fbpx

Kolumbija: Dežela ugrabitev

Novice

Kolumbija je za popotnika nevarna država, še posebej področje Sierre Nevade, za katerega se borijo marksistični gverilci, desničarske paravojaške enote in trgovci z mamili.

Nihče od njih ne mara tujih obiskovalcev, ugrabitve pa so pravzaprav vsakdanja stvar. V Kolumbiji jih je namreč vsako leto več kot 3.000 (vsake štiri ure ena).

Največ jih izvede levičarska skupina Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC), ki z odkupninami že 39 let financira svoj boj proti vladi. Zadnja ugrabitev se je zgodila pred kratkim blizu obale Karibskega morja. Med ugrabljenimi so štirje Izraelci, dva Britanca ter po en Nemec in Španec. Talce so verjetno odpeljali v težko prehodne gozdove, kjer jih če ne dobijo odkupnine, velikokrat zadržujejo tudi po več let.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.