fbpx

Nova Kaledonija

Potovanja

Nova Kaledonija je skupina otokov, ki ležijo pred severovzhodno obalo Avstralije v jugozahodnem Tihem oceanu.

Ime Nova Kaledonija izhaja iz latinskega imena za Škotsko. V Novi Kaledoniji lahko uživate na peščenih plažah, se potapljate v turkiznem morju, nakupujete v pariških butikih in obiščete starodavna plemena, ki živijo skrita v dolinah, v notranjosti otokov. V Novi Kaledoniji se spaja francoska kultura z naravno prijaznostjo melanezijskih praprebivalcev.

Te otoke, ki »nosijo« francosko zastavo, pogosto imenujejo tudi francoska riviera v Oceaniji. Francoski butiki, mednarodna kuhinja, ugodne cene v restavracijah (brez davkov) in šarm velemest so en obraz Kaledonije, toda obstaja še drugi, umirjen in starodaven, prežet s staro melanezijsko kulturo. 170.000 prebivalcev države živi na sedmih otokih. Nova Kaledonija je za Papuo Novo Gvinejo in Novo Zelandijo tretja največja dežela v južnem Pacifiku. Prebivalci so polinezijskega, azijskega in evropskega izvora. Leta 1864 so sem prišli francoski kaznjenci, v kazensko kolonijo Novo Kaledonijo.

Dežela se razprostira na 19.000 kvadratnih kilometrih in zajema Grande-Terre, otok z največ prebivalci, ter otoke Iles Loyauté, Ile des Pins, Belep in številne majhne otočke. Otočje ima kar 1600 kilometrov dolg koralni greben. Glavno mesto Noumea, na otoku Grande Terre, obdaja drugi največji koralni greben na svetu. Osrednji otok La Grande Terre ima zelo raznoliko pokrajino. Na jugu rastejo pinije, ki jih imenujejo Pines Colonnaires ali Cook Pinien. Na zahodu je savana s kavčukovci in doline z gostimi gozdovi. Tukaj so tudi peščene plaže, živahno nočno življenje v privatnih klubih in nešteto restavracij.

Na vzhodni obali je veliko kokosovih palm, bujna vegetacija in veliko rek s slapovi. Zelo lepa je tudi največja laguna na svetu, ki jo obdaja 800-kilometrski koralni greben. Na klimatske razmere vplivajo predvsem pasatni vetrovi in deževno obdobje s kratkimi in močnimi tropskimi padavinami, ki trajajo od konca novembra do aprila. Najnižje povprečne temperature so avgusta okoli 25 stopinj Celzija, najvišje pa februarja okoli 29 stopinj Celzija.

Temperatura vode se giblje med 21 in 28 stopinj Celzija. Ljubitelji preteklosti lahko počitnice preživljajo v pisanih penzionih v notranjosti otoka ali v luksuznih hotelih na obali. Chaine Central je hriboviti predel, ki se vije v notranjosti otoka in ga deli na tropski vzhodni predel in suh zahodni del. Pravijo, da so ti otoki na drugem koncu sveta namenjeni predvsem raziskovalcem, ljubiteljem pustolovščin. Počitnice, kjer lahko doživiš prastaro oceansko tradicijo življenja in francosko kulturo. Na Nouméa lahko odkrivate eksotične in dišeče vrtove, ki obdajajo hiše, grajene v kolonialnem slogu, ter plaže, obdane s kokosovimi palmami. Iz pristanišča Moselle lahko odplujete na rajske otočke, kot je na primer otok svetilnika Amédée. Na zahodni obali živijo kavboji na svojih farmah in gojijo govedo, ki se pase skupaj z divjimi jeleni. S konji lahko odjezdite na Chaine, osrednje hribovje, in tam obiščete plemena, ki živijo po pravilih svojih modrecev. Na vzhodni obali, ki jo obdajajo zelene doline z rekami, se lahko potopite v svet Melanesov in tropskega univerzuma. Nova Kaledonija je glede na življenjske stroške nekoliko dražja kot na primer Tonga ali Vanuatu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!