fbpx

Novo čudo iz arabskega sveta – Capital Gate

Novice

Glas o stolpu iz Pise je segel v deveto vas zaradi nagiba, ki znaša štiri stopinje. Zdaj lahko nanj mirno pozabite – kje drugje kot v Abu Dabiju je zrasel najbolj nagnjen stolp na svetu. Zapomnite si ime Capital Gate. Tako so namreč v bogatem emiratu v Združenih arabskih emiratih poimenovali novo arhitekturno “čudo”, ki […]

Glas o stolpu iz Pise je segel v deveto vas zaradi nagiba, ki znaša štiri stopinje. Zdaj lahko nanj mirno pozabite – kje drugje kot v Abu Dabiju je zrasel najbolj nagnjen stolp na svetu.

Zapomnite si ime Capital Gate. Tako so namreč v bogatem emiratu v Združenih arabskih emiratih poimenovali novo arhitekturno “čudo”, ki bo zagotovo zaslovelo po vsem svetu. Stavba – čeprav bo dokončana šele konec leta, je že pridobila potrdilo s sedeža Guinnessove knjige, da gre za “najbolj nagnjeni stolp na svetu, ki je delo človeških rok”.

Foto: Spletna stran zgradbe

Visok je 160 metrov

Stolp se namreč proti zahodu nagiba kar za 18 stopinj, kar je skoraj petkrat toliko kot znamenita stavba v Pisi. Capital Gate je visok 160 metrov in ima 35 nadstropij, načrt zanj pa je naredilo arhitekturno podjetje iz sosednjega Dubaja. Kako so nenavadni stolp zgradili? Do 12. nadstropja so plošče nanizane pravilno oziroma navpično druga na drugo, od tam naprej pa je “reda” konec, saj je razlika med ploščami med tri do 14 centimetrov….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.