fbpx

Na pot z zdravili?

Novice

Ljudje si pogosto predstavljajo, da lahko z nahrbtnikom potujejo samo zdravi in krepki avanturisti. Kaj pa tisti, ki so občutljivi in šibkega zdravja? Nobenega strahu! Vsak pozna samega sebe in svoje morebitne bolezni; do njih naj se obnaša enako kot doma. Pazi naj le, da se ne bo pretirano izčrpaval. Kadar je naspan in spočit, […]

Ljudje si pogosto predstavljajo, da lahko z nahrbtnikom potujejo samo zdravi in krepki avanturisti. Kaj pa tisti, ki so občutljivi in šibkega zdravja? Nobenega strahu!

Vsak pozna samega sebe in svoje morebitne bolezni; do njih naj se obnaša enako kot doma. Pazi naj le, da se ne bo pretirano izčrpaval. Kadar je naspan in spočit, se ga zlepa ne bo lotila nobena bolezen. Edino, česar se je na potovanju treba res varovati, so okužbe. Osnovna pravila varovanja pred okužbami so:

  • Redno si umivaj roke, še posebej, če si se dotikal umazanije, denarja in podobnega. Kadar to ni mogoče, pazi, da umazanija s tvojih rok ne pride v stik s tistim, kar boš pojedel.
  • Izogibaj se stikom z bolniki, okuženimi z nalezljivimi boleznimi! Če se pogovarjaš z njimi, jim ne prihajaj preblizu!
  • Ne pij neprekuhane ali nerazkužene vode, mleka in drugih pijač! Kadar ne dobiš ustekleničenih pijač (zadnje čase jih dobiš praktično povsod) in kadar nimaš možnosti za kuhanje, vodo kloriraj ali jodiraj!
  • Jej samo hrano, ki je pravkar kuhana/pečena in še topla ali, ki si jo sam olupil (sadje, zelenjava)! 
  • Ne jej sumljivega sladoleda, svežega sira in hrane z umazanih stojnic!
  • V teoriji vse lepo in prav, a kot že omenjeno, sam navedena pravila le redko upoštevam, saj preveč zapletejo življenje. Poskusi v poskakujočem avtobusu olupiti ananas ali sočno breskev in pri tem ostati čist! 
  • Poznam ljudi, ki prvi teden potovanja preživijo ob konzervah, ki so jih prinesli s seboj, preostanek pa ob ameriški hitri prehrani. S pretiranim varovanjem zdravja boš zamudil velik del zabave in užitkov na potovanju.

Ali naj s seboj vzamem zdravila?
Na potovanjih boš pogosto srečal nahrbtnikarje, ki so pravcate potujoče lekarne. S seboj nosijo cele torbe zdravil za vse mogoče bolezni in poškodbe, zraven pa še mrežo proti komarjem in dva ali tri medicinske priročnike. Tako početje je ne samo v nasprotju s pravilom o čim manjši količini prtljage, ampak je tudi nepotrebno. Največkrat tako ravnajo ljudje, ki tako vestno pazijo nase, da ni niti teoretičnih možnosti, da bi se s čim okužili. Vse svoje pripomočke peljejo samo na izlet. Za zdravila velja rok trajanja, zato se jih ne izplača kupovati „na zalogo“. Prav malo je možnosti, da boš potreboval ravno tista, ki jih imaš s seboj; Murphyjev zakon pravi, da boš zbolel ravno za tisto boleznijo, za katero nimaš tablet. Če se boš v neki deželi česa nalezel, bo to gotovo bolezen, ki je tam pogosta in so lekarne največkrat dobro založene z zdravili zanjo. V večini držav Tretjega sveta (kjer je nevarnost okužbe največja) so zdravila tudi bistveno cenejša kot pri nas. Izjema so table proti malariji, ki jih ponekod v Afriki težko dobiš …

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!