fbpx

Podzemlje Pece

Novice

Turistični rudnik in muzej Podzemne labirinte pod goro Peco ni oblikovala narava, rove in odkope so naredili rudarji v preteklih stoletjih, ko so v borbi za vsakdanji kruh izkopavali svinčevo in cinkovo rudo. Rudnik svinca in cinka je eden od starejših rudnikov v tem delu Evrope, med Peco in Uršljo goro so rudarili kar 330 […]

Turistični rudnik in muzej Podzemne labirinte pod goro Peco ni oblikovala narava, rove in odkope so naredili rudarji v preteklih stoletjih, ko so v borbi za vsakdanji kruh izkopavali svinčevo in cinkovo rudo. Rudnik svinca in cinka je eden od starejših rudnikov v tem delu Evrope, med Peco in Uršljo goro so rudarili kar 330 let. V teh letih je bilo narejenih preko 1000 kilometrov rovov. Najnižji rov je bil na nadmorski višini 268 metrov, najvišji pa tik pod vrhom Pece na višini okoli 2000metrov. Leta 1994 so iz rudnika pripeljali še zadnjo rudo in pričeli zapirati rudnik. V želji, da bogata kulturna, tehnična in naravna dediščina ne bi tonila v pozabo, so ohranili odprt del rudnika in ga preuredili v turistični rudnik in muzej. V muzejski stavbi na Glančniku pri Mežici, obiskovalce »opremijo« za obisk rudnika. Pred vhodom čaka pravi rudarski vlak, ki vozi po tri in pol kilometre dolgem rovu Glančnik do rudišča Moring. Tam obiskovalci izstopijo in nadaljujejo pot peš, ob spremstvu vodiča, ki ob razstavljenih eksponatih pripoveduje o delu v rudniku. V rudniku so dobro ohranjeni delovni stroji, ki predstavljajo bogato tehnično dediščino. V stari rudarski upravi na Glančniku, ki je bila zgrajena leta 1928 kot poslovno stanovanjski objekt, so na več kot 400 kvadratnih metrih razstavljene zbirke povezane z rudarstvom. O delu in življenju rudarjev pričajo številne fotografije, v petrološ ki zbirki so vzorci kamenin iz okolice rudnika.

Tako velika koncentracija kovin na določenem mestu zemeljske skorje je redkost in posebnost, z njo pa so povezane številne naravne znamenitosti, ki jih je tudi na področju mežiških rudnikov veliko. V muzejski zgradbi so številni primerki kosov rude in mineralov iz rudnika. Med minerali, je zaradi svojih lepih kristalov, najbolj cenjen in poznan wulfenit. V rudarskem stanovanju obiskovalce popeljejo nazaj v obdobje življenja knapov med obema vojnama. Pestrost žive narave iz okolice Mežice je ujel v objektiv nekdanji rudar Maks Kunc in tudi njegove fotografije so razstavljene v eni od zbirk. V rudnik tudi s kolesom V vožnji z gorskimi kolesi ponavadi uživamo v hribih, tukaj pa je mogoče kolesariti tudi skozi goro, po opuščenih in skrivnostnih rudarskih rovih pod goro Peco. V spremstvu vodiča in v soju svetilk, obiskovalci kolesarijo več kot pet kilometrov po edinstveni podzemni poti. V jamski prostorih rudnika, organizirajo tudi posebne dogodke za skupine. Večkrat letno pa prirejajo v rudniku tudi koncerte.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!