fbpx

Muzej bonsajev v Seebodnu

Novice

Japonska umetnost razširjena po svetu Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti. S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to […]

Japonska umetnost razširjena po svetu

Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti.

S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to storijo le ob posebni priložnosti, ko mu namenijo posebno častno mesto.

V Seebodnu so podobo okolice skušali približati japonskemu zenovskemu vrtu.

foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Bonsaji so drevesa

Beseda bonsai, ki jo na Zahodu napačno uporabljamo za vse miniaturno vzgojene rastline (zahodnjaki so si izmislili tudi sobne bonsaje, ki pa si po mnenju poznavalcev tega imena ne zaslužijo), izvira iz japonske izgovorjave kitajskega izraza pensai in v dobesednem prevodi pomeni drevo na pladnju (posodi). Japonci so tehniko vzgajanja bonsajev razvili, z mislijo, v kratkem času ustvarili vtis drevesa, ki je raslo skozi letne čase, ki ga je bičal veter, ki sta ga močila dež in sneg in obsijalo sonce….

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!