fbpx

Jedi s celega sveta za otroke

Potovanja, Zanimivosti

Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

Ne glede na to ali potujete ali želite le vnesti nekaj raznolikosti v domačo kuhinjo, je mednarodna hrana dober vir inspiracij in polna hranilnih vrednosti. Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

# Antojitos, Mehika

Antojitos po špansko pomeni ‘majhne prigrizke’ in vključuje vse od tacosov, quesadillij in drugih manj znanih priboljškov. Poznajo jih po vsej Severni Ameriki, a so najbolj znani prav tisti s cestnih stojnic v Mexico Cityju.

mexxx

# Crêpes, Francija

Lepota palačink se skriva v svoji svojevrstnosti. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladico, lahko so slane ali sladke, zdrave ali bolj kalorične. Čeprav so v Franciji palačinke vzeli za svoje, pa jih najdemo tudi drugod pod drugačnim imenom. V Rusiji kot bliny, na Poljskem kot naleśniki, v drugih predelih Vzhodne Evrope kot palačinke in v Severni Evropi kot pannekake.

kreppp

# Cacio e Pepe, Italija

Otrok, ki ima rada mac’n’cheese (makarone in sir), bo užival tudi v cacao e pepe. Ta tipična rimska jed je mojstrovina iz Pecorino Romano sira in zmletega črnega popra s špageti in olivnim oljem. Okus popra zakrijejo sir in testenine, tako da ima jed prijeten sirno kremni okus. Pojavi se na vsakem italijanskem jedilniku.

# Meze, Turčija in Srednji Vzhod

Otroci obožujejo meze, kar pomeni prigrizek, ki je pomemben del turške in srednjevzhodne kuhinje. Meze ponavadi jemo z rokami in so zelo raznolike, od osnovnih oliv in jogurta, do eksotičnega humusa (namaz iz čičerike), baba ghanousha (namaz iz jajčevcev), köft (mesne kroglice iz jagnjetine) in falafla (ocvrte čičerikine kroglice). Prepričale bodo še tiste najbolj izbirčne, v nasprotnem primeru pa je vedno na voljo preprost pita kruh.

mezeee

Petra: “Še en preprost recept-tortilje. Moka, sol, mlačna voda, malo olja. Jaz ponavadi dodam se jajce. Narediš gladko testo. Pustis počivati pol ure in razvaljaš res na tanko. Narežeš na kvadrate ali kroge in spečeš v ponvi. Pečene so zelo hitro. Zraven pa ponudiš salso ali kak namaz.  lp petra”

Vir: lonelyplanet, Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.