fbpx

Kumrovec

Novice, Potovanja

Poleg muzeja Titu, krasi vas tudi zelo zanimiv etnološki muzej, ki avtentično prikaže navade kmetov.

Najbolj poznan kraj v SFR Jugoslaviji, saj se je uradno deklariral kot Titov rojstni kraj. Občina Kumrovec leži ob meji s Slovenijo, ob reki Sotli in ima skoraj 2000 prebivalcev, medtem ko jih v vasi Kumrovec živi dobrih tristo. V vasi je tudi, v muzej obnovljena, rojstna hiša tovariša Tita, ki še vedno vsako leto privablja množice turistov.

DSC_0281

Včasih, ko smo še živeli v skupni državi je Kumrovec veljal kot romarska pot za vse vernike komunizma. Pred hišo stoji ogromen, bronast kip Tita, ki je eden redkih, ki je ostal nepoškodovan po razpadu nekdanje, skupne države. Z razliko od vseh ostalih kipov, ki so jih uničili in prodali za staro železo.  Tudi obvezni šolski in sindikalni  izleti podjetij so  v preteklosti precej pogosto zapolnili vzdušje v tej, sicer zaspani Slavonski vasi. Po spominih velikega jugoslovanskega voditelja, Josipa Broza-Tita,  je pisatelj  Milivoj Matošec napisal knjigo z naslovom, Deček iz Sotle. Preproste in zanimive zgodbe iz mladosti Tita in njegovih vrstnikov, nam bogato naslikajo tedanje razmere na deželi v naših krajih.      DSC_0284

Poleg muzeja Titu, krasi vas tudi zelo zanimiv etnološki muzej, ki avtentično prikaže navade kmetov, njihova orodja za obdelovanje polj, način življenja, oblačenja, šolanja….Obnovljenih je tudi nekaj hiš iz 19-ega stoletja, zgrajenih še iz slame, blata in lesa.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!