fbpx

Od najstarejšega glasbila na svetu do sodobnih znanstvenih dosežkov: izjemne dragocenosti, ki jih morate poznati

Kultura, Osrednjeslovenska

Še vedno verjamete, da je v muzejih dolgočasno? V Narodnem muzeju Slovenije, najstarejšem slovenskem muzeju, vas čakajo nepozabne zgodbe!

V razstavni palači na Muzejski ulici se lahko odpravite vse do daljnih začetkov glasbe: ena največjih znamenitosti, ki jo morate videti od blizu, je slovita neandertalčeva piščal iz Divjih bab. Ali ste vedeli, da je dokazano najstarejše glasbilo na svetu? Spretne roke so jo iz kosti jamskega medveda izdelale že pred 60.000 leti.

Tudi situla z Vač pri Litiji je posebna rokodelska mojstrovina: okrašena je s tremi pasovi, na katerih so upodobljene človeške in živalske figure, ki jih lahko beremo kot neke vrste strip. Prizore s situle najdete tudi s svojem žepu: na svoji osebni izkaznici in potnem listu!

Fotografija: Blaž Gutman

Če vas mika vroči Egipt, ne spreglejte edine staroegipčanske človeške mumije v Sloveniji, ali pa se sprehodite med številnimi drugimi muzejskimi zakladi, ki vas bodo popeljali v daljno preteklost.

Fotografija: Tinka H. Selič

Do konca avgusta si lahko ogledate sodobno občasno razstavo Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem, ki poleg razgibane zgodovine metalurgije na naših tleh prikazuje tudi vzorčne izdelke vodilnih slovenskih podjetij, ki se na mednarodnem tržišču uspešno kosajo z ostro konkurenco – denimo v avtomobilski industriji in celo vesoljskih tehnologijah.

V sodobni muzejski palači na Metelkovi so našle prostor bogate Zgodovinske in umetnostne zbirke, od 16. julija naprej pa tudi občasna razstava Slovenska majolika.

Fotografija: Tomaž Lauko

Naj gre za veselje do odkrivanja viteških skrivnosti, navdih ob finih kosih najtanjšega porcelana ali pomoč pri športni motivaciji ob prvem slovenskem olimpijskem odličju – v muzeju nas čaka prav tisto, kar tolikokrat iščemo drugod: notranji mir in zadovoljstvo ob pogledu na presežke naših prednikov, ki so z nami še dolgo po tem, ko izdelovalcev ni bilo več. Močna volja, delavnost in znanje so omogočili, da so njihovi izdelki, na videz povsem vsakdanji, postali tako rekoč nesmrtni. Odlična popotnica za nas, mar ne?

Fotografija: Blaž Gutman

Narodni muzej Slovenije na Muzejski lahko obiščete vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure, na Metelkovi pa od torka do nedelje do 10. do 18. ure.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.