fbpx

Monografija Naravni zakladi Brda pri Kranju

Novice

Konec junija so na Brdu pri Kranju predstavili monografijo Naravni zakladi Brda pri Kranju, avtorja Iztoka Geistra. Knjiga predstavlja bogastvo živalskega in rastlinskega sveta tega območja, ki je bilo ugotovljeno z inventarizacijo flore in favne od leta 2000 naprej, ter s številnimi slikovitimi fotografijami govori o lepoti posestva. Brdo pri Kranju je pomembna zakladnica neokrnjene […]

Konec junija so na Brdu pri Kranju predstavili monografijo Naravni zakladi Brda pri Kranju, avtorja Iztoka Geistra. Knjiga predstavlja bogastvo živalskega in rastlinskega sveta tega območja, ki je bilo ugotovljeno z inventarizacijo flore in favne od leta 2000 naprej, ter s številnimi slikovitimi fotografijami govori o lepoti posestva. Brdo pri Kranju je pomembna zakladnica neokrnjene narave. Gre za edinstveno območje v Sloveniji, saj s 478 hektarji ograjenih površin predstavlja edino nadzorovano območje, v katerem je gibanje mogoče le pod vodstvom. Od nekdaj je tukaj prisoten pisan rastlinski in živalski svet.

Leta 2000 se je v sodelovanju z Iztokom Geistrom pričel popis živalskih in rastlinskih skupin in ideja o priročniku je prerasla v idejo o knjigi, ki priča o izjemni vrednosti Brda pri Kranju kot celote.Ob inventarizaciji, ki še ni popolnoma zaključena, je bilo na območju posestva Brdo ugotovljenih okrog 1140 vrst rastlin in 1165 vrst živali. Kar 26 na Brdu ugotovljenih živalskih vrst je uvrščenih na slovenske rdeče sezname kot močno ogrožena vrsta. Od rastlin je na slovenski rdeči seznam kot močno ogrožen uvrščen lasasti dristavec. Kar 11 rastlinskih in 37 živalskih vrst je na slovenske rdeče sezname uvrščenih kot ranljiva vrsta.

Popisanih je bilo celo devet za Slovenijo novih vrst. Da je območje posestva Brdo edinstveno, priča tudi Uredba o posebnih varstvenih območjih, ki območje posestva Brdo v celoti uvršča v območ ja Natura 2000. Posestvo je opredeljeno tudi kot ekološko pomembno območje, parkovni kompleks Brdo je z nizom ribnikov uvrščen med oblikovane naravne vrednote državnega pomena, gozdovi so razglašeni za gozdove s posebnim namenom, ustanovljeno pa je tudi lovišče s posebnim namenom.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!