fbpx

Logarska dolina ponuja veliko naravnih znamenitosti

Izleti, Zanimivosti

Na severu Slovenije v Kamniško Savinjskih Alpah blizu Solčave, se nahaja čudovita ledeniška dolina. Poznamo jo pod imenom Logarska dolina.

Mislim, da je že marsikdo slišal za Logarsko dolino, niste pa jo še vsi obiskali. Tisti, ki smo bili že večkrat tam, vemo kako je lepa, kaj vse nam Logarska dolina ponuja, zato se tudi večkrat vrnemo na ta prelep kraj. Dolina je dolga okrog 7 kilometrov in je zavarovan krajinski park. Že sam vstop v Logarsko dolino nas očara, pred nami se vije cesta, na vsako stran so travniki oziroma pašniki, nad vso to lepoto pa še čudovite gore. Ampak to ni vse kar nam ponuja Logarska dolina, v njej se skriva še marsikaj. Tu so skriti najlepši slapovi ter eden izmed najbolj znanih slapov – slap Rinka. Sama Logarska dolina je odmaknjena od središča Slovenije ter od glavnih cest in avtoceste. Njena podoba nas prepriča, da se odmaknemo od mestnega vrveža ter se podamo na ogled naravnih lepot.

Ostale informacije o Logarski dolini najdete na spletni strani Schengenfest.si.

In kako pridemo do Logarske doline?

Če ste iz Štajerske, se peljite proti Celju. Greste za izvoz Polzela, nato se dalje peljite in sledite tablam za Luče. V Lučah pa sledite Solčavi, dalje pa vas že spremljajo table za Logarsko dolino.
Iz Ljubljane pa imate dve možnosti, saj lahko greste po avtocesti do Celja in potem sledite tablam, kot je napisano v prejšnjem zapisu. Imate pa še eno možnost, in sicer da greste najprej v Kamnik in tam na prelaz Črnivec. Malo pred prelazom zavijete za Kranjski Rak, nato pa sledite tablam za Podvolovljek, nato pa Luče. V Lučah greste za Solčavo, nato pa vas že spremljajo table za Logarsko dolino.
Vstop v Logarsko dolino morate plačati, za avtomobile je vstopnina 7 EUR, motor 5 EUR. Lahko pa parkirate nekje pred vstopom in greste not brez kakšnega plačila. Tudi kolesarji ne rabijo ničesar plačati.
Če ste se odločili, da se boste po celotni Logarski dolini sprehodili peš, boste za pot potrebovali nekje 3 ure. Je pa čist odvisno od vsakega posameznika, kje se boste sprehodili in koliko časa se boste zadržali na določenih točkah. Ta pot je lepo označena zato ji lahko sledite ali pa se sprehodite po svoje.
Lahko se zapeljete kar z avtom in se na posameznih znamenitostih ustavite in razgledate ter poslikate naravo.

Znamenitosti v Logarski dolini

Slap Rinka; je eden najlepših slapov v Sloveniji in tako tudi v Logarski dolini. Spada med večje slapove, saj je visok 105 metrov, kar pomeni da je drugi najvišji slap pri nas. Če se približate slapu vas bo kar osvežil, saj prši na vse strani. Nahaja se čist na koncu Logarske doline. Na parkirišču pustite avto in pot vas po 15 minutah pripelje do njega. Poleti je zelo obiskan. V zimskem času ga obišče kar nekaj alpinistov, saj slap zmrzne in po njem plezajo. Če niste izkušeni alpinisti tega ne poizkušajte. Lahko pa se ob slapu Rinka tudi okrepčate saj je tu okrepčevalnica Orlovo gnezdo v steni.
Slapišče Palenk; Ko se boste vozili po Logarski dolini boste zagotovo opazili hotel Plesnik. Tukaj poiščete parkirišče. Že od parkirišča boste slišali šumenje vode, tako da boste vedeli kam se odpravit, tudi tu je pot lepo označena in lepo shojena. Ta slap je visok 78 metrov. Največ vode ima spomladi in po večjem deževju.
Rastočki slap; Ko se pripeljete v Logarsko dolino boste nekje po 1 kilometru opazili parkirišče, tukaj lahko obiskovalci pustite avto. Nato se napotite do kmetije Juvanija, kjer opazite table za slap. Držite se oznak in pot nas hitro pripelje do njega. Pot je primerna za vsakogar saj nam vzame nekje 10 minut.
Slap Sušice; Ta slap ni tako viden, kot ostali ampak je bolj skrit v gozdu in ga moramo poiskati, vendar je strah, da bi ga zgrešili, popolnoma odveč. Parkirate pri domu Planincev in se napotite na pot Koče na Klemenčevi jami. Podamo se po levi poti nato pa hodimo samo naravnost. Pot ni označena, vendar se sliši šumenje ki vas vodi naravnost do slapa.
Vsekakor to ni vse, kar je možno ogledati v Logarski dolini, tu najdemo še kar nekaj zanimivosti. Poleg slapov lahko vidimo Logarjevo lipo, izvir Črne, Okrešelj, Plesnikov brest, izvir Savinje in še bi se dalo kaj poiskati. Zato je najboljše, da se sami odpravite v Logarsko dolino in raziščete znamenitosti. Če ste ljubitelj gora, se lahko podate malo višje. Lepa pot je speljana na Kamniško sedlo ter gore okoli sedla, kot so Brana, Mrzla gora, Skuta, Štajerska Rinka, Turška gora, Kranjska koča na Ledinah. Te poti so zahtevne zato niso primerne za vsakogar. Lahko se pa povzpete do Okrešlja, ta pot pa je primerna za vsakogar.

Če slučajno ne veste kam na izlet, je Logarska dolina primerna za raziskovanje naše čudovite narave. Tukaj boste našli vse lepote, ki jih iščete, svež zrak, lepo naravo ter krasne slapove.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.