fbpx

Muzej bonsajev v Seebodnu

Novice

Japonska umetnost razširjena po svetu Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti. S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to […]

Japonska umetnost razširjena po svetu

Bonsaj ne sodi v stanovanje, ni sobna rastlina, ampak miniaturno drevo, ki potrebuje enake možnosti za rast kot drevesa normalne rasti.

S temi besedami vas bo v muzeju bonsajev v avstrijski vasici Seeboden sprejel lastnik, ljubitelj vsega japonskega. Izvedeli boste, da Japonci bonsaje le redko postavijo v stanovanje, morda to storijo le ob posebni priložnosti, ko mu namenijo posebno častno mesto.

V Seebodnu so podobo okolice skušali približati japonskemu zenovskemu vrtu.

foto: MMC RTV SLO/A. K. Kovač

Bonsaji so drevesa

Beseda bonsai, ki jo na Zahodu napačno uporabljamo za vse miniaturno vzgojene rastline (zahodnjaki so si izmislili tudi sobne bonsaje, ki pa si po mnenju poznavalcev tega imena ne zaslužijo), izvira iz japonske izgovorjave kitajskega izraza pensai in v dobesednem prevodi pomeni drevo na pladnju (posodi). Japonci so tehniko vzgajanja bonsajev razvili, z mislijo, v kratkem času ustvarili vtis drevesa, ki je raslo skozi letne čase, ki ga je bičal veter, ki sta ga močila dež in sneg in obsijalo sonce….

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!