fbpx

Od najstarejšega glasbila na svetu do sodobnih znanstvenih dosežkov: izjemne dragocenosti, ki jih morate poznati

Kultura, Osrednjeslovenska

Še vedno verjamete, da je v muzejih dolgočasno? V Narodnem muzeju Slovenije, najstarejšem slovenskem muzeju, vas čakajo nepozabne zgodbe!

V razstavni palači na Muzejski ulici se lahko odpravite vse do daljnih začetkov glasbe: ena največjih znamenitosti, ki jo morate videti od blizu, je slovita neandertalčeva piščal iz Divjih bab. Ali ste vedeli, da je dokazano najstarejše glasbilo na svetu? Spretne roke so jo iz kosti jamskega medveda izdelale že pred 60.000 leti.

Tudi situla z Vač pri Litiji je posebna rokodelska mojstrovina: okrašena je s tremi pasovi, na katerih so upodobljene človeške in živalske figure, ki jih lahko beremo kot neke vrste strip. Prizore s situle najdete tudi s svojem žepu: na svoji osebni izkaznici in potnem listu!

Fotografija: Blaž Gutman

Če vas mika vroči Egipt, ne spreglejte edine staroegipčanske človeške mumije v Sloveniji, ali pa se sprehodite med številnimi drugimi muzejskimi zakladi, ki vas bodo popeljali v daljno preteklost.

Fotografija: Tinka H. Selič

Do konca avgusta si lahko ogledate sodobno občasno razstavo Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem, ki poleg razgibane zgodovine metalurgije na naših tleh prikazuje tudi vzorčne izdelke vodilnih slovenskih podjetij, ki se na mednarodnem tržišču uspešno kosajo z ostro konkurenco – denimo v avtomobilski industriji in celo vesoljskih tehnologijah.

V sodobni muzejski palači na Metelkovi so našle prostor bogate Zgodovinske in umetnostne zbirke, od 16. julija naprej pa tudi občasna razstava Slovenska majolika.

Fotografija: Tomaž Lauko

Naj gre za veselje do odkrivanja viteških skrivnosti, navdih ob finih kosih najtanjšega porcelana ali pomoč pri športni motivaciji ob prvem slovenskem olimpijskem odličju – v muzeju nas čaka prav tisto, kar tolikokrat iščemo drugod: notranji mir in zadovoljstvo ob pogledu na presežke naših prednikov, ki so z nami še dolgo po tem, ko izdelovalcev ni bilo več. Močna volja, delavnost in znanje so omogočili, da so njihovi izdelki, na videz povsem vsakdanji, postali tako rekoč nesmrtni. Odlična popotnica za nas, mar ne?

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Fotografija: Blaž Gutman

Narodni muzej Slovenije na Muzejski lahko obiščete vsak dan od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure, na Metelkovi pa od torka do nedelje do 10. do 18. ure.


Sledite nam


RSS Ustavi se!