fbpx

Novo čudo iz arabskega sveta – Capital Gate

Novice

Glas o stolpu iz Pise je segel v deveto vas zaradi nagiba, ki znaša štiri stopinje. Zdaj lahko nanj mirno pozabite – kje drugje kot v Abu Dabiju je zrasel najbolj nagnjen stolp na svetu. Zapomnite si ime Capital Gate. Tako so namreč v bogatem emiratu v Združenih arabskih emiratih poimenovali novo arhitekturno “čudo”, ki […]

Glas o stolpu iz Pise je segel v deveto vas zaradi nagiba, ki znaša štiri stopinje. Zdaj lahko nanj mirno pozabite – kje drugje kot v Abu Dabiju je zrasel najbolj nagnjen stolp na svetu.

Zapomnite si ime Capital Gate. Tako so namreč v bogatem emiratu v Združenih arabskih emiratih poimenovali novo arhitekturno “čudo”, ki bo zagotovo zaslovelo po vsem svetu. Stavba – čeprav bo dokončana šele konec leta, je že pridobila potrdilo s sedeža Guinnessove knjige, da gre za “najbolj nagnjeni stolp na svetu, ki je delo človeških rok”.

Foto: Spletna stran zgradbe

Visok je 160 metrov

Stolp se namreč proti zahodu nagiba kar za 18 stopinj, kar je skoraj petkrat toliko kot znamenita stavba v Pisi. Capital Gate je visok 160 metrov in ima 35 nadstropij, načrt zanj pa je naredilo arhitekturno podjetje iz sosednjega Dubaja. Kako so nenavadni stolp zgradili? Do 12. nadstropja so plošče nanizane pravilno oziroma navpično druga na drugo, od tam naprej pa je “reda” konec, saj je razlika med ploščami med tri do 14 centimetrov….

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!