fbpx

Kitajski zid, največja konstrukcija na svetu

Novice, Potovanja

K popularnosti zidu je prispeval znameniti rek Maa Cetunga: “Pravi junak je le tisti, ki je stal na velikem zidu.”

Kitajski zid – največja konstrukcija na svetu, ki je med gradnjo dolgo več stoletij, zahtevala nemalo človeških žrtev in trpljenja – je razglašen za eno izmed svetovnih čudes. Meri, kar 6400 km in je glede na površino in maso največji objekt, ki so ga v zgodovini zgradile človeške roke. Visok je od 5 do 8 m in širok med 5 in 6 m.
V obdobju vojskujočih se dežel v kitajski zgodovini, med 5. in 3. st.p.n.š., so manjše države gradile obrambne zidove iz zemlje in peska. Leta 221 p.n.š. je prvi cesar Činši Huangdi ustanovil dinastijo Čin in združil državice v novonastalo Kitajsko. Manjše odseke zidu je povezal v celoto za obrambo pred ljudstvom Šiongnu, ki se je s severa nevarno bližalo Kitajski.

Kitajski zid

Po padcu dinastije Čin so nekateri deli zidu razpadli in mnogi vladarji so ga prenavljali in dograjevali, dokler ni ta zopet zasijal v svoji veličastni podobi v času dinastije Ming. Pri gradnji so uporabljali opeko in kamenje, ki so ga zbrali iz okoliških hribovij. Zaradi vse pogostejših vdorov Mongolov, so zid najbolj dodelali predvsem v okolici Pekinga, glavnega mesta v času dinastije Ming, dolgotrajna in zahtevna gradnja pa je terjala ogromno človeških življenj.

JS1::trv: “bil na zidu lani. stvar je taka, da ponoči na njem ali ob njemu ne smeš kampirati, edini dokaj ohranjeni del je 80 km od pekinga, tam ga obišče tudi največ turistov. že tam ( na okoli 15 km dolžine ) je precej razpadajoč, nekje ga sploh ni več, nekje moraš okoli, ker ti drugače zmanjka tal pod nogami ( imam nekaj fotk, pošlji mail naslov, če jih rabiš, jih pošljem ), ven iz pekinga proti mongoliji pa ga dejansko ni več, ker so ga vaščani porabili za gradnjo hiš. na tvojem mestu bi prosil za dovoljenje ministrstvo za notranje zadeve lr kitajske, ker če te dobijo tam ponoči kampirati, jim lahko vsaj pokažeš kakšen papir. janez”

Gneča na Kitajskem zidu

Od leta 1987 je Kitajski zid uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine, k popularnosti zidu pa je prispeval znameniti rek Maa Cetunga: “Pravi junak je le tisti, ki je stal na velikem zidu.” Kitajci so izjemno ponosni na največjo konstrukcijo na svetu, ki si zasluži prav posebno mesto v njihovi dolgi zgodovini. Kljub mnogim poskusom ohranitve zidu, se ta danes sooča s številnimi okoljevarstvenimi in človeškimi problemi, ki ogrožajo njegov obstoj. Odkar je bil razglašen za enega izmed sedmih svetovnih čudes, je Kitajska napela vse svoje sile in pozornost usmerila v njegovo obnovo, saj ga želi ohraniti na lestvici svetovnih čudes, za katero se lahko potegujejo le obstoječi objekti.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!