fbpx

Nihče ne gleda na morsko travo

Novice

Skupina strokovnjakov je v okviru ekološkega programa ZN izdelala svetovni atlas morske trave. V njem poudarjajo pomen morske trave, ki je prevečkrat spregledan, zato so jo na številnih mestih že povsem uničili. To ogroža mnoge podvodne živalske vrste. Poleg tega, da so podvodni travniki zatočišča mladim ribam in osnova številnim prehrambenim verigam, tudi čistijo vodo […]

Morska travaSkupina strokovnjakov je v okviru ekološkega programa ZN izdelala svetovni atlas morske trave. V njem poudarjajo pomen morske trave, ki je prevečkrat spregledan, zato so jo na številnih mestih že povsem uničili. To ogroža mnoge podvodne živalske vrste. Poleg tega, da so podvodni travniki zatočišča mladim ribam in osnova številnim prehrambenim verigam, tudi čistijo vodo in uravnavajo mineralno sestavo tal pod vodo.

Glede na atlas obstaja le še približno 177.000 kvadratnih kilometrov podvodnih travnikov. Skoraj povsem so uničeni na obalah Danske, v Sredozemlju okrog Francije in na vzhodni obali ZDA. Če bi takoj ukrepali, bi jih še lahko rešili v Kanadi, Avstraliji in Združenih arabskih emiratih.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!