fbpx

Muzej bonsajev v Seebodnu

Novice

Japonska umetnost razširjena po svetu Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti. S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to […]

Japonska umetnost razširjena po svetu

Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti.

S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to storijo le ob posebni priložnosti, ko mu namenijo posebno častno mesto.

V Seebodnu so podobo okolice skušali približati japonskemu zenovskemu vrtu.

foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Bonsaji so drevesa

Beseda bonsai, ki jo na Zahodu napačno uporabljamo za vse miniaturno vzgojene rastline (zahodnjaki so si izmislili tudi sobne bonsaje, ki pa si po mnenju poznavalcev tega imena ne zaslužijo), izvira iz japonske izgovorjave kitajskega izraza pensai in v dobesednem prevodi pomeni drevo na pladnju (posodi). Japonci so tehniko vzgajanja bonsajev razvili, z mislijo, v kratkem času ustvarili vtis drevesa, ki je raslo skozi letne čase, ki ga je bičal veter, ki sta ga močila dež in sneg in obsijalo sonce….

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.