fbpx

Plitvička jezera

Potovanja

Na 192 km² so pod bukovim gozdom razteza 16 modrozelenih jezer, ki se z zgornjih preko slapov zlivajo v spodnja jezera.

Narodni park Plitvička jezera je ena največjih naravnih atrakcij pod Unescovo zaščito v Evropi. Na 192 km² so pod bukovim gozdom razteza 16 modrozelenih jezer, ki se z zgornjih preko slapov zlivajo v spodnja jezera. Najvišje je Prošćansko jezero z nadmorsko višino 639 m, ki mu sledi cela vrsta jezer različnih velikosti in oblik ter se zaključi z najnižje ležečim jezerom Novaković Brod s 503 m nadmorske višine. Iz njega teče voda, ki se združi z vodami Plitvičkega potoka in nastane 78 m globok slap, ki spodaj  poganja reko Korano.

Turistična dejavnost na območju Plitvičkih jezer sega daleč v leto 1861, ko so častniki Vojne krajine zgradili prvo turistično hišo, tako imenovano cesarsko hišo na Veliki Poljani. Leta 1896 so zraven dogradili hotel, ki je imel v začetku 20. stoletja 250 sob. Žal so ga kmalu zajeli ognjeni zublji in ga porušili do tal. Po drugi svetovni vojni, ko je bilo skoraj vse uničeno, so začeli z gradnjo novega hotela, turističnega naselja in potrebne infrastrukture. Boljši dostop do jezer je omogočila tudi na novo zgrajena cesta med Zagrebom in Splitom.

O nastanku jezer kroži zanimiva legenda. Območje jezer se zaradi svoje lege in zgodovine v nekaterih virih še vedno pojavlja pod imenom Vražji vrt. Plitvička jezera naj bi nastala po veliki suši, ko so ljudje molili in hreneneli po nekaj kapljicah vode. Kmalu se je pojavila Črna kraljica, ki je uslišala klice domačinov in na zemljo poslala dež, ki je ustvaril tudi jezera.

za videt: “Meni so bile Plitvice všeč, en tak lušten daljši sprehod v naravi. Nujno pa pejte potem še kaj pojest v Ličko kućo!”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Mnenja in izkušnje na forumu: Starševski čvek


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.