fbpx

Provansa in Azurna obala: MATISSE

Novice

Henri Matisse (1869-1954) je prišel prvič živeti v Nico, na Azurno obalo, leta 1917. Veliko je potoval, nadvse pa je ljubil sredozemske kraje zaradi svetlobe in barv. Tik pred smrtjo leta 1954 je mestu Nici zapustil celotno zasebno zbirko. Njegova soproga je leta 1960 mestu podarila še njegove osebne predmete iz stanovanjskega ateljeja v bližnjem […]

Henri Matisse (1869-1954) je prišel prvič živeti v Nico, na Azurno obalo, leta 1917. Veliko je potoval, nadvse pa je ljubil sredozemske kraje zaradi svetlobe in barv. Tik pred smrtjo leta 1954 je mestu Nici zapustil celotno zasebno zbirko.

Njegova soproga je leta 1960 mestu podarila še njegove osebne predmete iz stanovanjskega ateljeja v bližnjem hotelu Regina (najprestižnejši hotel v Nici). V živo rdeči vili sredi nasada oljk je največja zbirka Matissovih slik in bronastih kipov. V čudovito mesto Vence se je Matisse preselil leta 1941, vendar je kmalu zbolel. Negovale so ga dominikanske redovnice, v zahvalo pa jim je Matisse zgradil in poslikal kapelo Roženvenske Marije. O tej svoji veliki mojstrovini je Matisse dejal, da je “glavni cilj, vrhunec intenzivnega, iskrenega in zahtevnega prizadevanja.”

Muzej je odprt od aprila do septembra med 10. in 18. uro; od oktobra do marca med 10. in 17. uro. Zaprt je ob torkih in praznikih.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.