fbpx

Nemške Božične tržnice

Novice

Praktično vsa Nemčija konec novembra, ko se začne krščanski adventni čas, postane en sam festival. Skoraj ni mesta, kjer ne bi odprli tradicionalne božične tržnice s številnimi stojnicami, kjer prodajajo spominke, izdelke domače obrti, hrano in pijačo, nikjer pa ne manjkata kuhano vino in kostanj.

Vse skupaj popestrijo srednjeveški vrtiljaki, na najbolj izvirne načine okrašena stara mestna jedra, ograde z ovcami, vonj po senu, posebej ob vikendih pa nastopi zborov in glasbenih skupin. Nemci vložijo veliko časa in denarja v te prireditve, zato so njihove božične tržnice znane po vsej Evropi.

Med najbolj zanimivimi je gotovo Baden Baden. V svetovno znanem zdravilišču je v središču festivalsko odetega starega mestnega jedra božični trg ob Kurhausu, kjer dvakrat na dan nastopajo zbori, skupine in orkestri. Ob več kot 50 stojnicah bodo postavili tudi žive jaslice. V tem času se splača ujeti na primer srednjeveško vzdušje v Regensburgu, ki ima najbolje ohranjeno srednjeveško mestno jedro v Nemčiji, Bernkastel Kuesu, Kemptnu na Bavarskem, Goettingenu in Heidelbergu, cirkuške predstave in orgelske koncerte v Bremnu, najstarejšo božično tržnico v Nemčiji v Dresdnu (že od leta 1434), eksotično paleto jedi z vseh koncev sveta v Essnu (mesto je očitno zvesto svojemu imenu), odprto drsališče v središču Koblenza in čudoviti baročni Ludwigsburg. Mannheim in Stuttart priredita božični tržnici, ki sta med največjimi v Evropi.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.