fbpx

New York: ugašanje luči za ohranitev ptic

Novice

Da bi obvarovali čim več ptic, ki iz mesta zaradi visokih stavb vse bolj izginjajo, so v New Yorku pozvali k čim pogostejšem ugašanju luči. Ogromno ptic selivk, kar 90.000, namreč na leto umre zaradi trkov ob razsvetljene steklene stavbe. New York – S projektom “ugašanja luči” želijo v New Yorku preprečiti, da bi se […]

Da bi obvarovali čim več ptic, ki iz mesta zaradi visokih stavb vse bolj izginjajo, so v New Yorku pozvali k čim pogostejšem ugašanju luči. Ogromno ptic selivk, kar 90.000, namreč na leto umre zaradi trkov ob razsvetljene steklene stavbe.

New York – S projektom “ugašanja luči” želijo v New Yorku preprečiti, da bi se ptice zaletavale v visoke stavbe. Akcijo je spodbudila organizacija NYC Audubon, trajala pa bo 1. novembra, ko bodo ptice selivke končale svojo jesensko selitev.

New York, foto: EPA

Kot ocenjujejo, v New Yorku vsako leto umre 90.000 ptic, ki trčijo v razsvetljene stavbe. Organizatorji, ki iniciativo vodijo že peto leto, pravijo, da luči zmedejo ptice selivke in oslabijo njihove naravne orientacijske sposobnosti.

Organizacija NYC Audubon, skupina za zaščito divijh ptic znotraj mesta, tako poziva lastnike visokih stavb, da ugašajo luči v praznih prostorih, vsaj med polnočjo in jutrom. Prav tako naproša vse, ki delajo ponoči, da okna zastrejo z žaluzijami ali roletami in uporabljajo namizne svetilke namesto stropnih…

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!