fbpx

Muzej bonsajev v Seebodnu

Novice

Japonska umetnost razširjena po svetu Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti. S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to […]

Japonska umetnost razširjena po svetu

Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti.

S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to storijo le ob posebni priložnosti, ko mu namenijo posebno častno mesto.

V Seebodnu so podobo okolice skušali približati japonskemu zenovskemu vrtu.

foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Bonsaji so drevesa

Beseda bonsai, ki jo na Zahodu napačno uporabljamo za vse miniaturno vzgojene rastline (zahodnjaki so si izmislili tudi sobne bonsaje, ki pa si po mnenju poznavalcev tega imena ne zaslužijo), izvira iz japonske izgovorjave kitajskega izraza pensai in v dobesednem prevodi pomeni drevo na pladnju (posodi). Japonci so tehniko vzgajanja bonsajev razvili, z mislijo, v kratkem času ustvarili vtis drevesa, ki je raslo skozi letne čase, ki ga je bičal veter, ki sta ga močila dež in sneg in obsijalo sonce….

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.