fbpx

Jedi s celega sveta za otroke

Potovanja, Zanimivosti

Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

Ne glede na to ali potujete ali želite le vnesti nekaj raznolikosti v domačo kuhinjo, je mednarodna hrana dober vir inspiracij in polna hranilnih vrednosti. Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

# Antojitos, Mehika

Antojitos po špansko pomeni ‘majhne prigrizke’ in vključuje vse od tacosov, quesadillij in drugih manj znanih priboljškov. Poznajo jih po vsej Severni Ameriki, a so najbolj znani prav tisti s cestnih stojnic v Mexico Cityju.

mexxx

# Crêpes, Francija

Lepota palačink se skriva v svoji svojevrstnosti. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladico, lahko so slane ali sladke, zdrave ali bolj kalorične. Čeprav so v Franciji palačinke vzeli za svoje, pa jih najdemo tudi drugod pod drugačnim imenom. V Rusiji kot bliny, na Poljskem kot naleśniki, v drugih predelih Vzhodne Evrope kot palačinke in v Severni Evropi kot pannekake.

kreppp

# Cacio e Pepe, Italija

Otrok, ki ima rada mac’n’cheese (makarone in sir), bo užival tudi v cacao e pepe. Ta tipična rimska jed je mojstrovina iz Pecorino Romano sira in zmletega črnega popra s špageti in olivnim oljem. Okus popra zakrijejo sir in testenine, tako da ima jed prijeten sirno kremni okus. Pojavi se na vsakem italijanskem jedilniku.

# Meze, Turčija in Srednji Vzhod

Otroci obožujejo meze, kar pomeni prigrizek, ki je pomemben del turške in srednjevzhodne kuhinje. Meze ponavadi jemo z rokami in so zelo raznolike, od osnovnih oliv in jogurta, do eksotičnega humusa (namaz iz čičerike), baba ghanousha (namaz iz jajčevcev), köft (mesne kroglice iz jagnjetine) in falafla (ocvrte čičerikine kroglice). Prepričale bodo še tiste najbolj izbirčne, v nasprotnem primeru pa je vedno na voljo preprost pita kruh.

mezeee

Petra: “Še en preprost recept-tortilje. Moka, sol, mlačna voda, malo olja. Jaz ponavadi dodam se jajce. Narediš gladko testo. Pustis počivati pol ure in razvaljaš res na tanko. Narežeš na kvadrate ali kroge in spečeš v ponvi. Pečene so zelo hitro. Zraven pa ponudiš salso ali kak namaz.  lp petra”

Vir: lonelyplanet, Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.