fbpx

Kitajski hitri vlak kot ponos naroda

Novice

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v […]

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v 45 minutah, kar je polovica manj, kot navadno potrebujejo vlaki, če vozijo z največjo možno hitrostjo.

Vlak CRH380, izdelan na Kitajskem, je dosegel hitrost 400 kilometrov na uro, kar je svetovni rekord, čeprav bo sicer vozil z največ 350 kilometri na uro. Kitajska ima najdaljše omrežje hitrih železniških prog na svetu. Do leta 2012 jih namerava imeti 13.000 kilometrov, do leta 2020 pa 16.000. Prizadevanje, da bi Kitajska razvila svojo superhitro železniško tehnologijo, je projekt, ki je za nacionalni ponos tako rekoč enako pomemben kot njen vesoljski program. Predstavniki kitajskih železnic so pred kratkim sporočili, da razvijajo tehnologijo, ki bi hitrost povečala na 500 kilometrov na uro.

Tiskovni predstavnik ministrstva za železnice Wang Yongping je izjavil, da so tehnologija, načrti in oprema izdelani na Kitajskem, čeprav je priznal, da se je projekt začel v sodelovanju z Japonsko in drugimi državami. »Vse, kar presega hitrost 250 kilometrov na uro, je naša tehnologija. Zdaj si druge države želijo sodelovati z nami.« Kitajska se poteguje za projekte v tujini, tudi v ZDA, ki je vodilna na svetu v tehnologiji tovornega železniškega prometa, nima pa skoraj nobenih izkušenj s hitrimi vlaki. To tehnologijo bo morala uvoziti za 13 regionalnih projektov, ki so dobili 8,5 milijarde dolarjev začetne državne subvencije. Letos bi morali dobiti še 2,5 milijarde dolarjev, za dokončanje pa bi potrebovali še ogromnih vsaj sto milijard.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!