fbpx

Poceni in doživeta družinska pot v zagrebški živalski vrt

Aktivnosti, Aktualno, Mesta, Zanimivosti

Prost poletni dan ali vikend je lahko lepa priložnost za obisk hrvaškega glavnega mesta in tamkajšnjega živalskega vrta.

Prost poletni dan ali vikend je lahko lepa priložnost za obisk hrvaškega glavnega mesta in tamkajšnjega živalskega vrta, ki se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir, zaradi česar bo občutek še bolj zanimiv, saj boste zaslišali leva dobesedno sredi mesta.

Zagreb je vse bolj modna in zanimiva evropska prestolnica, ki ponuja veliko kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, priložnost za nakupe, sprehod po vse bolj svetovljanskih zagrebških ulicah ali posedanje v parku, pitje kavice, uživanje v kulinariki v eni od dobrih restavracij in podobno. Vseeno pa ponuja še več, saj ima, podobno kot vsa druga velika mesta, tudi lepo urejen živalski vrt, ki se razteza na kar sedmih hektarjih površin, vključno z jezeri in drugimi vodnimi površinami.

Obisk Zagreba kot družinska pustolovščina

Obisk zagrebškega ZOO-ja, v katerem se nahaja veliko živalskih vrst, je torej le ena od idej, kako preživeti družinski dan. Privoščite si lahko tudi izlet z vlakom, ki že sam po sebi predstavlja drugačno in zanimivo pustolovščino. Do hrvaške prestolnice vozijo direktni vlaki Slovenskih železnic celo petkrat na dan, potujete lahko z do 30-odstotnim popustom, mladi v skupini 6 ali več potnikov pa celo s 70-odstotnim popustom. Vse o tem, kako z vlakom v Zagreb najdete tukaj. Potujete lahko tudi z ugodnimi vozovnicami po ponudbi City Star International.

Iz Ljubljane do glavne železniške postaje v Zagrebu traja pot z vlakom okoli 2 uri in 20 minut, nato pa se s postaje do živalskega vrta lahko odpravite tudi peš čez mestno jedro ali se do tja odpeljete s tramvajem številka 4, kar bo vašemu izletu dalo samo še dodaten čar. Tramvaja v Ljubljani namreč že desetletja ni oziroma nas nanj spomni le še kompozicija sredi Ljubljane, medtem ko je Zagreb prav zaradi tramvajev še dodatno zanimiv.

Urejen živalski vrt

Kdor rad hodi v ZOO, tudi nad zagrebškim živalskim vrtom, ki je letos praznoval že 92 let obstoja, ne bo razočaran. Ta namreč ni zagrajen z visokimi ograjami in zidovi, zato je občutek še bolj pristen. Urejen in razdeljen je po tematskih sklopih oziroma segmentih, na primer na afriško vasico z antilopami, zebrami, levi, na Madagaskar, kjer vladajo lemurji, Avstralijo s kenguruji, Kitajska – Sečuan s pandami in tako naprej. Za otroke je tu tudi Otroški ZOO, kjer lahko božajo male domače živali, na primer ovce, koze in pujske.

Zanimivosti je veliko, prav tako stvari, ki jih lahko počnete. Priporočamo denimo obisk Tropske hiše ali Insektarija, Zone somraka, Duha monsunskih gozdov, Opičjega paviljona, Labodjega otoka in Levje skale, lahko pa si ogledate tudi razstavo Kače na Hrvaškem, kjer spoznate strupene in tudi nestrupene vrste kač, ki so najpogostejše v sosednji državi. Okrepčate se lahko v restavraciji sredi parka s pogledom na morske leve.

Že sam sprehod po parku je posebno in sproščujoče doživetje, v ZOO-ju pa lahko uživate v vsakem letnem času. Cena vstopnice je 30 kun za odrasle in 20 kun za otroke od sedem do 14 let, medtem ko imajo otroci do 7 let brezplačen vstop. Čeprav v v samem ZOO-ju ni velikega otroškega igrišča pa je veliko igral na voljo v samem parku Maksimir, kjer si lahko naredite tudi družinski piknik s prigrizkom in osvežilno pijačo.

Izkoristite obisk Zagreba

Kaj lahko v Zagrebu počnete po obisku živalskega vrta, če vam ostane dovolj energije? Odpravite se na promenado na kavo ali sok (najboljša razgledna točka je kajpak Trg bana Jelačića), na nakupe po najdaljši zagrebški ulici Ilica, ne izpustite obiska slikovite tržnice Dolac, le nekaj minut hoje od Trga bana Josipa Jelačića pa je prijeten park, poln cvetočega rastlinja – Zrinjevac, ki je priljubljeno sprehajališče s paviljonom in številnimi vodnjaki, zato je sredi vročega poletja prava oaza osvežitve.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Dan v Zagrebu izkoristite morda še za ogled znamenite zagrebške katedrale (stolnica Marijinega vnebovzetja, svetega Štefana in Ladislava je stolnica nadškofije Zagreb in največja cerkev na Hrvaškem, njeni zvoniki so visoki 105 metrov) in je simbol Kaptola oziroma kar Zagreba v celoti. Gornji grad, kjer se nahaja Katedrala, je tudi sicer pomembno zgodovinsko jedro, obenem pa je središče hrvaškega parlamenta in Vlade Republike Hrvaške – od tod tudi ime Kaptol.

V bližini je znamenito Strossmayerjevo sprehajališče, nad njim se dviga mestni stolp Lotrščak (prav tako eden od simbolov Zagreba, ta stolp je najboljše ohranjen objekt nekdanjega mestnega obrambnega sistema, z razgledišča je lep pogled na Zagreb in bližjo okolico), v katerem stoji Grički top, ki vsak dan s pokom označi poldne. Z Dolnjega gradu lahko do Gornjega pridete peš ali z vzpenjačo – ta je najkrajša v Evropi, pot z njo stane 8 kun na osebo. Na Gornjem gradu pozornost pritegne tudi prav poseben in edinstven tovrstni muzej – Muzej razpadlih zvez (Museum of Broken Relationships), ki v Zagreb privablja številne turiste z vsega sveta.

Če smo začeli z živalskim vrtom, pa končajmo z botaničnim: tudi tu se lahko povežete z naravo. Botanični vrt se razprostira ob Mihanovićevi ulici in predstavlja del Lenucijeve zelene podkve, vrste osmih zelenih trgov, ki tvori krožnico Dolnjega gradu. V njem je več kot  deset tisoč rastlinskih vrst iz Hrvaške in vsega sveta, tudi ogrožene vrste. Osvežitve in narave vam torej v Zagrebu zlepa ne bo manjkalo.

Foto: Jutarnji List, Društvo arhitekata Zagreb, Wikipedia, YouTube, Zavod Ronja

Vsebino omogočajo Slovenske Železnice.


Sledite nam


RSS Ustavi se!