fbpx

Ogromni kipi na Velikonočnem otoku

Potovanja

Kipe so zgradili domačini med 10. in 15. stoletjem.

Moai je 887 kamnitih človeških kipov s prevelikimi glavami na Velikonočnem otoku v Čilah na vzhodu Polinezije.

Domačini so jih ocenjeno med 10. in 15. stoletjem zgradili iz lehnjaka, pridobljenega iz ognjeniškega kraterja Rano Raraku. Za prevažanje kipov so potrebovali debele hlode, zato so podirali drevesa, kar je povzročilo erozijo in desertifikacijo. Še vedno ni jasno kaj naj bi kipi predstavljali – ugibajo, da gre za nekakšno božanstvo ali mitološke osebe. Od leta 1996 so uvrščeni na Unescov seznam kulturne dediščine.

Nina P: Čile ne spada med malarična področja, tako da jemanje antimalarikov ni potrebno.
Če boste potovali z nahrbtnikom v roki, vam toplo priporočam cepljenje proti tifusu in hepatitisu A. Zelo boste morali paziti, kakšno vodo in hrano uživate. Voda naj bo le ustekleničena ali prekuhana, hrana dobro termično obdelana, sadje in zelenjava taki, da ju lahko tahko olupite.
Preverite tudi, kdaj ste bili cepljeni proti tetanusu in če je od zadnjega cepljenja minilo 10 let, obnovite zaščito z 1 odmerkom cepiva proti tetanusu.

16236722824_8b9d134744_h

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.