fbpx

Zakaj ste pa vi prišli na Samos?

Aktualno, Potopisi

»Zakaj ste pa vi prišli na Samos­?« povprašam mlad par, ki je deloval vidno zmedeno. »Ker je bilo vse drugo zasedeno.«

»Zakaj ste pa vi prišli na Samos­?« povprašam mlad par, ki je deloval vidno zmedeno. »Ker je bilo vse drugo zasedeno.« Odgovor, ki ga večkrat prejmem od mojih gostov. Tak je bil tudi odgovor Mateja in Romane, ki sta na otok prvič prišla pred šestimi leti.

»Tako čisto po naključju, ostale destinacije sva že obdelala, iz kataloga pa nama je ostal le še ta. Vendar sva se zaljubila in sedaj razmišljava, da bi tukaj kupila hišico.« In tako je po navadi. Na Samos ljudje zaidejo skoraj po nesreči, vendar ko ga enkrat spoznajo jih otok zasvoji. Če bi ga morala opisati z eno besedo, bi dejala raznolik. Ravninski del omogoča izlete s kolesom tudi tistim, ki nismo v najboljši formi, Ljubitelji pohodništva imajo na pretek stezic, ki se vijejo mimo plaž, čez oljčne nasade, vse do gore Kerkis, ki z dobrimi 1400 metrov nadmorske višine kraljuje nad otokom.

Zgodovinski ostanki na vsakem koraku pričajo o mogočni preteklosti, tu so še gozdovi borovcev, sladki izviri vode, dolina slavčkov, številni slapovi, da sinje modrih plaž in lično urejenih mestec sploh ne omenjam. Samos, ki od človeške poselitve ni nikoli postal prazen, predstavlja spoj med kulturno in naravno dediščino, ta pa ustvari neko posebno energijo, ki obiskovalcu vzbudi radovednost, hkrati pa mu daje na razpolago, da se umakne in najde ves mir ter intimo v zavetju neokrnjenih plaž.

Razmišljam o tem mističnem spoju, ko se sprehajam po ulicah Pitagorijona. V Vasilija se skoraj zaletim. »Bi šla danes na večerjo?« me vpraša. Vasili ne spada v kategorijo Grkov, ki osvajajo vsako mimoidočo turistko. Možakarja srednjih let, močnejše postave, poznam že vrsto let. Povabilo sprejmem, saj mi obljubi, da me bo peljal v najboljšo restavracijo na otoku. Tam naju pričaka njegova partnerka in njena družina, tudi oni so me veseli. V njihovi družbi, pa mi takoj postane jasno, zakaj mi je Samos tako zlezel pod kožo. Predvsem zaradi njegovih prebivalcev, gostoljubnih, preprostih, prijaznih, odkritih. Odkriti so pa bili tudi glede gostilne, res smo odlično jedli.

Avtorica: Nadja Mirnik (Kompasova predstavnica na Samosu)


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]
 • Ustavi se in se nam pridruži pri reševanju izzivov
  V Lidlu Slovenija bodo v avgustu v sklopu vseslovenske akcije Ustavi se, ki letos v ospredje postavlja komunikacijo, dejavni na svojem Instagram profilu.