fbpx

Okusi Tokya: 8 prigrizkov, ki jih morate poskusiti

Zanimivosti

Ste že okusili jedi Tokya?

Hrana na Japonskem je edinstvena in izjemno raznovrstna. Če ne veste kako bi se je lotili in ne bi želeli ničesar izpustiti, se udeležite enega izmed vodenih kulinaričnih ogledov.

CD: “Meni je všeč miso juha, ki jo napravijo iz miso mase (to je fermentirana soja ali nekaj takega črne ali rjave barve), v katero dajo različno zelenjavo, alge, kocke tofuja…Dobri so tudi ajdovi rezanci soba in ocvrti spomladanski zvitki (zelje, čebula…)”

# Suši

Seveda vsi poznamo suši, vendar ko boste enkrat poskusili tistega s Tsukiji marketa v Tokyu, suši nikoli več ne bo enak. Tržnica Tsukiji je največja ribja tržnica z morskimi sadeži na svetu; jutranja dražba tun je prava atrakcija za turiste. Težko boste dobili bolj svež suši, saj so tu ribe vsakodnevno sveže ulovljene.

Japan-1

# Ramen

Izvor ramena je nekoliko nejasen, znan je postal po tem, ko je v Severni Ameriki priljubljeni kuhar David Chang odprl restavracijo Momofuku v New Yorku. Ramen so v osnovi rezanci postreženi s svinjino v vroči juhi različnih okusov. Na Japonskem je tako popularen, da so mu posvetili celoten muzej v Yokohami.

Japan-2

# Okonomiyaki

Okonomiyaki je neke vrste slana palačinka z različnimi nadevi, ki se razlikuje glede na kraj na Japonskem. Presenetljivo jo strežejo le na Japonskem in nikjer drugje na svetu.

Japan-3

# Matcha

Ko zeleni čaj zmeljejo v prah, postane matcha, ki jo lahko uporabimo za pripravo različnih vrst jedi. Najbolj popularna je v Kyotu, kjer jo pogosto vmešajo v hrano. Matcho “sundae” vam postrežejo v petih različicah: matcha peni,  matcha torti, matcha sladoledu in v dveh matcha želatinah.

Japan-4

# Yakitori

Yakitori je piščančje nabodalo pečeno na žaru, ki ga lahko najdemo v vsakem Izakayu ali japonskem baru in v mnogih restavracijah. Morda se sliši preprosta in celo nekoliko dolgočasna jed, vendar je njena priprava prava umetnost in nekatere restavracije so se specializirale le za yakitori.

Japan-5

# Takoyaki

Zelo popularni so v Osaki, pripravljeni iz testa napolnjenega s hobotnico, tempuro in zeleno čebulo ter spečeni v posebni ponvi. Imajo obliko majhnih kroglic, ki jih naknadno povaljajo v kosmičih bonito, testo v notranjosti pa ostane mehko in tekoče.

Japan-6

# Tonkatsu

Tonkatsu je v drobtinah pečen svinjski kotlet serviran z zeljem, na rižu ali rezancih s karijem. Lahko si ga naročite celo v sendviču.

Japan-7

# Shabu-shabu

Shabu-shabu spada pod zelo popularen način kuhanja na Japonskem. Postrežejo vam s tankimi rezinami govedine (ali drugega mesa) in zelenjave, ki jih nato sami skuhate v vreli vodi. Meso nato pomakajo v sojino omako s citrusi in jih pojedo skupaj z rižem.

Japan-8

Vir: Smartertravel

Mnenja in izkušnje na forumu: Kam in kako na počitnice


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.