fbpx

Kitajski hitri vlak kot ponos naroda

Novice

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v […]

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v 45 minutah, kar je polovica manj, kot navadno potrebujejo vlaki, če vozijo z največjo možno hitrostjo.

Vlak CRH380, izdelan na Kitajskem, je dosegel hitrost 400 kilometrov na uro, kar je svetovni rekord, čeprav bo sicer vozil z največ 350 kilometri na uro. Kitajska ima najdaljše omrežje hitrih železniških prog na svetu. Do leta 2012 jih namerava imeti 13.000 kilometrov, do leta 2020 pa 16.000. Prizadevanje, da bi Kitajska razvila svojo superhitro železniško tehnologijo, je projekt, ki je za nacionalni ponos tako rekoč enako pomemben kot njen vesoljski program. Predstavniki kitajskih železnic so pred kratkim sporočili, da razvijajo tehnologijo, ki bi hitrost povečala na 500 kilometrov na uro.

Tiskovni predstavnik ministrstva za železnice Wang Yongping je izjavil, da so tehnologija, načrti in oprema izdelani na Kitajskem, čeprav je priznal, da se je projekt začel v sodelovanju z Japonsko in drugimi državami. »Vse, kar presega hitrost 250 kilometrov na uro, je naša tehnologija. Zdaj si druge države želijo sodelovati z nami.« Kitajska se poteguje za projekte v tujini, tudi v ZDA, ki je vodilna na svetu v tehnologiji tovornega železniškega prometa, nima pa skoraj nobenih izkušenj s hitrimi vlaki. To tehnologijo bo morala uvoziti za 13 regionalnih projektov, ki so dobili 8,5 milijarde dolarjev začetne državne subvencije. Letos bi morali dobiti še 2,5 milijarde dolarjev, za dokončanje pa bi potrebovali še ogromnih vsaj sto milijard.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!