fbpx

Majhen hotel z “veliko žlico”

Novice

Vila Herberstein v Velenju je ena izmed najbolje ohranjenih in najlepših primestnih vil, kjer goste navdušujejo z izvrstno kuhinjo, v sobah, opremljenih s stilnim pohištvom, pa si lahko odpočijejo in ob vikendih sami “kraljujejo” v vili z bogato zgodovino. Vila Herberstein, ki so jo zgradili v drugi polovici 19. stoletja, ima za seboj bogato zgodovino. […]

Vila Herberstein v Velenju je ena izmed najbolje ohranjenih in najlepših primestnih vil, kjer goste navdušujejo z izvrstno kuhinjo, v sobah, opremljenih s stilnim pohištvom, pa si lahko odpočijejo in ob vikendih sami “kraljujejo” v vili z bogato zgodovino. Vila Herberstein, ki so jo zgradili v drugi polovici 19. stoletja, ima za seboj bogato zgodovino. Prvi lastnik vile je bil baron von Ritter, po katerem je dobila svoje prvo ime Vila Ritter, kasneje so jo poimenovali Vila Neu Schalleg, do danes pa se je ohranilo ime Vila Herberstein. Ob koncu prve svetovne vojne je vila postala last grofice Marie Anne von Herberstein, članice znamenite rodbine, katere korenine izvirajo iz 13. stoletja. Ko je grofica živela v Velenju, je rodbina Herberstein imela v lasti tudi posestva v Gradcu, na Dunaju, v Liebochovicah, pri nas pa na Ptuju, v Vurberku in Hrastovcu. Vila Herberstein je ena izmed treh vil v Šaleški dolini in leži med Velenjskim gradom in gradom Šalek. Obdaja jo gozd, z griča pa se razkriva pogled na grad in mesto Velenje. Vilo so nazadnje restavrirali pred dvema letoma in danes za svojimi vrati skriva majhen hotel in odlično restavracijo. Enonadstropna stavba ima razgiban tloris in slemena, kovane okenske mreže v pritličju in lesen balkon nad vhodno lopo.

V notranjosti vile so v pritličju “bogati” leseni stropi in impresivne lesene ograje. Pozdrav vojščakov V sprejemnici goste vile pozdravita vojščaka, ki “varujeta” stopnišče, ki vodi v zgornje nadstropje, kjer so sobe za goste. Ob vhodu je tudi majhna stalna razstava s fotografijami in listinami, ki razkrivajo skrivnostno zgodbo življenja grofice Marie Anne Herberstein, ki je tukaj živela do konca druge svetovne vojne. Restavrirano starinsko pohištvo je prava paša za oči in obiskovalcu daje občutek, da je stopil v preteklost. Zapeljive jedi Restavracija, ki slovi po vrhunskih kulinaričnih kreacijah, je razporejena v veličastnih prostorih, in gostom, ki jih v vili imenujejo kar prijatelji, omogoč a veliko zasebnosti. Tudi jedilnik je sestavljen v grajskem slogu. Za čvrstimi usnjenimi platnicami je jedilnik napisan v petih evropskih jezikih. Vsak dan pripravijo sedem bogatih menijev in številne sestavljene menije posebnih jedi, ki navdušujejo predvsem ljubitelje vrhunske kulinarike. Pripravijo na primer morske rake, školjke, morske in sladkovodne ribe, srednjeveške jedi, pristne slovenske dobrote, gurmanski meni, polže, žabje krake in še in še. Prijetne sobe Vila Herberstein je majhen hotel, ki ima sedem dvoposteljnih sob, ki so stilno in hkrati sodobno opremljene. Večina gostov, ki v vili prenoči, pravi, da so se odlično naspali, najverjetneje tudi zaradi pravljičnega okolja. Čeprav je Vila Herberstein ob nedeljah zaprta, lahko gostje tukaj prespijo tudi čez vikend. Takrat prejmejo ključe vile in za dan ali dva se lahko počutijo, kot so se nekoč lastniki te prelepe stavbe. Seveda pa jim v vili pripravijo tudi zajtrk. Ljudje vilo radi izberejo za praznovanje porok, saj se v vili lahko tudi poročijo. Pripravljajo pa tudi manjše sprejeme in poslovna srečanja. Vsako leto junija se v Vili Herberstein srečujejo slovenski književniki. V toplejših mesecih na vrtu vile postavijo šotore in organizirajo tudi dogodke na prostem. Posebnost pa so tudi tematski kulinarič ni večeri, kjer goste razvajajo z izbranimi jedmi in vini. V vili imajo tudi obsežno vinoteko in somelie rad svetuje, katero vino sodi h kateri jedi. Vila pa je prejela tudi zlato plaketo Gospodarske zbornice Slovenije za opravljanje vrhunske gostinske dejavnosti. Danes vilo upravlja Gorenje gostinstvo, ki jo vzdržuje in stalno obnavlja. V prihodnosti načrtujejo tudi obnovo kletnih prostorov, kjer je danes bar. Razmišljajo tudi o možnosti, da bi v njih naredili prostor dobrega počutja s ponudbo wellness storitev. V lanskem letu je Vladimir Verdnik napisal knjigo z naslovom Skrivnostna hiša, ki se dogaja v Vili Herberstein. Uvodoma je zapisal: “Za vse, ki verjamejo, kot verjamem jaz, da so skrivnosti, ki se iz pravljic vračajo v resničnost”.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!