fbpx

Kitajski hitri vlak kot ponos naroda

Novice

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v […]

Šanghaj – Z bleščeče nove postaje v šanghajskem predmestju Hongqiao sta pred kratkim zdrvela vlaka in tako odprla hitro železniško progo. Politiki so se hvalili, da so za njeno uvedbo uporabili domačo tehnologijo. Številni vlaki, ne pa vsi, bodo progo med šanghajskim zahodnim predmestjem Hongqiaom in Hangzhoujem s hitrostjo 200 kilometrov na uro prevozili v 45 minutah, kar je polovica manj, kot navadno potrebujejo vlaki, če vozijo z največjo možno hitrostjo.

Vlak CRH380, izdelan na Kitajskem, je dosegel hitrost 400 kilometrov na uro, kar je svetovni rekord, čeprav bo sicer vozil z največ 350 kilometri na uro. Kitajska ima najdaljše omrežje hitrih železniških prog na svetu. Do leta 2012 jih namerava imeti 13.000 kilometrov, do leta 2020 pa 16.000. Prizadevanje, da bi Kitajska razvila svojo superhitro železniško tehnologijo, je projekt, ki je za nacionalni ponos tako rekoč enako pomemben kot njen vesoljski program. Predstavniki kitajskih železnic so pred kratkim sporočili, da razvijajo tehnologijo, ki bi hitrost povečala na 500 kilometrov na uro.

Tiskovni predstavnik ministrstva za železnice Wang Yongping je izjavil, da so tehnologija, načrti in oprema izdelani na Kitajskem, čeprav je priznal, da se je projekt začel v sodelovanju z Japonsko in drugimi državami. »Vse, kar presega hitrost 250 kilometrov na uro, je naša tehnologija. Zdaj si druge države želijo sodelovati z nami.« Kitajska se poteguje za projekte v tujini, tudi v ZDA, ki je vodilna na svetu v tehnologiji tovornega železniškega prometa, nima pa skoraj nobenih izkušenj s hitrimi vlaki. To tehnologijo bo morala uvoziti za 13 regionalnih projektov, ki so dobili 8,5 milijarde dolarjev začetne državne subvencije. Letos bi morali dobiti še 2,5 milijarde dolarjev, za dokončanje pa bi potrebovali še ogromnih vsaj sto milijard.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.