fbpx

Provansa in Azurna obala: MATISSE

Novice

Henri Matisse (1869-1954) je prišel prvič živeti v Nico, na Azurno obalo, leta 1917. Veliko je potoval, nadvse pa je ljubil sredozemske kraje zaradi svetlobe in barv. Tik pred smrtjo leta 1954 je mestu Nici zapustil celotno zasebno zbirko. Njegova soproga je leta 1960 mestu podarila še njegove osebne predmete iz stanovanjskega ateljeja v bližnjem […]

Henri Matisse (1869-1954) je prišel prvič živeti v Nico, na Azurno obalo, leta 1917. Veliko je potoval, nadvse pa je ljubil sredozemske kraje zaradi svetlobe in barv. Tik pred smrtjo leta 1954 je mestu Nici zapustil celotno zasebno zbirko.

Njegova soproga je leta 1960 mestu podarila še njegove osebne predmete iz stanovanjskega ateljeja v bližnjem hotelu Regina (najprestižnejši hotel v Nici). V živo rdeči vili sredi nasada oljk je največja zbirka Matissovih slik in bronastih kipov. V čudovito mesto Vence se je Matisse preselil leta 1941, vendar je kmalu zbolel. Negovale so ga dominikanske redovnice, v zahvalo pa jim je Matisse zgradil in poslikal kapelo Roženvenske Marije. O tej svoji veliki mojstrovini je Matisse dejal, da je “glavni cilj, vrhunec intenzivnega, iskrenega in zahtevnega prizadevanja.”

Muzej je odprt od aprila do septembra med 10. in 18. uro; od oktobra do marca med 10. in 17. uro. Zaprt je ob torkih in praznikih.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!