fbpx

Nemške Božične tržnice

Novice

Praktično vsa Nemčija konec novembra, ko se začne krščanski adventni čas, postane en sam festival. Skoraj ni mesta, kjer ne bi odprli tradicionalne božične tržnice s številnimi stojnicami, kjer prodajajo spominke, izdelke domače obrti, hrano in pijačo, nikjer pa ne manjkata kuhano vino in kostanj.

Vse skupaj popestrijo srednjeveški vrtiljaki, na najbolj izvirne načine okrašena stara mestna jedra, ograde z ovcami, vonj po senu, posebej ob vikendih pa nastopi zborov in glasbenih skupin. Nemci vložijo veliko časa in denarja v te prireditve, zato so njihove božične tržnice znane po vsej Evropi.

Med najbolj zanimivimi je gotovo Baden Baden. V svetovno znanem zdravilišču je v središču festivalsko odetega starega mestnega jedra božični trg ob Kurhausu, kjer dvakrat na dan nastopajo zbori, skupine in orkestri. Ob več kot 50 stojnicah bodo postavili tudi žive jaslice. V tem času se splača ujeti na primer srednjeveško vzdušje v Regensburgu, ki ima najbolje ohranjeno srednjeveško mestno jedro v Nemčiji, Bernkastel Kuesu, Kemptnu na Bavarskem, Goettingenu in Heidelbergu, cirkuške predstave in orgelske koncerte v Bremnu, najstarejšo božično tržnico v Nemčiji v Dresdnu (že od leta 1434), eksotično paleto jedi z vseh koncev sveta v Essnu (mesto je očitno zvesto svojemu imenu), odprto drsališče v središču Koblenza in čudoviti baročni Ludwigsburg. Mannheim in Stuttart priredita božični tržnici, ki sta med največjimi v Evropi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]