fbpx

LETOS BODO PO SVETU DIVJALI ORKANI

Novice

V letu 2007 lahko pričakujemo 17 tropskih neviht, med njimi se jih bo devet razvilo v orkane, so napovedali izvedenci v ZDA. Napoved za obdobje med 1. junijem in 30. novembrom še nikoli ni bila tako črna, opozarja ekipa izvedencev z univerze v Koloradu. Pet od devetih orkanov naj bi divjalo s hitrostjo več kot […]

V letu 2007 lahko pričakujemo 17 tropskih neviht, med njimi se jih bo devet razvilo v orkane, so napovedali izvedenci v ZDA.

Napoved za obdobje med 1. junijem in 30. novembrom še nikoli ni bila tako črna, opozarja ekipa izvedencev z univerze v Koloradu. Pet od devetih orkanov naj bi divjalo s hitrostjo več kot 177 kilometrov na uro in naj bi povzročilo katastrofalno škodo. William Gray, ki vodi ekipo strokovnjakov, napoveduje tudi, da obstaja kar 74 odstotkov možnosti, da bo eden izmed orkanov prizadel obalo ZDA.

Strokovnjaki, katerih napovedi temeljijo na vsesplošnih napovedih o razmerah v oceanih in v ozračju, so decembra lani napovedali, da bo svet prizadelo 14 neviht in sedem orkanov, a so svoje napovedi spremenili. Opozarjajo, da bo pojav El Ninjo, ki ponavadi zmanjša orkansko delovanje, izginil, temperatura Atlantskega oceana pa bo vedno višja.

Lani so bile napovedi Graya in njegove ekipe pretirane. Planet je prizadelo devet tropskih neviht in pet orkanov, od tega dva hujša, noben orkan pa ni pustošil po obalah ZDA. Po Greyevem mnenju je bila lanska sezona “normalna”, več škode in več neviht pa je preprečil pojav El Ninja, ki je spremenil oceanski tok.

Najbolj grozljivo je bilo leto 2005, ko je Zemljo “obiskalo” 28 tropskih neviht, 15 med njimi je bilo orkanov. Štirje orkani so prizadeli ameriško obalo, najhujši med njimi pa je bil orkan Katrina, ki je New Orleans skoraj odrezal od sveta.

Grayeva ekipa bo opazovanje orkanske sezone nadaljevala, 31. maja, 3. avgusta, 4. septembra in 2. oktobra pa bodo izdali nova poročila in napovedi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!