fbpx

Na senčni strani Triglava

Novice

Poletje v gore tradicionalno zvabi trume planincev, ob vsej obljudenosti, ki jo je gora deležna, pa še obstaja pot na Triglav, ki vam vzame dih. S približno tremi kilometri v širino in enim v višino, je Triglavska severna stena v Sloveniji po mogočnosti neprekosljiv »zid«, nedvomno vreden ogleda in občudovanja. Večinoma jo planinci, alpinisti in […]

Poletje v gore tradicionalno zvabi trume planincev, ob vsej obljudenosti, ki jo je gora deležna, pa še obstaja pot na Triglav, ki vam vzame dih.

S približno tremi kilometri v širino in enim v višino, je Triglavska severna stena v Sloveniji po mogočnosti neprekosljiv »zid«, nedvomno vreden ogleda in občudovanja. Večinoma jo planinci, alpinisti in naključni turisti motrijo iz ledeniške doline Vrata, ki se razprostira jugozahodno od Mojstrane. Prav tako dolina, ujeta med dva najvišja slovenska vrhova, Triglavom in Škrlatico, ponuja izhodišče za naskok na številne okoliške vrhove.


Foto: Urban Bera

Medtem ko so poti na Triglav z izhodišč južno od vrha, čez poletje in zgodaj v jeseni preplavljene s planinci, nam poti iz hladnega zavetja Vrat in od Aljaževega doma omogočajo uživati pristni gorski mir tudi v standardni planinski sezoni. Glavni razlog je nedvomno precej višja zahtevnost samih poti, ki vodijo na vrh. Znano je, da je bila gora prvič osvojena leta 1778, manj poznano pa je, da so s severne strani uspešno krenili proti vrhu šele konec 19. stoletja. Danes iz Vrat, poleg številnih alpinističnih smeri, ki so kot pajčevina razpredene po severni steni, vodijo na vrh tri standardne, zavarovane in označene planinske poti.

Vir: rtvslo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!