fbpx

Mariborska Malomeščanska svatba v gledališču Schauspiel Leipzig

Novice

Drama SNG Maribor na gostovanju v Nemčiji Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bodo v sredo, 29. oktobra 2014, v gledališču Schauspiel Leipzig nastopili z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Nastopili bodo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Jurij Drevenšek, Ksenija Mišič, […]

Drama SNG Maribor na gostovanju v NemčijiDrama Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravila na gostovanje v Nemčijo, kjer bodo v sredo, 29. oktobra 2014, v gledališču Schauspiel Leipzig nastopili z Malomeščansko svatbo Bertolta Brechta v režiji Mateje Koležnik. Nastopili bodo Peter Boštjančič, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Žilavec, Nejc Ropret, Jurij Drevenšek, Ksenija Mišič, Davor Herga in Matija Stipanič. Gostovanje poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC.

Malomeščanska svatba spada med zgodnejša dela Bertolta Brechta, saj jo je napisal, ko mu je bilo šele enaindvajset let. Gre za delo, ki v splošnem navdušuje predvsem z absurdnimi situacijami, z duhovitimi, s cinizmom in ironijo nabitimi dialogi med svati ter s pohištvom, ki se seseda dobesedno pod njihovimi zadnjicami.
Brecht v tem delu z neusmiljeno natančnostjo razcefra malomeščane svojega/našega časa. Obsodi jih lažne morale, sprenevedanja, hinavščine, lažne iskrenosti, hipokrizije, licemerstva, prešuštva, ljubosumja, sovraštva, posesivnosti … Prerez družbe strne v devetih osebah, ki pokrivajo tako različne generacijske plasti kot tudi razpon na družbeni lestvici. Nastopajoče osebe navede po funkcijah, ki jih nosijo znotraj besedila oziroma znotraj družinsko-družbene pripadnosti.
Uprizoritev Drame SNG Maribor vse od premiere 5. decembra 2009 navdušuje občinstvo doma in na gostovanjih. Ponaša pa se tudi z dvema nagradama na 45. Festivalu Borštnikovo srečanje, ko je Mateja Pucko prejela nagrado za igro, Alan Hranitelj pa za kostumografijo.

Gostovanje v Leipzigu poteka v okviru Evropske gledališke konvencije – ETC. Junija letos je gledališče Schauspiel Leipzig z uprizoritvijo Elfriede Jelinek Rechnitz (Angel uničenja) v režiji Enrica Lübbeja nastopilo v Mariboru.
###

Več o gledališču Schauspiel Leipzig
http://www.schauspiel-leipzig.de

O gostovanju na spletni strani Schauspiel Leipzig
http://www.schauspiel-leipzig.de/buehnen/grosse-buehne/inszenierungen/die-kleinbuergerhochzeit/

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!