fbpx

Kratka zgodovina Evropske unije

Novice

Naj ponovimo. Evropskoskupnost je ustanovilo 6 držav ustanoviteljic: Belgija, Nemčija, Francija, Italija, Luksemburg in Nizozemska, leta 1957 s podpisom rimskih pogodb. Takrat je imela funkcijo skupnega trgovskega območja in se je imenovala Evropska gospodarska skupnost. Kmalu je prerasla v močno politično silo. Leta 1973 so se pridružile Danska, Irska in Velika Britanija, leta 1981 Grčija, […]

Naj ponovimo. Evropskoskupnost je ustanovilo 6 držav ustanoviteljic: Belgija, Nemčija, Francija, Italija, Luksemburg in Nizozemska, leta 1957 s podpisom rimskih pogodb.

Takrat je imela funkcijo skupnega trgovskega območja in se je imenovala Evropska gospodarska skupnost. Kmalu je prerasla v močno politično silo. Leta 1973 so se pridružile Danska, Irska in Velika Britanija, leta 1981 Grčija, leta 1986 Španija in Portugalska, leta 1995 pa Avstrija, Finska in Švedska. Leta 2002 je štela 15 članov, od katerih je 12 sprejelo novo denarno enoto EVRO. Po zadnji širitvi, ki je največja v zgodovini EU, šteje 25 držav članic. Nove članice so: Češka republika, Ciper, Latvija, Litva, Estonija, Madžarska, Malta, Poljska, Slovenija in Slovaška. Države kandidatke za vstop so Romunija, Bolgarija in Turčija. Kot samostojna enota ima EU večjo ekonomijo kot ZDA.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!