fbpx

Najstarejša podzemna železnica na svetu

Potovanja

London so pričela posnemati druga evropska in ameriška mesta ter graditi svojo podzemno prometno mrežo.

Prvi odsek podzemne železnice v Evropi so odprli 9. januarja 1863 v Londonu. Prva proga je povezovala postaji Paddington in Farringdon z Metropolitansko železnico. Prometni sistem pod zemljo z več postajami se je izkazal za izredno učinkovitega in že v prvem letu delovanja ga je uporabilo 11,8 milijona potnikov. Medtem ko so bili nekateri navdušeni, so preostali skeptično spremljali začetek obratovanja. Prevladala je praktičnost in danes se na običajen delovni dan z londonskim metrojem zapelje okoli 3,3 milijona potnikov. Prav kmalu so London pričela posnemati druga evropska in ameriška mesta ter graditi svojo podzemno prometno mrežo.

Metro je bil sprva posebej priljubljen pri delavcih iz centra mesta. Omogočil jim je, da do se iz majhnih in revnih prebivališč preselili v večja stanovanja in hiše z vrtovi v predmestju. Mesto se je začelo s svetlobno hitrostjo širiti na območja, kjer so bile nekoč vasi. Prve linije so gradili tako, da so najprej izkopali jarek in ga nato zazidali, na stotine ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Proti koncu 19. stoletja so nato začeli predore kopati globlje pod zemljo in odprli možnost za njeno lažjo širitev.

Londonska podzemna železnica ni le najstarejša, temveč je z dolžino več kot 400 km, takoj za šanghajsko, druga najdaljša podzemna železnica na svetu. Po dobrih 150 letih od odprtja bi jo bilo potrebno obnoviti – posodobiti varnostni sistem, zmogljivost in poskrbeti za večje udobje. Vhodi in izhodi na železnico so premajhni, peroni pa preozki. Vse do leta 2006 so bile tekoče stopnice lesene.

Pod Londonom je speljanih več kot 10 linij, ki povezujejo skoraj vsak del mesta in vse pomembne znamenitosti. Za lažjo orientacijo ima vsaka linija na zemljevidu svojo barvo, vse postaje pa so na površju označene z “underground” znakom. Podzemna postajališča so opremljena s pisanimi načrti prog, na katerih so označene posamezne linije, njihova stičišča in smer vožnje. Po zvočniku stalno opozarjajo na luknjo med peronom in vlakom oziroma po angleško “mind the gap”.

Lepotička: “Tudi v centru Londona (zona 1 in 2) se dobi zelo poceni hotele. Kaj rabiš luksuz, pomembno je, da imaš čisto posteljo in kopalnico, saj si večinoma zunaj čez dan. Mi vedno vzamemo 7-day-travel card, ki velja za podzemno in buse in jo lahko začneš uporabljati že zgodaj zjutraj. London je super in z veseljem se vračam tja. Želim ti srečno pot in uživaj v najbolj obiskanem mestu na svetu!”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!