fbpx

Nemške Božične tržnice

Novice

Praktično vsa Nemčija konec novembra, ko se začne krščanski adventni čas, postane en sam festival. Skoraj ni mesta, kjer ne bi odprli tradicionalne božične tržnice s številnimi stojnicami, kjer prodajajo spominke, izdelke domače obrti, hrano in pijačo, nikjer pa ne manjkata kuhano vino in kostanj.

Vse skupaj popestrijo srednjeveški vrtiljaki, na najbolj izvirne načine okrašena stara mestna jedra, ograde z ovcami, vonj po senu, posebej ob vikendih pa nastopi zborov in glasbenih skupin. Nemci vložijo veliko časa in denarja v te prireditve, zato so njihove božične tržnice znane po vsej Evropi.

Med najbolj zanimivimi je gotovo Baden Baden. V svetovno znanem zdravilišču je v središču festivalsko odetega starega mestnega jedra božični trg ob Kurhausu, kjer dvakrat na dan nastopajo zbori, skupine in orkestri. Ob več kot 50 stojnicah bodo postavili tudi žive jaslice. V tem času se splača ujeti na primer srednjeveško vzdušje v Regensburgu, ki ima najbolje ohranjeno srednjeveško mestno jedro v Nemčiji, Bernkastel Kuesu, Kemptnu na Bavarskem, Goettingenu in Heidelbergu, cirkuške predstave in orgelske koncerte v Bremnu, najstarejšo božično tržnico v Nemčiji v Dresdnu (že od leta 1434), eksotično paleto jedi z vseh koncev sveta v Essnu (mesto je očitno zvesto svojemu imenu), odprto drsališče v središču Koblenza in čudoviti baročni Ludwigsburg. Mannheim in Stuttart priredita božični tržnici, ki sta med največjimi v Evropi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]