fbpx

Jedi s celega sveta za otroke

Potovanja, Zanimivosti

Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

Ne glede na to ali potujete ali želite le vnesti nekaj raznolikosti v domačo kuhinjo, je mednarodna hrana dober vir inspiracij in polna hranilnih vrednosti. Predstavljamo vam seznam jedi, ki jih bo (najverjetneje) izbral še tako izbirčen otrok.

# Antojitos, Mehika

Antojitos po špansko pomeni ‘majhne prigrizke’ in vključuje vse od tacosov, quesadillij in drugih manj znanih priboljškov. Poznajo jih po vsej Severni Ameriki, a so najbolj znani prav tisti s cestnih stojnic v Mexico Cityju.

mexxx

# Crêpes, Francija

Lepota palačink se skriva v svoji svojevrstnosti. Lahko si jih privoščimo za zajtrk, kosilo, večerjo ali kot sladico, lahko so slane ali sladke, zdrave ali bolj kalorične. Čeprav so v Franciji palačinke vzeli za svoje, pa jih najdemo tudi drugod pod drugačnim imenom. V Rusiji kot bliny, na Poljskem kot naleśniki, v drugih predelih Vzhodne Evrope kot palačinke in v Severni Evropi kot pannekake.

kreppp

# Cacio e Pepe, Italija

Otrok, ki ima rada mac’n’cheese (makarone in sir), bo užival tudi v cacao e pepe. Ta tipična rimska jed je mojstrovina iz Pecorino Romano sira in zmletega črnega popra s špageti in olivnim oljem. Okus popra zakrijejo sir in testenine, tako da ima jed prijeten sirno kremni okus. Pojavi se na vsakem italijanskem jedilniku.

# Meze, Turčija in Srednji Vzhod

Otroci obožujejo meze, kar pomeni prigrizek, ki je pomemben del turške in srednjevzhodne kuhinje. Meze ponavadi jemo z rokami in so zelo raznolike, od osnovnih oliv in jogurta, do eksotičnega humusa (namaz iz čičerike), baba ghanousha (namaz iz jajčevcev), köft (mesne kroglice iz jagnjetine) in falafla (ocvrte čičerikine kroglice). Prepričale bodo še tiste najbolj izbirčne, v nasprotnem primeru pa je vedno na voljo preprost pita kruh.

mezeee

Petra: “Še en preprost recept-tortilje. Moka, sol, mlačna voda, malo olja. Jaz ponavadi dodam se jajce. Narediš gladko testo. Pustis počivati pol ure in razvaljaš res na tanko. Narežeš na kvadrate ali kroge in spečeš v ponvi. Pečene so zelo hitro. Zraven pa ponudiš salso ali kak namaz.  lp petra”

Vir: lonelyplanet, Pixabay, Stockpholio

Save

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.