesarja (dinastiji Ming in Qing) v mestu ni smel prenočiti noben moški. Tako so bili stalno nastanjeni v mestu samo cesar, cesarica, priležnice ter evnuhi.

simon::trv “Cez 1.5-2 leti imam v nacrtu prehoditi celoten kitajski zid po dolgem – 6700km (racunam na nekje 8 mesecev). Z zbiranjem informacij sem zacel dokaj zgodaj, saj je projekt ki sem si ga zadal dokaj obsezen. Prosil bi vsakega ki imam kakrsnekoli informacije in pozna kogarkoli ki se je s podobnimi stvarmi ze ukvarjal, da mi pomaga. Iscem nacrte, ljudi z izkusnjami, informacije o kempiranju, sosednjih vaseh in mestih….”

Na velikost samega mesta te opomni utrujenost, ki jo začutiš v nogah, ko se sprehajaš po njem. Najbolje je, da na drugi strani mesta izstopite ter obiščete še Jing Shan Park, kjer se lahko povzpnete do najvišjega paviljona.

Od tam boste imeli odličen pogled na celotno Prepovedano mesto. Srce Pekinga je trg Tiananmen (trg Nebeškega miru), ki je znan po tem, da so bile leta 1989 na njem s tanki krvavo zatrte študentske demonstracije. Poletna palača je bila priljubljen kraj cesarice Cixi, ki je leta 1888 porabila za prenovo te poletne rezidence ves denar, namenjen za modernizacijo mornarice. Pozimi lahko na debelo zamrznjenem jezeru imenitno drsate. Sicer je prepovedano, samo tega nihče ne upošteva. Eden izmed najlepših parkov, je Park nebeškega templja. Tu vidimo odlične primere Ming arhitekture. Nebeški tempelj bi naj simboliziral Peking. Lama Tempelj je vsekakor najbolj pisan tempelj v Pekingu s prečudovitimi vrtovi, freskami, tapiserijo ter neverjetnim tesarskim delom. Je najbolje prenovljen tibetansko budistični tempelj izven Tibeta.

Do Velikega kitajskega zidu je najlažje priti iz Pekinga. Svetujem, da se odpravite na tiste predele, ki še niso okupirani s turisti. Na žalost je teh predelov zidu vedno manj. Srečo je vredno poizkusiti na zidu Simatai ali Mutianyu. Če se želite izogniti masovnemu turizmu, se vsekakor ognite zidu Badaling.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.