fbpx

Newgrange sodi med enega najodličnejših evropskih spomenikov

Novice

Gre za hodniški grob; dolg podzemni hodnik pod gomilo pelje v visoko kupolasto votlino, od katere se odcepijo tri izbe, razpostavljene v obliki deteljinih listov. Od stotin drugih hodniških grobov ga loči izjemna velikost in masivna konstrukcija tako imenovane obzidane grobne votline. Sodobni arheologi pravijo, da naj bi bil to sončni observatorij; če je to […]

Gre za hodniški grob; dolg podzemni hodnik pod gomilo pelje v visoko kupolasto votlino, od katere se odcepijo tri izbe, razpostavljene v obliki deteljinih listov.

Od stotin drugih hodniških grobov ga loči izjemna velikost in masivna konstrukcija tako imenovane obzidane grobne votline. Sodobni arheologi pravijo, da naj bi bil to sončni observatorij; če je to res, potem gre za najstarejšo napravo take vrste na tem svetu. Vendar nekateri pravijo, da gre za svetišče sončnega boga Dagde. Tudi Newgrange je stvaritev močne in izurjene delovne sile. V njem najdemo številne klesarije v obliki krogov z žarki, ki spominjajo na sonce in Dagda. Res pa je, da človeške kosti, ki so jih našli v gomili,  pričajo, da je bil Newgrange grobnica.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!