fbpx

Plitvička jezera

Potovanja

Na 192 km² so pod bukovim gozdom razteza 16 modrozelenih jezer, ki se z zgornjih preko slapov zlivajo v spodnja jezera.

Narodni park Plitvička jezera je ena največjih naravnih atrakcij pod Unescovo zaščito v Evropi. Na 192 km² so pod bukovim gozdom razteza 16 modrozelenih jezer, ki se z zgornjih preko slapov zlivajo v spodnja jezera. Najvišje je Prošćansko jezero z nadmorsko višino 639 m, ki mu sledi cela vrsta jezer različnih velikosti in oblik ter se zaključi z najnižje ležečim jezerom Novaković Brod s 503 m nadmorske višine. Iz njega teče voda, ki se združi z vodami Plitvičkega potoka in nastane 78 m globok slap, ki spodaj  poganja reko Korano.

Turistična dejavnost na območju Plitvičkih jezer sega daleč v leto 1861, ko so častniki Vojne krajine zgradili prvo turistično hišo, tako imenovano cesarsko hišo na Veliki Poljani. Leta 1896 so zraven dogradili hotel, ki je imel v začetku 20. stoletja 250 sob. Žal so ga kmalu zajeli ognjeni zublji in ga porušili do tal. Po drugi svetovni vojni, ko je bilo skoraj vse uničeno, so začeli z gradnjo novega hotela, turističnega naselja in potrebne infrastrukture. Boljši dostop do jezer je omogočila tudi na novo zgrajena cesta med Zagrebom in Splitom.

O nastanku jezer kroži zanimiva legenda. Območje jezer se zaradi svoje lege in zgodovine v nekaterih virih še vedno pojavlja pod imenom Vražji vrt. Plitvička jezera naj bi nastala po veliki suši, ko so ljudje molili in hreneneli po nekaj kapljicah vode. Kmalu se je pojavila Črna kraljica, ki je uslišala klice domačinov in na zemljo poslala dež, ki je ustvaril tudi jezera.

za videt: “Meni so bile Plitvice všeč, en tak lušten daljši sprehod v naravi. Nujno pa pejte potem še kaj pojest v Ličko kućo!”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Starševski čvek

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!