fbpx

London končno do organskega vina

Novice

V vinogradu v Enfieldu na severu Londona 50 prostovoljcev goji 7.000 vinskih trt, ki rojevajo bela in peneča vina za najelitnejše restavracije britanske prestolnice. To bodo prve steklenice organskega vina, pridelanega v Londonu, po srednjem veku. Kot poroča Guardian, oskrbniki vinograda Forty Hall upajo, da bodo to jesen opravili prvo trgatev chardonnaya, ortege, pinot meuniera […]

V vinogradu v Enfieldu na severu Londona 50 prostovoljcev goji 7.000 vinskih trt, ki rojevajo bela in peneča vina za najelitnejše restavracije britanske prestolnice.

To bodo prve steklenice organskega vina, pridelanega v Londonu, po srednjem veku. Kot poroča Guardian, oskrbniki vinograda Forty Hall upajo, da bodo to jesen opravili prvo trgatev chardonnaya, ortege, pinot meuniera in modrega pinota.

Še ta mesec bodo morali poganjke 7.000 trt ročno obrezati, nato pa jih pritrditi na žice. Prostovoljci povedo, da dobivajo kar nekaj čudnih pogledov, ko povedo, da delajo v vinogradu v Enfieldu, ki ne slovi ravno kot vinorodna meka. Prostovoljci bodo imeli do oktobra, ko bo trgatev, še veliko dela, vsi pa držijo pesti za veliko sonca in da jih ne bi doletela suša.

Ustvarjanje prvega londonskega organskega vina v 500 letih nikakor ni lahka naloga. Leta 2009 so posadili za štiri kvadratne kilometre sorte bakus, a ni zrasla. Drugi poskus, dve leti pozneje, nad katerim je bedela nemška ekipa, je bil precej uspešnejši.

Prve steklenice leta 2015

Forty Hall nima infrastrukture za ustekleničevanje svoje prve trgatve, zato bo za to poskrbel organski vinar Will Davenport iz Sussexa. A nobenega dvoma ni, da bo to vino prestolnice: trte celo gnojijo s kompostom iz londonskih smetnjakov.

Kljub vsem urbanim motnjam (na severu teče prometna avtocesta M25) pa je vinograd naravnost idiličen. Poljske vrane krožijo nad pokrajino, s sosednje njive pa se oglašajo prašiči. Zdi se skoraj, kot da bi se znašli v dobi vrtičkov, ki so zaradi širjenja predmestij skorajda že povsem izginili.

Ključen del projekta je tudi ponujanje ekoterapije, ki spodbuja delo na zemlji, na zraku. Forty Hall upa, da bo letno proizvedel okoli 13.000 steklenic. Prve bodo prodajali lokalno, a to naj bi se zgodilo šele leta 2015. Prostovoljci za takrat že načrtujejo veliko zabavo.

K. S.
Vir: http://www.rtvslo.si/

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.