fbpx

Okusne jedi s celega sveta za otroke

Zanimivosti

Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

Ne glede na to ali potujete ali želite le vnesti nekaj raznolikosti v domačo kuhinjo je mednarodna hrana dober vir inspiracij in polna hranilnih vrednosti. Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

Antojitos, Mehika

Antojitos po špansko pomeni “majhni prigrizki” in vključuje vse od tacosov, quesadillij in drugih manj znanih priboljškov. Poznajo jih po vsej Severni Ameriki, a so najbolj znani prav s cestnih stojnic Mexico Cityja. Osnova jedi je ponavadi tortilja, ki vsekakor pritegne pozornost mladih jedcev. Uživa se brez posebnega pribora, kar je naslednja prednost. Quesadilla je tortilja prepolovljena na pol, napolnjena s sirom in spečena na opekaču, kar je v Mehiki preprosto imenovan popečen sendvič s sirom. Je tanka, v obliki polovične lune, kar jo naredi preprosto za uživanje najmlajših. Tudi tacosi so popularni med otroki. Otroška velikost tortilje je napolnjena s piščancem, chorizom (posebno klobaso), morsko hrano ali drugo vrsto beljakovine.

mexxx

Riž in fižol, Karibi

Preprosto in hranilno, riž in fižol jedo skoraj vsak dan na Karibih, v Centralni in Južni Ameriki. Riž je rjav ali bel, fižol je rdeč ali črn in postrežen skupaj ali ločeno. Za starše je pomembno, da hrana vsebuje ogromno beljakovin, za otroke pa, da so sestavine domačega izgleda in okusne.

Crêpes, Francija

Lepota palačink se skriva v svoji svojevrstnosti. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladico, lahko so slane ali sladke, zdrave ali ne. Te ultra tanke palačinke so napolnjene s sadjem, sirom, mesom in za otroke, ki so pred tem pojedli zelenjavo, včasih sladke. Čeprav so v Franciji palačinke vzeli za svoje, pa jih najdemo tudi drugo pod drugačnim imenom. V Rusiji kot bliny, na Poljskem kot naleśniki, v drugih predelih Vzhodne Evrope kot palačinke in v Severni Evropi kot pannekake.

kreppp

Cacio e Pepe, Italija

Otrok, ki ima rada mac’n’cheese (makarone in sir), bo užival tudi v cacao e pepe. Ta tipična rimska jed je mojstrovina iz Pecorino Romano sira in zmletega črnega popra s špageti in olivnim oljem. Okus popra zakrijeta sir in testenine, tako da ima jed prijeten sirno kremni okus. Pojavi se na vsakem italijanskem jedilniku.

Meze, Turčija in Srednji Vzhod

Otroci obožujejo meze, kar pomeni prigrizek, ki je pomemben del turške in srednjevzhodne kuhinje. Meze ponavadi jemo z rokami in so zelo raznolike, od osnovnih oliv in jogurta, do eksotičnega humusa (namaz iz čičerike), baba ghanousha (namaz iz jajčevcev), köfte (mesne kroglice iz jagnjetine) in falafla (ocvrte čičerikine kroglice). Prepričale bodo še najizbirčnejše, v nasprotnem primeru pa je vedno na voljo preprost pita kruh.

mezeee

Petra: “Še en preprost recept-tortilje

Moka, sol, mlačna voda, malo olja. Jaz ponavadi dodam se jajce. Narediš gladko testo. Pustis počivati pol ure in razvaljaš res na tanko. Narežeš na kvadrate ali kroge in spečeš v ponvi. Pečene so zelo hitro. Zraven pa ponudiš salso ali kak namaz.  lp petra”

Vir: lonelyplanet

Mnenja in izkušnje na forumu: Prehrana in kulinarika

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!