fbpx

Mehiška kuhinja za prste obliznit

Aktualno, Novice, Potovanja

Koruza je dandanes osnova mnogim jedem. Najpogosteje jo najdemo v tortilji, tankem kruhu, ki ga nadevajo z raznovrstnimi nadevi in omakami.

Ko so leta 1517 Mehiko okupirali Evropejci, je v Mehiki prebivalo avtohtono prebivalstvo sestavljeno iz Aztekov v centralni Mehiki, Majov na Jukatanskem polotoku in Zapotekov na jugu. Prehranjevali so se večinoma s koruzo, fižolom, papriko, paradižnikom, sladkim krompirjem in zelišči. Čokolado, izvirajočo iz Mehike, so uživali le občasno kot posladek. Indijanci so zelenjavni prehrani dodajali še ulovljene purane, zajce in jelena.

Vito::trv: “Če greš decembra, ti zelo priporočam ogled sivih kitov v laguni pri Gureru Negru na Baji Californiji.
Samo pozimi vidiš tudi metulje monarhe pri mestecu Anguangueo. Prav neverjeten prizor, ko je cel gozd do zadnje vejice na debelo prekrit z njimi. Celo slišiš jih….
Prav tako ti zelo priporočam vožnjo skozi Baranco del Cobre in nekajdneven postanek v Creelu, od koder lahko obdelaš okoliške kanjone in planote ter indijanska naselja ljudstva Tarahumara. Vzemi si čas.
Potem morda menonitsko naselje v bližini Cuauhtemoca – pravo presenečenje za tisto okolje, kot bi prišel nekam v severno Nemčijo pred par stoletji…
O vseh vseh arheoloških zanimivostih in piramidah imaš pa tako v vsakem prospektu in knjigi toliko napisanega, da sploh ne mislim omenjati.
Morda samo namig, da se izogni “Gringolanda” (Cancun, Playa del Carmen,…), razen, če ti je zelo veliko do poležavanja na plaži v družbi množice Američanov.”

Pšenična ali koruzna tortilja je priloga mnogim jedem

Španski okupatorji so na celini prevzeli oblast in predstavili novo kulturo prehranjevanja. Ta je vključevala govedino, ovčetino, svinjino, perutnino in kozje meso. S popotovanj po Aziji so s seboj prinesli sladkorni trs in pšenico. Po več kot 300  letih španske nadvlade so v Mehiki dosegli neodvisnost, a je španska kultura pustila svoj pečat, tudi na prehrani.

Koruza je danes vsekakor osnova mnogim jedem. Najpogosteje jo najdemo v tortilji, tankem kruhu, ki ga nadevajo z raznovrstnimi nadevi in omakami ter v gosti koruzni enolončnici imenovani Pozole. Od sadja in zelenjave najraje posežejo po rdečem in zelenem paradižniku, mangu, ananasu, papaji in sadežem kaktusa. Med mesom sta priljubljena pišanec in svinjina ter morski sadeži v priobalnih mestih. Mehiška kuhinja je pekoče začinjena, pri kuhi uporabljajo več vrst čilijev od jalapeña, poblana in serrana do chipotla. Uravnotežijo ga z dodajanjem koriandra, timijana, kumine, cimeta in klinčkov. Po vrhu pripravljene jedi nastrgajo sir in priložijo jajce.

Koruzna juha ali Pozole

Čeprav je Mehiška kuhinja mešanica avtohtone in španske kulture, domačini v večini jedo primarno hrano kot so koruza, fižol in paprika, ki je tudi cenejša in lažje dostopna. Navaden kruh sicer najdemo v prodaji, vendar koruzna tortilja vsekakor zmaga v tem boju. Med pijačami največkrat posežejo po naravnih sadnih sokovih, ki jih prodajajo, kar ob cesti, sangriji iz Španije in cervezi (pivu). Kavo rahlo začinijo in postrežejo s sladkorjem.

Vir: Seriouseats, Dora’s table

Mnenja in izkušnje na forumu: Prehrana in kulinarika


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.