fbpx

Kostanjeviška jama

Novice

Iz bližnje Kostanjevice na Krki lahko pridemo do Kostanjeviške jame tudi peš. Jama leži ob vznožju Gorjancev z razgibanim kraškim terenom s krednimi apnenci. Tu so padavinske vode, podzemski vodni tokovi in tektonski premiki skozi tisočletja ustvarjali lepe sigaste tvorbe pravljič nih oblik. Poti po jami so urejene in primerne tudi za otroke in starejš […]

Iz bližnje Kostanjevice na Krki lahko pridemo do Kostanjeviške jame tudi peš. Jama leži ob vznožju Gorjancev z razgibanim kraškim terenom s krednimi apnenci. Tu so padavinske vode, podzemski vodni tokovi in tektonski premiki skozi tisočletja ustvarjali lepe sigaste tvorbe pravljič nih oblik. Poti po jami so urejene in primerne tudi za otroke in starejš e obiskovalce. Voden ogled jame traja 40 minut. V jami je stalna temperatura 12 stopinj Celzija, kar jo uvršča med najtoplejše jame v Sloveniji.

Leta 1937 so narasle podzemne vode predrle sedanji vhod in takrat se je jama odprla sama. Jamo so v sedemdesetih letih raziskovali in urejali jamarji in leta 1971 omogočili tudi turistične oglede. V jami je električna razsvetljava in 300 metrov turistične poti skozi najbolj zanimive dele. V vhodnem rovu živijo dolgonogi pajki in jamske kobilice. Posebnost jame je kolonija netopirjev, saj jih tukaj prezimuje okrog 400, štirih različnih vrst. Najzanimivejše živali pa se skrivajo v podzemnih vodah. Poleg drobnih podzemskih rakov živita tukaj endemična polža, ki so ju doslej našli le v izviru potoka Studene pod Kostanjeviško jamo.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!