fbpx

Obisk galerije Uffizi

Potovanja

Galerija Uffizi je vrata za javnost odprla leta 1769.

Načrte za izgradnjo galerije Uffizi je pripravil slavni arhitekt, slikar in zgodovinar Giorgio Vasari. Zgrajena je bila med letoma 1560 in 1580 na območju med reko Arno in trgom gosposke v samem središču Firenc.

Vasari je galerijo zasnoval po naročilu vojvode Cosima I. Medičejskega, zgradba pa je bila sprva namenjena mestnim uradom (uffizio v italijanščini pomeni urad ali pisarna). Zgornje nadstropje je bilo rezervirano za zasebno galerijo Medičejcev in njihovih gostov. Čez čas se je zbirka tako povečala, da so se umetniška dela začela širiti tudi v druge prostore. Zanimivost v galeriji je Vasarijev hodnik oz. dvignjena pasaža, ki povezuje galerijo s palačo Pitti na drugi strani reke Arno, in po kateri so se lahko vladarji sprehajali med mestno upravo, galerijo in svojo palačo.

Leonardo Da Vinci
Notranjost galerije

Galerija Uffizi je vrata za javnost odprla leta 1769. Danes velja za eno izmed največjih turističnih zanimivosti v Italiji, v njej pa lahko občudujemo največjo zbirko umetnin Raffaella in Botticellija ter največja dela Giotta, Tiziana, Caravaggia, Rubensa in drugih. Vsako leto jo obišče več kot dva milijona obiskovalcev.

tkole: “No ja, 3 dni, pa Siena in San Gimignano, spotoma še Firence in Genova… kaj pa imaš od takega izleta razen vožnje? Za Italijo si je treba vzet čas, ne samo dirkat od enega mesta do drugega. Pa seveda, Toskana niso samo Firence pa Siena in San Gimignano… Je še ogromno zanimivih malih mestec in vasic, prekrasno se je kar tako malo brez posebnega cilja vozit med grički, it vmes na kakšno dobro domačo papico… Mi Toskano znova in znova odkrivamo že skoraj 20 let.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.