fbpx

NAMESTO NA SAFARI V BARAKARSKO NASELJE

Novice

Turisti v Keniji si lahko poleg safarijev in plemena Masajev po novem organizirano ogledajo tudi eno največjih barakarskih naselij v Afriki. Kenijske turistične agencije so začele ponujati oglede barakarskega naselja Kibera v prestolnici Nairobi, kjer se lahko tujci na lastne oči prepričajo o hudi revščini domačinov. Vodja agencije Victoria Safaris James Asudi pravi, da so […]

Turisti v Keniji si lahko poleg safarijev in plemena Masajev po novem organizirano ogledajo tudi eno največjih barakarskih naselij v Afriki.

Kenijske turistične agencije so začele ponujati oglede barakarskega naselja Kibera v prestolnici Nairobi, kjer se lahko tujci na lastne oči prepričajo o hudi revščini domačinov.

Vodja agencije Victoria Safaris James Asudi pravi, da so tuji turisti že naveličani safarijev in Masajev, zato si je domislil enodnevnih ogledov revnega barakarskega naselja, kjer živi okoli 800.000 ljudi. Turisti se tako sprehajajo med kupi smeti, ki ležijo na prašnih cestah, vonjajo smrad fekalij in fotografirajo aluminijaste strehe barak.

Turisti pa niso edini, ki prihajajo v Kibero, saj si to barakarsko naselje ob svojem prihodu v Kenijo želijo ogledati tudi mnoge znane osebnosti. Tam se je januarja letos mudil novi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, lani španska podpredsednica Maria Teresa Fernandez de la Vega in predlani britanski finančni minister Gordon Brown. Kibero so obiskali tudi tuji estradniki, med njimi ameriški komik Chris Rock.

Vendar pa nad ogledi in znanimi obiski niso navdušeni vsi. Vodilni kenijski časopis Daily Nation se je tako pred kratkim spraševal, zakaj taka prevzetost nad Kibero med ljudmi, ki niso nikoli spoznali, kaj pomeni živeti v pravi revščini? In kako se pri tem počutijo sami Kenijci, ki v tem kontekstu delujejo kot predstavniki zaostalosti, umazanije, revščine in bede.


Nekateri Kenijci priznavajo možnosti za nekaj dobrega, ki bi jih lahko prinesla pozornost svetovne javnosti in posledični pritiski na vlado, vendar mnogi opozarjajo, da so bile koristi do zdaj neznatne. Še več, številni Kenijci menijo, da jim to prinaša samo sramoto.

Neki domačin je pozval turiste, naj namesto fotografiranja in kratkih sprehodov v Kiberi tudi prenočijo ali pridejo ob močnem deževju, ko se prej prašne poti spremenijo v deroče potoke, in se tako v resnici prepričajo, kako živijo ljudje v naselju.


Obiski turistov in znanih osebnosti pri domačinih vzbujajo upanje na hitre spremembe in zagrenjenost pri njih je nato še večja, ko ne vidijo nobenega napredka. Zato ne potrebujejo turističnih ogledov, ampak hitro ukrepanje.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Tudi predstava o sami revščini je po njihovem mnenju zavajajoča, saj v naselju živijo tudi predstavniki srednjega razreda, ki se pač niso preselili v uglednejše soseske Nairobija. Prav tako je v Kiberi veliko oblik samopomoči in bogato kulturno ter športno dogajanje, vendar tujci želijo govoriti le o revščini, še jezno sporočajo domačini.

Vodja Viktoria Safaris na kritike odgovarja, da so prihodi turistov tudi koristni, saj gre del denarja od ogledov za različne projekte, ki si jih med ogledom Kibere izberejo turisti. 


Sledite nam


RSS Ustavi se!