fbpx

Mehiška kuhinja za prste obliznit

Aktualno, Novice, Potovanja

Koruza je dandanes osnova mnogim jedem. Najpogosteje jo najdemo v tortilji, tankem kruhu, ki ga nadevajo z raznovrstnimi nadevi in omakami.

Ko so leta 1517 Mehiko okupirali Evropejci, je v Mehiki prebivalo avtohtono prebivalstvo sestavljeno iz Aztekov v centralni Mehiki, Majov na Jukatanskem polotoku in Zapotekov na jugu. Prehranjevali so se večinoma s koruzo, fižolom, papriko, paradižnikom, sladkim krompirjem in zelišči. Čokolado, izvirajočo iz Mehike, so uživali le občasno kot posladek. Indijanci so zelenjavni prehrani dodajali še ulovljene purane, zajce in jelena.

Vito::trv: “Če greš decembra, ti zelo priporočam ogled sivih kitov v laguni pri Gureru Negru na Baji Californiji.
Samo pozimi vidiš tudi metulje monarhe pri mestecu Anguangueo. Prav neverjeten prizor, ko je cel gozd do zadnje vejice na debelo prekrit z njimi. Celo slišiš jih….
Prav tako ti zelo priporočam vožnjo skozi Baranco del Cobre in nekajdneven postanek v Creelu, od koder lahko obdelaš okoliške kanjone in planote ter indijanska naselja ljudstva Tarahumara. Vzemi si čas.
Potem morda menonitsko naselje v bližini Cuauhtemoca – pravo presenečenje za tisto okolje, kot bi prišel nekam v severno Nemčijo pred par stoletji…
O vseh vseh arheoloških zanimivostih in piramidah imaš pa tako v vsakem prospektu in knjigi toliko napisanega, da sploh ne mislim omenjati.
Morda samo namig, da se izogni “Gringolanda” (Cancun, Playa del Carmen,…), razen, če ti je zelo veliko do poležavanja na plaži v družbi množice Američanov.”

Pšenična ali koruzna tortilja je priloga mnogim jedem

Španski okupatorji so na celini prevzeli oblast in predstavili novo kulturo prehranjevanja. Ta je vključevala govedino, ovčetino, svinjino, perutnino in kozje meso. S popotovanj po Aziji so s seboj prinesli sladkorni trs in pšenico. Po več kot 300  letih španske nadvlade so v Mehiki dosegli neodvisnost, a je španska kultura pustila svoj pečat, tudi na prehrani.

Koruza je danes vsekakor osnova mnogim jedem. Najpogosteje jo najdemo v tortilji, tankem kruhu, ki ga nadevajo z raznovrstnimi nadevi in omakami ter v gosti koruzni enolončnici imenovani Pozole. Od sadja in zelenjave najraje posežejo po rdečem in zelenem paradižniku, mangu, ananasu, papaji in sadežem kaktusa. Med mesom sta priljubljena pišanec in svinjina ter morski sadeži v priobalnih mestih. Mehiška kuhinja je pekoče začinjena, pri kuhi uporabljajo več vrst čilijev od jalapeña, poblana in serrana do chipotla. Uravnotežijo ga z dodajanjem koriandra, timijana, kumine, cimeta in klinčkov. Po vrhu pripravljene jedi nastrgajo sir in priložijo jajce.

Koruzna juha ali Pozole

Čeprav je Mehiška kuhinja mešanica avtohtone in španske kulture, domačini v večini jedo primarno hrano kot so koruza, fižol in paprika, ki je tudi cenejša in lažje dostopna. Navaden kruh sicer najdemo v prodaji, vendar koruzna tortilja vsekakor zmaga v tem boju. Med pijačami največkrat posežejo po naravnih sadnih sokovih, ki jih prodajajo, kar ob cesti, sangriji iz Španije in cervezi (pivu). Kavo rahlo začinijo in postrežejo s sladkorjem.

Vir: Seriouseats, Dora’s table

Mnenja in izkušnje na forumu: Prehrana in kulinarika


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.