fbpx

Peking – Prepovedano mesto

Potovanja

Poletna palača je bila priljubljen kraj cesarice Cixi, ki je leta 1888 porabila za prenovo te poletne rezidence ves denar, namenjen za …

Prebivalstvo je imelo 500 let prepovedan vstop v Prepovedano mesto. Razen cesarja (dinastiji Ming in Qing) v mestu ni smel prenočiti noben moški. Tako so bili stalno nastanjeni v mestu samo cesar, cesarica, priležnice ter evnuhi.

simon::trv “Cez 1.5-2 leti imam v nacrtu prehoditi celoten kitajski zid po dolgem – 6700km (racunam na nekje 8 mesecev). Z zbiranjem informacij sem zacel dokaj zgodaj, saj je projekt ki sem si ga zadal dokaj obsezen. Prosil bi vsakega ki imam kakrsnekoli informacije in pozna kogarkoli ki se je s podobnimi stvarmi ze ukvarjal, da mi pomaga. Iscem nacrte, ljudi z izkusnjami, informacije o kempiranju, sosednjih vaseh in mestih….”

Na velikost samega mesta te opomni utrujenost, ki jo začutiš v nogah, ko se sprehajaš po njem. Najbolje je, da na drugi strani mesta izstopite ter obiščete še Jing Shan Park, kjer se lahko povzpnete do najvišjega paviljona.

Od tam boste imeli odličen pogled na celotno Prepovedano mesto. Srce Pekinga je trg Tiananmen (trg Nebeškega miru), ki je znan po tem, da so bile leta 1989 na njem s tanki krvavo zatrte študentske demonstracije. Poletna palača je bila priljubljen kraj cesarice Cixi, ki je leta 1888 porabila za prenovo te poletne rezidence ves denar, namenjen za modernizacijo mornarice. Pozimi lahko na debelo zamrznjenem jezeru imenitno drsate. Sicer je prepovedano, samo tega nihče ne upošteva. Eden izmed najlepših parkov, je Park nebeškega templja. Tu vidimo odlične primere Ming arhitekture. Nebeški tempelj bi naj simboliziral Peking. Lama Tempelj je vsekakor najbolj pisan tempelj v Pekingu s prečudovitimi vrtovi, freskami, tapiserijo ter neverjetnim tesarskim delom. Je najbolje prenovljen tibetansko budistični tempelj izven Tibeta.

Do Velikega kitajskega zidu je najlažje priti iz Pekinga. Svetujem, da se odpravite na tiste predele, ki še niso okupirani s turisti. Na žalost je teh predelov zidu vedno manj. Srečo je vredno poizkusiti na zidu Simatai ali Mutianyu. Če se želite izogniti masovnemu turizmu, se vsekakor ognite zidu Badaling.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!